BIST 9.550
DOLAR 34,49
EURO 36,30
ALTIN 3.012,10
HABER /  GÜNCEL

Elin Japonu Türk mantarına merak saldı

Heryerde yetişmiyor... İsmi Sedir Mantarı... Sadece sedir ağaçlarının altında bulunuyor. Kilosu 40 liraya kadar çıkıyor.

Abone ol

Karaman'ın Sarıveliler ilçesine bağlı Dumlugöze Köyünde ormanlık alandan toplanan sedir mantarı, Japonya'ya ihraç ediliyor.

Dumlugöze Köyü Muhtarı Mehmet Akkor, Toroslar'ın zirvesindeki, sedir ormanlarıyla çevrili köylerinin birçok doğal zenginliği bulunduğunu belirtti.

Endemik bitkilerden, nesli tükenmekte olan Kardelen soğanının da dünyada ilk defa köylerinde yetiştirildiğini anlatan Akkor, şunları söyledi:

''Ayrıca doğada sadece Toroslar'da sedir ormanlarında yetişen sedir mantarı, köyümüzde bol miktarda bulunuyor.

Toroslar'ın zorlu doğal yapısı bazen bizim hayatımızı zorlaştırsa da, bazen de köy halkı için fayda sağlıyor. Sedir mantarı da bizim için önemli bir gelir kaynağı. Sadece sedir ağaçlarının dibinde yetişir. Bu mantar oldukça değerli ve besleyicidir. Eylül ayının başlarında yağmur yağışıyla görülmeye başlar ve kar yağıncaya kadar toplanabilir.''

Akkor, sedir mantarına ulaşmanın zor, toplanmasının da oldukça zahmetli olduğunu anlattı.

MANTAR KÖYÜN GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Geçmişte köy halkının kendileri için topladığı bu mantarın, son zamanlarda köylerine gelen tüccarlar tarafından satın alındığını ifade eden Akkor, şu bilgileri verdi:

''Tüccarlar almaya başlayınca mantar köylü için geçim kaynağı oldu. Köylüler topladıkları mantarı köydeki aracılara veriyor, onlardan mantar tüccarları satın alıyor. Bu yıl mantar oldukça fazla. O yüzden birinci kalitesi 15 liradan alıcı buluyor. Bu borsa gibi, 30-40 liraya kadar çıkabiliyor. Köyümüze gelen tüccarlar bu mantarları doğrudan Japonya'ya ihraç ettiklerini söylüyor. Japonlar bu tür mantarı çok seviyorlarmış. Yılda köyümüzde 15-20 ton mantar toplanıyor. Bir kişi günde en çok 2-3 kilo toplayabilir.''

Sedir mantarının neslinin tükenmemesi için çok küçüklerini toplamadıklarını anlatan Akkor, ''yani korumaya da çalışıyoruz. Köyümüze yerleşim birimleri çok uzak olduğu için kadınlarımızın birçoğu köyden başka yeri görmemiştir. Köyünden başka yeri görmeyen kadınların topladığı mantarların binlerce kilometre uzaktaki Japonya'da lüks lokantalarda tüketilmesi düşündürücü ve memnuniyet verici'' dedi.