Doğalgazın ardından bir zam da elektriğe geliyor. Üstelik zam oranı okkalı olacak. Yüzde 25 gibi bir zam isteniyor.
Abone ol EÜAŞ ürettiği elektriğe yüzde 10 zam yaptı. Elektriği toptan satan TETAŞ da 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere toptan elektriğe yüzde 12 zam için EPDK’ya başvurdu. Vatandaşın elektrik satın aldığı TEDAŞ ise yüzde 25 zam istedi. Ancak zam oranında son kararı hükümet verecek ve büyük ihtimalle de elektriğe yüzde 10 zam yapılacak.Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş (TETAŞ) toptan sattığı elektriğe 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 12 zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) başvurdu. TEDAŞ ise vatandaşa sattığı elektriğe yüzde 25 zam yapılması gerektiğini hükümet yetkililerine iletti. Reuters’a bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, elektriğe zam yapılmasının temel gerekçesinin petrole bağlı olarak son dönemde doğalgazda meydana gelen hızlı fiyat artışı olduğunu belirterek “Enerji KİT’lerinin mali yapılarını iyileştirmek için bu kuruluşların 1 Temmuz’da otomatik fiyatlandırmaya geçmesi öngörülüyor. TETAŞ’ın da yaptığı çalışmada yüzde 12’lik bir zam ihtiyacı ortaya çıktı ve bu tarife değişikliği EPDK’ya gönderildi” dedi.
BAKANDA SÖYLEMİŞTİ
Yetkili, zam kararı için EPDK’ya başvurması gerekmeyen Elektrik Üretim AŞ’nin de ürettiği elektriğe yine aynı tarih itibarıyla yüzde 10 zam yaptığını belirterek “Bu zamlar bir zincir olarak TEDAŞ’a kadar uzayacak” diye konuştu.
EPDK’nın başvuruyu kısa sürede karara bağlaması bekleniyor. Bu tarifenin onaylanmasının ardından Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’nin de yeni maliyet hesabı yapması ve elektriğe ne kadar zam yapılacağını Enerji Bakanlığı’na iletmesi bekleniyor. Fiyat artış oranında son sözü ise yine her zaman olduğu gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. Elektrik zammı Merkez Bankası’nın yükselttiği enflasyon hedeflerinin hesabı açısından da büyük önem taşıyor.
ELDEN BİRŞEY GELMİYOR
Enerji Bakanı Hilmi Güler önceki hafta VATAN’a yaptığı özel açıklamada “Elimizden gelen fazla birşey yok. 1 Temmuz’da zam kaçınılmaz. Maliye, DPT ve Hazine’yle oturup bir hesap kitap yapılacak. Artık yüzde 20 mi olur, yüzde 30 mu olur, durum neyi gerektiriyorsa o oranda zam gelecek” demişti. Bakan elektrik fiyatlarında Türkiye’nin halen en ucuz ülkelerden biri olduğuna da dikkat çekmişti.
Hükümet, Ocak ayından geçerli olmak üzere elektrikte konutlarda yüzde 15, sanayide ise yüzde 10’luk zamma gitmişti. Enflasyon güncellemesi ile birlikte perakende fiyatlarda bu zam konutlarda yüzde 19.5, sanayide yüzde 12 olarak tüketiciye yansımıştı.
Öte yandan doğalgaza 1 Haziran’da yapılan zammın da yeterli olmadığı yeni bir zam hazırlığının olduğu öğrenildi.