Maliye Bakanlığı, elektronik fatura (e-fatura) dönemini başlatıyor. Elektronik Fatura Projesi, ilgili tebliğin yayınlanmasının ardından uygulanacak
Abone olE-fatura ile maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması hedefleniyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Elektronik Fatura Projesi'ni" tanıttı. Şimşek, elektronik fatura çözümünün tamamlandığını ve kullanıma hazır hale geldiğini belirterek, yeni sistem ile faturalama süreçlerinin tümünün elektronik yöntemler aracılığı ile gerçekleştirileceğini söyledi. Sistemin maliyet etkinliği ve verimlilik artışı gibi imkanlar dolayısıyla dikkat çekici olduğunu dile getiren Şimşek, AB genelindeki araştırmalara göre elektronik fatura geçiş tamamlandığında maliyetlerde büyük tasarruf sağlanacağına dikkat çekti. Proje ile öncellikle mükelleflerin kağıda dayalı faturalaşmadan doğan yüksek maliyetlerinin ortadan kaldırılacağını dile getiren Şimşek, ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak e-ticaret, dış ticaret, gümrük ve kamu tedariği gibi işlemlerde de e-fatura kullanımına imkan vereceğini söyledi.
E-FATURA PROJESİ'NİN YARARLARI
Şimşek, projenin yararlarını ise şöyle sıraladı:
"Faturalaşma ile ilgili işlemler daha çok düşük maliyetlerle yerine getirilecek. Zaman kayıplarının ortadan kalkması neticesinde daha dinamik bir ticari hayat söz konusu olabilecek. Fatura dışında diğer belgelerin de elektronik ortama aktarılması çalışmaları hızlanacak."
Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, elektronik fatura uygulamasını, ödeme sistemleri ile entegre etmeyi amaçladığını anlatan Şimşek, diğer bir hedefin ise elektronik fatura sisteminin mobil teknolojilerle desteklenmesi olduğunu sözlerine ekledi.
TEBLİĞ İLE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Toplantının ardından basının projeye ilişkin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, elektronik fatura uygulamasının tebliğ ile birlikte resmi olarak yürürlüğe gireceğini dile getirerek, "Bu yürürlüğe girer girmez herkes elektronik faturaya geçecek diye bir zorunluluk yok. Dolayısıyla ödemelerde şu an itibariyle herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak. İrsaliye de devam edecek" diye konuştu.
HAZIR OLAN ŞİRKETLER GELİR İDARESİNE BAŞVURACAK
Elektronik faturaya başlangıç yaptıklarını dile getiren Şimşek, buna hazır olan şirketlerin Gelir İdaresi'ne başvuracağını, İdare'nin de bu çerçevede o şirketin elektronik faturaya geçişini sağlayacağını söyledi. Başlangıçta kamuda e-faturayı daha geniş kapsamlı düşünülebileceğini, sonraki aşamalarda belki zorunlu hale getirilebileceğini vurgulayan Şimşek, sistem oturduktan sonra zamandan ve kağıttan tasarruf sağlanacağını ve verimlilik artışının yaşanacağını kaydetti. Bir çok şirketin ve kamu kuruluşunun bu sisteme geçmek için çaba harcayacağını dile getiren Şimşek, elektronik fatura orta vadede kayıt dışı ile mücadelede bir enstrüman olabileceğini ifade etti.