BIST 9.032
DOLAR 34,46
EURO 36,32
ALTIN 2.940,13
HABER /  GÜNCEL

Elif Şafak Fransanın kararını eleştirdi

Türk yazarlardan Elif Şafak, Fransa Meclisi'nin aldığı kararı eleştirdi.

Abone ol

Türk yazarlardan Elif Şafak, Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülmesini sevinçle karşıladığını belirterek, Fransa'da sözde Ermeni soykırımını inkarın suç sayılmasını öngören teklifin Meclis tarafından onaylanmasını eleştirdi.

Şafak, İtalyan gazetelerinden Corriere della Sera'da bugün yayımlanan özel demecinde, Nobel Edebiyat Ödülünün bir Türk yazara verilmesiyle ilgili olarak, "Doğal olarak sevinç ve gurur duyuyorum. Nobel ödülü, Pamuk ve Türk edebiyatı için sevinç verici. Nobel, harikulade bir tanınmanın ifadesidir" dedi. Şafak, Fransız Meclisinin onayladığı teklif konusunda ise "Fransa'daki Meclis kararı üzüntü vericidir. Fransızlar bu kararla Ermenilere iyilik ettiklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Diyaloğa yardımcı olmaları gerekirken, bunu aşağılıyorlar. Türklerin bu olaya kızgınlık duymalarının sebebi de budur" diye konuştu.

Türkiye'de Nobel ödülü ile Fransa'daki karar arasında bağlantı kurulmasını da eleştiren Elif Şafak, şunları söyledi: "Benim yurttaşlarım daha çok siyaset düşünüyor, siyasetle yaşıyor, her şeyi siyasete dönüştürüyorlar. Olayın kültürel boyutuna da bakmalarını umuyorum. Dileğim, yurt dışında benim ülkemin muhteşem potansiyelinin göz önüne alınmasıdır."

Şafak, bir soru üzerine, romancı olarak kendisiyle Pamuk arasında bir karşılaştırma yapılmasını doğru bulmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Kendisiyle pek çok düşünceyi, pek çok yükümlülüğü paylaştığımız, aynı arka plana sahip olduğumuz doğru olsa da Pamuk Pamuk'tur, ben benim. Özellikle üslup açısından birbirimizden farklıyız. Ben, özellikle tutkunun gücüne müthiş inanan biriyim." Şafak, Nobel ödülünün Türkiye'deki yankıları ve hadisenin olası siyasi uzantıları konusundaki görüşlerini şöyle özetledi: "Nobel'in mutlaka siyasi uzantıları olduğu söylenemez. Ben bunun sadece, ilerlemeci cepheyi etkilemesini; daha fazla demokrasi, daha sakin bir buluşma, insan haklarına daha fazla saygı isteyen seslerin güçlenmesini sağlamasını umuyorum. Türkiye'de bu ödüle verilen tepkiler de tek tip olmadı.

Tepkiler karışıktı. Bir yanda onurlanma ve sevinç vardı, diğer yanda ise burukluk. Zira pek çok insan bu olayla, Fransa Meclisi'nde oylanan tasarı arasında bir bağ olduğunu düşündü. Yani hadiseye, adeta Pamuk'un sözde Ermeni soykırımı konusundaki sözleri nedeniyle verilmiş bir ödül gibi bakanlar oldu. Oysa Orhan'a ödül verilmesiyle, bizim kültürümüzün değeri, ayrıca çok kültürlülük, diyalog ve yüzleşmeyi kısıtlamak yerine geliştirmeye çalışan herkesin ortak çabası tanınmış oldu."

"FRANSA'NIN YAPTIĞI..."
Elif Şafak, sözde Ermeni soykırımı tartışmasıyla ilgili olarak Fransa'da Meclis'ten onay alan kararın ifade özgürlüğünü kısıtlama olduğunu belirtti. "Fransız Meclisinin davranışını esefle karşılıyorum" diyen Şafak, bu tür yasalar çıkarılmasına neden karşı olduğunu da şöyle açıkladı: "Bunun iki nedeni var. Birincisi, Paris'teki oylamanın, ifade özgürlüğüne karşı olmasından, buna kısıtlama koymasından dolayıdır. Kendi kendime, 'Biz burada sürekli ve de her koşulda ifade özgürlüğü için mücadele verirken, şu yapılana bakar mısınız?' diyorum. Bizim Türkiye'de kendisine karşı mücadele ettiğimiz şeyi şimdi bizzat Fransa yapıyor. Bu, aşırılığı güçlendirmekten başka bir işe de yaramaz. İkincisi de şu: Burada pek çok insan Fransa Meclisinin Ermeni meselesini sadece bir bahane olarak kullandığı kanaatinde; Fransa'nın asıl hedefiyse Türkiye'nin AB üyeliğini engellemek."

Şafak, Meclisten onay alan tasarının çok vahim sonuçlar doğurabileceğine de dikkati çekerek, şunları söyledi: "Fransa'nın yaptığı, Avrupa'daki aşırılığı körüklemeye, Türkiye'dekini de beslemeye yarar. Tarafların birbirinden uzaklaşmasına, karşılıklı suçlama ve kuşkuculuk ağının örülmesine neden olacak bu tür adımlar, şu ana kadar yapılanları heba edeceği gibi, güvensizlik ve korku dolu bir gelecek hazırlamakla da eş anlamlıdır." Şafak, bu tür adımlar atılmasını engellemek gerektiğini de kaydederek, "Gidişatı değiştirmek ve hep beraber uçuruma yuvarlanmaktan kurtulmak, ancak ilerlemeci güçler arasında sıkı bir ittifak sayesinde mümkün olacaktır" diye konuştu.