Kendilerinden tahsil edilen kayıp kaçak bedelini geri almak isteyen vatandaşların izleyeceği yol belli oldu
Abone olElektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, kayıp kaçak bedelinin tahsil edilmesiyle ilgili vatandaşlaraparalarını geri almanın yollarını anlattı.
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, elektrikte kayıp-kaçak bedelleriyle ilgili de ocak ayında düzenleme yapılacağını açıkladı.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, Yargıtay Genel Kurulu'nun elektrikte kayıp kaçak bedelinin dürüst vatandaştan tahsil edilemeyeceğine dair kararının 'emsal' bir karar olduğunu söyledi.
Türkiye gazetesine konuşan Küçük, “Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emsal bir karar aldı, içtihat niteliğinde. Dolayısıyla dava açılan mahkemeleri bağlayıcı bir niteliktedir. Bu karara dayanılarak vatandaşın dava açması yerindedir dürüst tüm vatandaş dava açmalıdır” dedi.
İLK ÖNCE DAĞITIM ŞİRKETİNE GİDİP KAĞIT ALMANIZ GEREKİYOR
1- EMO Hukuk Müşaviri Küçük, vatandaşın son 10 yılda ödediği kayıp kaçak bedelini alması için öncelikle bulunduğu ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp kaçak bedeli ödediğine dair kağıt alması gerektiğini vurguladı.
SONRA KAYMAKAMLIKLARDA BULUNAN TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURUN
2- Eğer abonenin ödediği bedel 2 bin liranın altında ise ilçesindeki Tüketici Hakem Heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek parasının iadesi talebinde bulunması gerektiğini söyledi.
2 BİN LİRANIN ÜZERİNDEYSE DAVA AÇILMASI GEREKİYOR
3- Küçük, 2 bin liranın üzerindeki kayıp kaçak bedellerini almak için dava açılması gerektiğine dikkat çekti.
Yargıtay’ın, 'aboneden kayıp- kaçak bedeli alınamayacağı' yönünde verdiği emsal kararın ardından vatandaşlar, şimdiye kadar aylık faturalarından kesilen ‘kayıp-kaçak’ bedellerini geri alabilmek için elektrik şirketlerine akın etti. Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi’nin önünde uzun kuyruklar oluştu.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARAR VERİYOR
Saatlerce kuyrukta bekleyip kayıp-kaçak ödeme belgelerini alan vatandaşlar, bu belgeleri Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetleri’ne veriyor. Yetkililer, bundan sonraki süreçte ise Hakem Heyetleri’nin başvuruları değerlendirip ödeme yapılıp yapılmayacağına karar vereceğini, ödeme yapılmasına karar verilmesi halinde ise bu durumun dağıtım şirketine bildirileceğini ve şirketin de aboneye parasını iade edeceğini kaydetti.
DÜZENLEME GELİYOR
Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Yıldız, bununla alakalı mahkemeleri rahatlatmak için bir kanuni düzenleme yapmanın uygun olacağını belirtti. Yıldız, şunları kaydetti:
"Kayıp-kaçakla alakalı bireysel başvuruları değerlendiren tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ve ondan sonraki bütün Danıştay ve Yargıtay süreçleri bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. O yüzden ancak bireysel başvuru ve mahkeme kararları nihayetlenenlerle alakalı fiili durum söz konusudur. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olamadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz hem yargıyı rahatlatmak adına hem daha stabil yapıyı oluşturmak adına son derece faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bununla alakalı düzenlemeyi de ocak ayının içerisinde yapacağımızı söylemem lazım."