Elektrik faturası üzerinden alınan 5 kalem Yargıtay tarafından haksız bulundu. İşte paranızını geri almanın yolu.
Abone olElektrik faturası üzerinden alınan 5 kalem Yargıtay tarafından haksız bulundu. Yargıtay, kayıp-kaçak, perakende satış hizmet, sayaç okuma, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedeli adı altında alınan paraların geri ödenmesine karar verdi.
Bugün gazetesinde yer alan Metin Asrlan'ın haberine göre Yargıtay, Bursa’da dağıtım yapan Uludağ Elektrik AŞ’nin elektrik faturasında kayıp kaçak başta olmak üzere 5 kalemde yaptığı tahsilatı haksız bularak tüketiciye iadesine karar verdi. Yargıtay kararına göre kayıp-kaçak dahil tüketiciye iade edilecek tutar faturanın yüzde 21’ine denk geliyor. Yargıtay kaynakları, tüketicilerin geriye yönelik 10 yıllık fatura için tüketici hakem heyetlerine başvurma hakkının bulunduğunu belirtiyor.
3 kurum haklı gördü
M.G. isimli bir vatandaş, elektrik faturasındaki kayıp kaçak, saat okuma, dağıtım, perakende satış hizmet ve iletim sistemi kullanım bedeli adı altında alınan 584 liralık ücrete karşı Bursa Gürsu Kaymakamlığı tüketici hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti, alınan ücretlerin haksız olduğuna ve alınan paranın iadesine karar verdi.
Yargıtay: Hukuka aykırı
Dağıtım şirketi bu kez de Tüketici Mahkemesi’ne dava açtı. Bursa 1. Tüketici Mahkemesi, vatandaş lehine karar verdi. Mahkeme kararında, kayıp-kaçak, perakende satış hizmet, sayaç okuma, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedeli altında alınan faturadaki 257,44 TL’lik miktarın iadesi yönünde hakem heyetinin verdiği kararın yerinde olduğunu vurgulandı. Dağıtım şirketi bu kez Yargıtay’a temyize gitti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kayıp-kaçak ücreti başta olmak üzere 5 kalemde alınan ücretlerin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
Hukuk devletiyle bağdaşmaz
Yargıtay’ın kararında, “Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak) kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır." denildi.
Paranızı nasıl geri alabilirsiniz?
Tüketiciler, Yargıtay kararı uyarınca tüketici hakem heyetlerine başvurarak, faturalarda haksız bulunan bedelleri tahep edebilecek. Tüketici hakem heyeti vatandaşın başvurusunu reddederse tüketici mahkemesine başvuru imkanı bulunuyor. Yargıtay kaynakları, tüketicilerin geriye dönük 10 yıllık ücretin iadesini isteyebileceğini vurguluyor.
Hırsızlığı önleme şirkete ait
Yargıtay kararında elektrik kaybını önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevinin bizzat enerjinin sahibine ait olduğu vurgulandı.
Faturanın yüzde 21'i
Yargıtay’ın tüketiciye iadesine karar verdiği 5 kalem elektrik faturasının yüzde 21’ine denk geliyor. Yapılan hesaplamaya göre, 100 kilovatsaat tüketen ve 53,56 lira fatura ödeyen bir tüketici yaklaşık 11,89 lirayı bu 5 kalem için dağıtım şirketine ödüyor