Habertürk'ün yayımladığı Necip Fazıl Kısakürek'in Başbakan Menderes'ten para istediği mektuplarla ilgili haber çok konuşuldu.
Abone olGündem yaratan mektup ve makbuzların yenileri de ortaya çıktı. Necip Fazıl Kısakürek, Peyami Safa, Orhan Seyfi Orhon'un dışında, Yusuf Ziya Ortaç, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mesut Cemil Bey ile İstanbul Ansiklopedisi'nin çıkması için Reşat Ekrem Koçu ve Mehmet Ali Akbay da örtülü ödenekten yardım istiyor. Belgeler arasında para gönderildiğine dair banka dekontları da var.
Abdullah Kılıç imzalı haberin bugünkü bölümünde Kısakürek'in Menderes'e yazdığı mektuptan bazı ifadelere yer veriliyor.
ELLERİNİZDEN GÖZYAŞI İLE ÖPERİM
Necip Fazıl, Haydarpaşa Numune Hastanesi'nden yazdığı 2 Şubat 1958 tarihli mektubunda, tutuklanacağı ihtimalinden bahsederken kanunen mazlum olduğunu dile getiriyor. Mektupta, "Olanca ses, çığlık, akıl, iktidar, üvazene ve sabır mevcudumla yükseltebildiğim bu son imdat işaretinden sonra encamımı Allah bilir. Ellerinizden gözyaşı ile öperim. (...)
ŞAHSIYETSIZ BASIN KUKLALALARI
Kısakürek, 1954 tarihli mektubunda ise "Benim muhterem ve muazzez efendim" diye başlıyor ve şöyle devam ediyor. "Gerçekten firaki Adnan (ne olacak- AŞKIM) hastalığına müptelayım. Acaba ne gün üç beş dakikalık sohbet lütfunuza ereceğiz ve etrafınızdaki değersiz ve şahsiyetsiz basın kuklalarına faik tarafımla takdire mazhar olacağız? Bunca tecrübeden ve olur olmazdan sonra, hapishaneden şu ana kadar bir türlü düşünemediğim, eremediğim, belki çok basit fakat tesirli bir buluş yakaladım. (...) Ellerinizden hasret ve hürmetle öperim.
MUAZZEZLERİN MUAZZEZ'İ
Bir diğer mektup ise "Muazzezlerin muazzezi efendim" hitabıyla başlayıp şöyle sürüyor: "Müteahhit gidiş gelişlerden sonra 3.5 haftadır koridorlarında muzdarip bir hayalet gibi eteğimi sürüklediğim ve drevamlı olarak odama kapanıp amcamı beklediğim Ankara Palas ikametimi Büyük Doğu Palasa çevirmek hususundaki iradenizi bekliyorum. Size hizmet yolunda kaybettiğim her gün bana bir asır kadar uzun geliyor. Medet."
'BABAM HER DEVRİN MAĞDURUDUR'
Mehmet Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek’in oğlu): BABAM Necip Fazıl’ın bazı siyasi kadrolara ve şahıslara onları istihdam etmek üzere yakınlık göstermesi söz konusudur. Asla istihdam edilmek üzere değil. Nitekim Demokrat Parti devri onun en çileli ve mücadeleli dönemidir. 27 Mayıs 1960 sabahı, kesinleşmiş mahkûmiyeti tam 102 seneydi ve hayatının geri kalan kısmını geçirmesi için kendisine merhum Menderes tarafından Niğde Cezaevinde konforlu(!) bir oda hazırlanmıştı. Bu da böyle biline. Babam her devrin mağdurudur.
YAHYA KEMAL'E 5 BİN TL
Habertürk’ün ele geçirdiği belgelerde, Başbakanlıktan Yahya Kemal Beyatlı adına gönderilen 5 bin liranın dekontu dikkat çekiyor. 3 Ekim 1951 tarihli dekont Türkiye İş Bankası üzerinden gönderilmiş. Dekontta belirtilen notta, “Emriniz üzerine ödettirilen yukarıda dökümü yazılı havalenin, masrafı ile birlikte hesabınıza borç geçirildiğini saygılarımızla bildiririz” deniliyor.
BEDRİ RAHMİ'YE 250 TL
Bir başka belgede ise Başbakanlık tarafından Bedri Rahmi Eyüboğlu adına 250 lira gönderildiği görülüyor. 24.8.1951 tarihli dekont İş Bankası tarafından hazırlanmış.