Cuma günü 13 şehirde yaşanan elektrik kesintisi, Türkiyenin enerji yetersizliğini bir kez daha gündeme getirdi.
Abone olCuma günü 13 şehirde yaşanan elektrik kesintisi, Türkiye"nin enerji yetersizliğini bir kez daha gündeme getirdi. Bu arada otoprodüktörlerin bir süredir elektriğin ucuz olduğu 22.00-06.00 saatleri arasında üretimi durdurup, devletten elektrik alması ile tartışma başka bir boyuta taşındı. Acilen çözüm bulunmazsa Türkiye"yi zor günlerin beklediğini söyleyen Zorlu Enerji Grubu Genel Müdürü Erhan Çetinok, durumu Sistem öksürdü diye özetliyor. Cuma günü sistemin sağlığıyla ilgili bir sorun yaşandı, sistem öksürdü, sistemin hasta olmaya başladığı ortaya çıkıyor. Bir an önce önlem alınmalı yoksa ani ya da planlı kesintiler sürebilir diye yorum yapan Çetinok, Türkiye"de büyümenin hızını karşılayacak enerji altyapısı bulunmadığına dikkat çekiyor. Yüzde 7 büyüme olacağı varsayıldığında oluşacak 2 bin megawatlık enerji ihtiyacını karşılayacak altyapı olmadığının altını çizen Çetinok, Sistem yavaş yavaş kendini belli ediyor: "Bana çok yükleniyorsunuz, ben bunu karşılayacak potansiyelde değilim" diyor. Cuma günü bunun göstergesiydi şekinde konuşuyor.
Çetinok"a Dünya Kupası ile elektrik kesintisinin bağdaştırılması haberlerini soruyoruz. Çetinok: Sistemin gitmesi, aşırı yüklenmeden kaynaklandı. Havanın sıcak olmasından dolayı çalışan klimalar olabilir. Maçın etkisi olmuş olabilir. Sonuçta bu herkesin evde televizyonlarının, klimalarının ve ışıklarının açık olması anlamına geliyor. Ama maç işin bahanesi. Bu sistem sağlıklı değil demek şeklinde yanıt veriyor.
KRİTİK DÖNEM
Çetinok"a göre, "sistemin kendi kendini belli etmesi demek, kritik döneme girdik demek oluyor". Ve bugünlere ge-
linmesi yatırım yapılmamasından kaynaklanıyor. Bunun için bir an önce yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Çetinok, bunları şöyle sıralıyor: Üretimi güçlendirebilirsiniz, kayıp, kaçakları düşürebilirsiniz ya da üretimi artırabilirsiniz. Bunların hepsi birer ekonomik etüt. Bu etüdü yaptığında sonuçlar makul çıkıyorsa bu yatırımları özel sektör yapar. Ekonomik olarak risk görünüyorsa, kaçınır. Termik ya da hidroelektrik santral projelerinin 8-10 yıllık, orta vadeli projeler olduğunu ifade eden Çetinok, Sıkıntıyı bugün yaşıyoruz. Yani kısa vadeli çözüm gerekiyor diyor. En basit çözümün doğalgaz olduğunu, doğalgaz santralını bir senede kurup, devreye sokmanın mümkün olduğunu ekliyor.
YATIRIMCI SOĞUDU
Doğalgaza son birkaç yıl içinde yüzde 60"ın üzerinde zam geldiğini hatırlatan Çetinok, Elektrik ise sabit kaldı. Biz elektriğe zam gelsin demiyoruz. Ama maliyet kalemleri gözden geçirilmeli. TRT, ÖTV, iletim dağıtım bedelleri, enerji payı gibi maliyeti çok yüksek kılan kalemler var. Bunları gözden geçirmek lazım ki biz yatırımcı olarak sektöre tekrar güvenelim ve yatırım yapalım diyor.
Haber:Şenay BÜYÜKKÖŞDERE
Kaynak:Akşam