BIST 9.227
DOLAR 34,37
EURO 36,53
ALTIN 2.873,68
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Elekronik cihazlarla ilgili müthiş buluş

Bilim adamları, elektronik cihazların deri üzerine yapıştırılan stiker ile yönetilmesini sağlayan bir teknoloji geliştirdi.

Abone ol

Yakın gelecekte elektronik cihazlar insan tenine yapıştırılan bir stiker ile kullanılabilecek.

İnsan biyolojisine uygun parmak hareketlerini tespit edebilen alıcıların yerleştirildiği çeşitli desenlerdeki esnek ve katlanabilir stikerlar ile örneğin cep telefonunu açmak ya da müzik dinlerken sesini ayarlamak mümkün olabiliyor. Üzerinde çeşitli dövme resimlerinin bulunduğu "iSkin", tek ya da çoklu dokunmayı destekliyor.

Almanya Saarland Üniversitesi Max Planck Bilişim Enstitüsü'nden öğretim görevlisi Martin Weigel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin test çalışmalarının başarıyla geçtiğini bildirdi.

Projenin Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından fonlandığını anlatan Weigel, şu an ürünün nerelerde kullanılabileceği, ekonomik olup olmadığı konularında çalışmaların sürdüğünü ve ticari olarak nasıl değerlendirilebileceği üzerinde de çalıştıklarını ifade etti.

VÜCUDUN İSTENİLEN YERİNDE

iSkin'in ticari olarak kaç liradan piyasaya sürüleceğini henüz belirlemediklerini belirten Weigel, üzerinde elektronik ekipman bulunmayan ve alıcı eklenecek harf büyüklüğündeki bir stikerın sadece 1 dolar maliyeti olduğunu kaydetti. Weigel, kullanıcıların kendilerini sadece bir alıcı ile sınırlandırmasına gerek olmadığına, çeşitli içerikte, modaya uygun, farklı fonksiyonları olan ve vücudun istenilen yerinde kullanılabilecek çoklu alıcıların da tercih edilebileceğine işaret etti.

Martin Weigel, insan vücuduna uygun silikon malzemeden yapılan alıcıların bir çok kere yıkanabileceğine dikkati çekerek, iSkin projesine mobil cihazlar ve bilgisayarların uzaktan yönetilebilmesi için başladıklarını ve öncelikli olarak giyilebilir cihazlar, Oculus Rift gibi kafa gözlükleri, akıllı saatler, MP3 çalıcılar ya da fitness takip cihazlarının ten üzerinden kullanımını hedeflediklerini bildirdi.

Weigel yakın zamanda sıcaklık ve nem ölçen alıcıların da eklenebileceği iSkin projesi ile hasta sağlık takibinin de yapılabileceğine işaret etti.

"Uzun soluklu bir yola çıktık. Belki gelecekte iSkin için ihtiyaç duyulan enerji doğrudan insan vücudundan ya da çevreden elde edilebilecektir" diyen Weigel, iSkin'in gelecekte bluetooth, Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) ve Yakın Alan İletişimi (NFC) gibi teknolojileri de kullanılabileceğini kaydetti.