İngiltere ve İsveç, Londra'da Ekvador büyükelçiğine sığınan Wikileaks kurucusu Julian Assange'a siyasi iltica hakkı verilmesini sert biçimde eleştirdi.
Abone olİngiltere ve İsveç, Londra'da Ekvador büyükelçiğine sığınan Wikileaks kurucusu Julian Assange'a siyasi iltica hakkı verilmesini sert biçimde eleştirdi.
Assange'ın iadesini talep eden İsveçli yetkililer, cinsel saldırıda bulunduğu iddiasına ilişkin kendisini sorgulamak istiyor.
Son iki aydır Londra'da Ekvador büyükelçiliğinde saklanan Julian Assange, İsveç'te iki kadının öne sürdüğü suçlamaları reddediyor.
Assange, İsveç'e gönderildikten sonra kendisinin ABD'ye iadesinin gündeme geleceğinden şüphe ediyor.
ABD, Wikileaks kurucusunu Amerikalı diplomatların gizli yazışmalarını Wikileaks sitesinde yayımladığı için yargılamak istiyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Julian Assange'ın İsveç'te ciddi suçlamalarla karşı karşıya olduğunu ve Londra'daki elçilik binasından Ekvador'a nakledilmesine izin verilmeyeceğini açıkladı.
''İngiltere sömürgesi değiliz''
Hague, İngiltere'nin buna izin vermesini zorunlu kılan yasal bir zemin olmadığını söylüyor.
İsveçli yetkililer de Ekvador'un Julian Assange'a yönelik suçlamaların soruşturulmasını engellediğini belirttiler.
Julian Assange, kendisini hedefleyen cinsel saldırı iddialarının siyasi amaçlı olduğunu savunuyor.
Bundan önceki saatlerde Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Londra'daki büyükelçiliklerine sığınan Wikileaks kurucusunun iltica başvurusunun kabul edildiğini duyurmuştu.
Patino, Assange'ın ''siyasi zulüm'' korkusunun meşru olduğunu söylüyor.
İngiltere'nin Assange'ı tutuklamak amacıyla Ekvador toprağı sayılan büyükelçiliğe girme tehdidinde bulunduğunu belirten Ricardo Patino, ''Biz İngiltere sömürgesi değiliz.'' diyerek meydan okudu.
Patino, bu durumu aşmak için İngiltere ile görüşmeyi umduklarını söyledi.
Patino, BBC Mundo'ya yaptığı açıklamada İngiltere'nin Ekvador'un kararına saygı duyması gerektiğini, aksi takdirde, Assange'ın "güvenli bir şekilde çıkarılması için uluslararası hukuk altında alternatif yolları kullanacaklarını" söyledi.
"Egemen bir devletin iltica hakkı tanıdığı bir kişinin uzun bir süre büyükelçilikte yaşamaya zorlanmasının makul olmadığını düşünüyoruz".
Çözüm için müzakere
Assange Ekvador'un kararının "tarihi bir zafer" olduğunu ve mücadelenin henüz başladığını" söyledi.
Assange, ABD'ye Wikileaks'e karşı soruşturmanın son bulması çağrısında bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı "çözüm için müzakere" edeceklerini ancak Sınırdışı Yasası uyarınca Assange, büyükelçilik binasını terk ettiği takdirde tutuklayacaklarını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Assange'ın ülkeden çıkmasına izin verebilecekleri "yasal bir zemin" olmadığını söyledi ve bu vakanın daha uzun bir süre devam edebileceği yönünde uyarıda bulundu.
Ekvador'un kararının ardından yapılan açıklamada Hague, "Assange tüm itiraz yollarını tükettiği için, İngiltere yetkilileri onu İsveç'e sınırdışı etme yükümlülüğü altında" dedi.
Ekvador, İngiltere'nin, İngiliz topraklarındaki bir diplomatik temsilciliğin bu statüsünü iptal etmesine izin veren, 1987 Diplomatik Temsilcilikler Yasası'na atıf yapılan mektubunu bir "tehdit" olarak niteledi.
Ancak İngiltere Dışişleri Bakanlığı mektubun amacının bu yöndeki İngiltere yasalarının tüm yönlerini açıklamak olduğunu ve "her iki tarafın kabul edebileceği bir çözüme" açık olduklarını belirtti.
İsveç Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anders Joerle "Ekvador'un İsveç yargı sürecini ve Avrupa'daki yargı işbirliğini engellemeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu" söyledi.
Joerle, İsveç yargı sistemine yönelik suçlamaları da kabul etmediklerini belirtti.
Bu arada Amerikan Devletleri Örgütü Ekvador - İngiltere ilişkisini tartışmak için Washington genel merkezinde özel bir toplantı çağrısında bulundu.
Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Ekvador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname ve Uruguay'ın üye olduğu Güney Amerika Ülkeleri Birliği de Pazar günü konuyu görüşmek için toplanacaklarını açıkladı.