BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Elektrik zammı Meclis'e taşındı!

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk elektriğe yapılan zammı soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı

Abone ol

Doğalgaz ve elektriğe yapılan zammı Meclis'e taşıyan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız'a, "Vatandaşın gelirini, elektrik ve doğalgaz zammına gerekçe gösterdiğiniz döviz kuru artışı oranında neden artırmıyorsunuz?" diye sordu.

Milliyet gazetesinin haberine göre CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Başkanlığı'na, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Ekim 2011'den itibaren geçerli olan yeni tarife ile konut kullanıcılarının elektrik faturalarına 4 yılda kümülatif olarak yapılan zammın yüzde 88.80 oranına ulaştığını belirten Öztürk, "4 kişilik bir ailenin en asgari düzeyde yaşam standardı esas alınarak, 230 kilovat saatlik aylık tüketim yaptıkları kabul edilirse, sadece elektrik faturalarının Eylül 2011'e göre Ekim 2011'de 6 TL daha artarak 68.70 TL'ye yükselecektir. Buna doğalgaz faturası da eklenince bu zamlar, dar gelirliler için katlanılamaz bir yük olmuştur" dedi.

"KAMU YARARINA SÜBVANSİYONLAR KALDIRILDI"

Soru önergesinde, "Bu zamlar nereden çıktı?" diyen Öztürk, Bakan Yıldız'a şu soruları yöneltti:

"Temmuz ayında doğalgaza zam olmayacağını açıkladığınıza ve EÜAŞ Genel Müdürü de, daha bu Eylül ayında 'Yılın ilk 3 çeyreğinde zam yapmadık. Dördüncü çeyrekte de zam yapmayacağız' dediğine göre; bu elektrik ve doğalgaz zamlarını kim yaptı? Hükümet mi yaptı? Yoksa hükümetten habersiz devlet mi yaptı? Bu zamlar, nereden çıktı? Nedeni nedir?

Özelleştirme ihalelerinde 'paralar geliyor' diye kimilerinin yüzlerini güldüren rakamların, bugün elektrik tarifelerine acı bir şekilde yansıyarak yoksul insanları ağlattığını biliyor musunuz Sayın Bakan?

Memur, işci ve emekli maaşlarına yüzde 4 zam, elektriğe yüzde 9,57 ve doğalgaza yüzde 14,3 oranında zam. Adında 'adalet' kelimesi olan Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümetinin adaleti bu mudur Sayın Bakan? Bu nasıl bir adalettir?

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına, döviz kurundaki artışları neden göstererek acımasız zamlar yapıyorsunuz da döviz kurundaki bu artış nedeniyle memurun, işçinin, emeklinin maaşlarına, çiftçinin ürettiği malına neden aynı oranda zam yapmıyorsunuz? Vatandaşın gelirini, elektrik ve doğalgaz zammına gerekçe gösterdiğiniz döviz kuru artışı oranında neden artırmıyorsunuz?

Bugüne kadar kamu yararına uygulanan tüm sübvansiyonlar ve kalkınmada öncelikli illerdeki konutlara uygulanan sübvansiyonlar, neden kaldırılmıştır? Amaç, dağıtım şirketlerine yeni kaynaklar yaratmak mıdır?

İçme ve kullanma suyu ile tarımsal amaçlı soğuk hava depolarında kullanılan elektrik fiyatına yüzde 18.71 zam yapıldı. Bu durum, özellikle içme ve kullanma suyu için belediyelerin elektrik faturasının yükselmesine ve vatandaşın ödediği su bedelinin de doğrudan zamlanmasına yol açmayacak mı? Bunun da yükü, yoksul halkın sırtına yüklenmiş olmuyor mu?

1 Ekim'de yürürlüğe giren yeni elektrik tarifesi ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yapılan yüzde 10.98'lik zammın yükünü, çiftçiler nasıl kaldıracaklardır? Yaz aylarında bu parayı nereden bulup da ödeyeceklerdir?

AKP hükümetleri döneminde elektriğe yapılan bundan önceki zamlarda sokak aydınlatma zamları; konutlarla ya eşit ya da altında tutulmuş iken bu kez konutlara yüzde 9.58 oranında zam yapılırken sokak aydınlatmada kullanılan elektriğe yüzde 13.84 zam yapılarak sokak aydınlatmadaki zam oranı, konutların çok üstünde tutulmuştur? Bunun nedeni nedir? Bunda sokak aydınlatma bedellerini üstlenen hazineden dağıtım şirketlerine daha fazla kaynak aktarmak mı amaçlanmıştır?

EÜAŞ Genel Müdürü, daha bundan 20 gün önce "bu yıl son çeyrekte de elektriğe zam yapmayacağız" dediği halde 20 gün sonra yapılan bu acımasız ve insafsız zamlar neyin nesidir Sayın Bakan? Genel Müdür, bu kadar öngörüden uzak mı? Madem elektrik ve doğalgaza bu kadar acı zam yapılacaktı da, Genel Müdür 20 gün önce zam yapılmayacak diye neden açıklama yaptı?

Yazın sıcağı Temmuz ayında elektrik ve doğalgaz zam yok deyip, tam kışa girerken elektrik ve doğalgaz tüketiminin artacağı bir zamanda zam yapmayı nasıl açıklıyorsunuz? Bu davranış, etik midir? Bu, nasıl devlet yönetme anlayışıdır?

Elektrik Üretim A.Ş zam yapmadığını açıklamıştır. Tüketimin yarısını karşılayan TETAŞ fiyatlarına ise, yaptığı zammın, doğalgaz fiyat artışlarının neden olduğunu iddia etmiştir. Bu durumda yapılan elektrik zamlarında kamu santrallerinin payı var mıdır? Varsa ne kadardır?"