BIST 9.840
DOLAR 35,49
EURO 36,44
ALTIN 3.043,04
HABER /  EKONOMİ

Elektrik faturası çok geliyorsa bunu yapın

Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, yoğun şikâyetlerin geldiği elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedeli için adres gösterdi.

Abone ol

Elektrik faturalarından ‘kayıp kaçak’ bedeli çıkartılarak diğer kalemlere paylaştırılmasına tüketiciler tepkili.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ VE TÜKETİCİ MAHKEMELERİ

Habertürk'ün haberine göre soru önergesini yanıtlayan Yazıcı, sözleşmede açıkça belirtilmeyen bu ücret için iki kuruma başvurulabileceğini belirtti.

Yazıcı, “Bunlar, Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri. Bin 161 TL’nin altındaki sorunlar için hakem heyetlerine başvurun” dedi.

2011'DE KAÇAK ELEKTKRİĞİN BEDELİ 3.33 MİLYAR LİRA

Kaçak elektriğin abonelere faturası geçen yıl 3,33 milyar lirayı bulurken, abonelerin bu parayı geri alabilmesi için tek tek dava açmaları gerekiyor.

Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın TBMM'de verdiği "2011'de kayıp-kaçak sebebiyle tüketicilerden fazladan yapılan tahsilat miktarı" konusundaki soru önergesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız cevaplandırmıştı.

Yıldız, "2011 yılında elektrik tarifelerinin belirlenmesinde 3,33 milyar lira kayıp-kaçak maliyetinin dikkate alınarak birim fiyatın belirlendiği" açıklamasını yapmıştı.

KAYIP KAÇAK BEDELİNİ BÖYLE GERİ ALDI

Erzurum'da bir öğretmen, elektrik faturalarına yansıtılan 150 liralık kayıp kaçak bedelini geri almaya hak kazandı.

Oltu ilçesinde öğretmenlik yapan Ömer Sayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıla ait 6 aylık faturaya yansıtılan kayıp kaçak bedelini geri almak için Oltu Tüketici Hakem Heyetine başvurduğunu söyledi.

Hakem Heyetinin yapılan başvurusu üzerine, elektrik dağıtım şirketi ARAS EDAŞ'a kayıp kaçak bedelinin geri ödemesi için yazı yazdığını belirten Sayar, şöyle konuştu:

"2012 yılı faturalarımın 6 ayını kapsayan dönemlerde kayıp kaçak bedeli alındığını fark ettim. Tüketici Hakem Heyetine başvurarak, kayıp kaçak bedelinin hesaplanarak belirlenecek paranın tarafıma iade edilmesini istedim. Hakem heyeti yaptığı incelemede paranın 150 lira olduğunu belirledi ve iadesi için şirkete yazı gönderdi. Şirket yetkilileri ise bu talebe itiraz ederek, Oltu Asliye Hukuk Mahkemesi'ne itiraz davası açtı. Mahkeme açılan davanın reddine karar verdi. Tüketici Hakem Heyetinin verdiği kararın böylece doğru olduğu ortaya çıktı. Şimdi ise faturalarımızda 'Trafo Akım Oranı' adı altında bir bölüm var. Bunun ne kadar etik olduğunu araştırıyorum. Ortada bir haksızlık varsa bunun için gereken başvurumu yapacağım."