BIST 9.916
DOLAR 35,27
EURO 36,71
ALTIN 2.979,57
HABER /  GÜNCEL

Elmadere ölen madencilerin yasını tutuyor

Yalnızca 80 ailenin yaşadığı Elmadere köyünden 11 madenci Soma'daki faciada hayatını kaybetti. BBC Muhabiri Tom Burridge, Elmadere'de yakınlarınlarını kaybeden ailelerle görüştü. Köy halkı "felaket önlenebilirdi" diyor.

Abone ol

Üç çocuk annesi Bircan Yıldırım, Türkiye'nin en büyük maden felaketinde eşini kaybetti.

Soma'daki faciada Elmadereli 11 maden işçisi yaşamını yirdi. Bircan'ın eşi Doğan Yıldırım da onlardan biri.

Bircan, "İşkence görüyormuşum gibi" diye tarif ediyor acısını.

Soma Holding, geçen Cuma düzenlediği basın toplantısında ihmal ve güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu iddialarını reddetmişti.

Ama Bircan Soma Holding yetkililerine karşı çıkıyor ve "Hiçbir güvenlik önlemi yoktu" diyor.

Köy meydanının hemen dışında yerel yönetime bağlı yetkililerin kamyonetinden bedava içecek ve gıda dağıtılıyor. Dağıtım yerinde, sekiz akrabasını yerin metrelerce derinlerinde kaybeden madenci Nesim Yıldırım'la konuşuyoruz.

Elindeki Soma Holding'de çalıştığını belgeleyen kimlik kartını savurarak, 'madencilerin gaz maskelerinin düzenli kontrol edilmediğini' iddia ediyor ve köyün yakınlarındaki üç madende yaşam odaları olmadığını söylüyor.

Bu odalar, acil durumlarda madencilerin sığınması ve uzun süre kalabilmeleri için teknik donanıma uygun şekilde tasarlanıyor. Soma Holding yetkilileri, Cuma günkü basın toplantılarında önce Soma'daki maden ocağında bir yaşam odası bulunduğunu iddia etmiş, daha sonra ise bu odanın artık kullanımda olmadığını söylemişlerdi.

'Cesetler mezbahalara götürüldü'

Nesim de yetkililere tepkili:

"Öfkeliyiz çünkü daha önce herhangi bir yönetmelik yoktu."

"Arada bir madeni denetlemeye geldiler ama sadece girişe kadar geldiler, hiçbir zaman bizim çalıştığımız yeri görmek için aşağı inmediler."

Soma Holding, Cuma günkü toplantıda yaşanan faciayla ilgili soruşturma başlatılacağı sözünü verdi. Hükümetin resmi açıklamasına göre yaşamlarını yitirenlerin sayısı 301. Fakat maden ocağı yakınlarında yaşayanlar, rakamın daha yüksek olabileceğini söylüyor.

Soyadını vermek istemeyen Özgür faciada kayınbiraderini kaybetmiş.

Kaza sonrası kayınbiraderini bulmak için madene indiğini belirten Özgür "çok sayıda ceset" gördüğünü ifade ediyor.

Özgür, cesetlerin konulduğu büyük donmuş gıda depolarının dolu olması nedeniyle çok sayıda cesedin de mezbahalara götürüldüğünü söylüyor.

Hükümet, Soma'daki maden ocağının en sonuncusu Mart'ta olmak üzere son beş yılda 11 defa denetimden geçtiğini duyurdu.

Soma Holding de maden ocağını "düzenli ve emniyetli" olarak tanımlıyor.

Fakat acı içindeki Elmadağ köyünde birçoklarına göre "bu trajedi önlenebilirdi."