BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

El yazması eserler interrette

El yazması eserler internet ortamına aktarılacak. TEKNOSA'nın desteği ile araştırmacıların hizmetine sunulacak.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan el yazması eserler, TEKNOSA’nın desteği ile dijital ortama kaydedilerek internet üzerinden araştırmacıların hizmetine sunulacak. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Tarihin tanıklıklarını teknoloji sayesinde gelecek nesillere aktaracağız” dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektörlük Doktora Salonu’nda bugün düzenlenen törende İstanbul Üniversitesi ile TEKNOSA arasında çalışmayla ilgili işbirliği protokolü imzalandı. Protokol Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak tarafından imzaladı. “ZAMANADİRENEN ESERLER” adı verilen projenin protokolü ile üniversitenin Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan el yazması eserler dijital ortamda arşivlenerek internet üzerinden araştırmacıların kullanımına sunulacak.

Törende konuşan Güler Sabancı, projeyle tarihin tanıklıklarını teknoloji sayesinde gelecek nesillere aktaracaklarını kaydederek, “Projemiz tamamlandığında nadir eserler dijital ortamda web üzerinden dünyanın kullanımına sunulacaktır” dedi.

Sabancı, bu projeyle 2010’un İstanbul’un kültür başkenti olacağı döneme de büyük bir katkı yaptıklarını ifade etti. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’ni de gezen Sabancı, gördüklerinden oldukça etkilendiğini belirtti.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak da bu projenin, üniversite ve özel sektör işbirliğinin kültür ve sanat yaşamına sunacağı katkılara çok önemli bir örnek oluşturduğunu belirtti. Parlak, “Üniversitelerimizin resmi, yarı resmi veya özel sektör ile mutlaka bir diyalog içinde bulunması zorunludur” diye konuştu.

Toplantıda kütüphane hakkında bilgi veren İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural ise kütüphanede Türkçe, Arapça, Farsça, Latince ve diğer dillerde toplam 55 bin el yazması eser bulunduğunu söyledi. Ural, kütüphanede ayrıca, 2’inci Abdülhamit koleksiyonu olarak anılan 911 adet albüm ve bunların içinde de 36 bin fotoğraf bulunduğunu söyledi.
Projenin teknolojik altyapısını sağlayacak olan TEKNOSA Genel Müdürü Mehmet Nane de tarih için teknolojiyi kullanacaklarını söyledi. Nadir eserleri dijital ortamda en iyi şekilde koruyacaklarını vurgulayan Mehmet Nane, bu eserlerden gelecek nesillerin en iyi şekilde yararlanması için dijital bir kütüphane oluşturacaklarını ifade etti.
Toplam 3 yıl sürecek olan çalışmada 5 uzman görev alacak. En yüksek teknolojinin kullanılacağı projede dijital ortama aktarılarak kopyalanan eserler, özel bir yazılım aracılığı ile internet üzerinden araştırmacıların ve tüm dünyanın kullanımına sunulacak.
Protokol töreninde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencisi Batuhan Uzgören de piyano dinletisi seslendirdi.