sağladı'' dedi.Bakan Çağlayan, Avustralya Ticaret ve Rekabetçilik Bakanı Dr. Craig Emerson ile bir araya geldi.
Abone olEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye ekonomisinin bu kadar başarılı olmasını, dünyanın 16. büyük ekonomisi olmasını Merkez Bankası sağlamadı, hükümetimiz sağladı'' dedi.
Bakan Çağlayan, Avustralya Ticaret ve Rekabetçilik Bakanı Dr. Craig Emerson ile bir araya geldi.
Görüşme sonrasında soruları yanıtlayan Çağlayan, bir gazetecinin ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Arzu ettiğimiz neticeler, talimatla değil doğru politikalar izlemekle elde edilebilir' sözlerinin size karşı söylenen bir söz olduğu yorumları yapılıyor. Bu konuda ne söyleyeceksiniz'' sorusuna, 'kendi üstüne alınmadığı' cevabını verdi.
Çağlayan, Gül'ün ekonomiyle ilgili yaptığı değerlendirmelerin, ''son derece saygı duyduğu'' ifadeler olduğunu belirterek, Gül'ün uyarılarının, ''Türkiye ekonomisinin başarılarının altında yatan uyarılar' olduğunu söyledi.
Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:
''Eğer burada sizin sorunuzdan Merkez Bankası anlaşılıyorsa Merkez Bankası, kanunla kurulmuş olan bağımsız bir yapıya sahip. Merkez Bankası, görevi kanun çerçevesinde çizilmiş olan bir kuruldur. Bağımsız bir kurul olması Türkiye ekonomisinden bağımsız olduğu anlamına gelmez. Ben Ekonomi Bakanıyım. Sayın Başbakanımızın da zaman zaman bu konudaki önerileri son derece önem ifade ediyor. Faizlerin yüksek olduğu konusunda, bir bakanın görüşünü dile getirmesi kadar doğal bir şey olmaz. Ben bunu her zaman dile getirmeye devam edeceğim. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yapmış olduğu düzenlemelerde yanlış ve eksik olan şeyleri mutlaka söyleyeceğim. Ama Türkiye ekonomisinin bu kadar başarılı olmasını, dünyanın 16. büyük ekonomisi olmasını Merkez Bankası sağlamadı, hükümetimiz sağladı. Siyasi istikrarı sağladık.
Bu konuda gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde, gerek Sayın Başbakanımızın Başbakanlığı döneminde kararlılığımız, inancımız, yapmış olduğumuz reformlarla mevzuat düzenlemeleriyle biz bugünü yakaladık. Bugünkü ekonomik başarının mimarı Merkez Bankası olmadığı için bunu çok net ifade ediyorum.''
"YAPMASI GEREKENİ YAPMAMIŞTIR"
''Zaten geçmiş dönemde maalesef böyleydi. Bazı ekonomik politikalar iyi olduğunda bunun primi Merkez Bankası'na yazılır, ödüller plaketler oraya verilirdi'' diye konuşan Çağlayan, şunları kaydetti:
''Merkez Bankası'nın politika hatasından kaynaklanan olumsuzluklar ise hükümete yazılırdı. Bir kere bunu kabul etmem mümkün değil. Merkez Bankası'nın uygulamış olduğu politika faizi doğru bir faiz değildir. Yüksek bir faizdir. İhtiyat son derece önemli, ama ihtiyat nereye kadar? şimdi sizlere ben sorayım. 3 ay önce yeni teşvik sistemini açıkladığımız dönemdi. Böyle bir teşvik sisteminde Merkez Bankası inatla faiz koridorunu daraltmadı. Dış dünyaya, uluslararası yatırımcıya Türkiye'ye yatırım yapma konusunda yapması gerekeni yapmamıştır. 3 ay sonra bu faiz koridorunun üst bandı 1,5 puan daraltıldı. Aradan geçen 3 ay içerisinde ne oldu? Merkez Bankası yapmadığı bu düzenlemeyi yapmak için neden 3 ay bekledi? 3 ayda dünyada çok şeyler değişti. Dünya üzerinde teşvik sistemini anlattığımız bir ortamda Merkez Bankası bu uygulamasıyla Türkiye'nin teşvik konusundaki açılımında bana göre yeterince sorumlu davranmamıştır.''
Bakan Çağlayan, merkez bankalarının politikalarıyla yatırımcıya sinyal verdiğini ifade ederek, ''Büyümeyi frenleyerek, bırakın frenlemeyi arabanın önüne takoz koyarak, taş koyarak bu arabanın gitmesini engellemeye hiç kimsenin lüksü olamaz'' diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı ihracat rakamlarını değerlendiren Çağlayan, geçen yıla göre yüzde 12'lik ihracat artışının dünyanın en yüksek ihracat artışı olduğunu söyledi.
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜ İNSAFLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUM
Çağlayan konuşmasında, bankacılık sistemini de ''biraz insaflı olmaya'' davet ederek, bankacılık sisteminin Türkiye'nin yatırım ortamına girdiği bir dönemde girişimcinin, küçük ve orta boy sanayi işletmelerinin ve yatırımcının finansman ihtiyacının en iyi şekilde desteklemesi gerektiğini söyledi.
''İşlem maliyetlerini yüksek tutarak, vatandaşın cebindekilere göz dikerek bankacılık sistemi iyi bir noktaya gelemez'' diyen Çağlayan, bankacılık sisteminin karında gözünün olmadığını, bankacılık sisteminin kar marjlarını gözden geçirerek ulusal ve uluslararası yatırımcıların finansmanına destek vermesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.
''Olmayan bir iletişim masrafının alınmasını ben doğru bulmuyorum'' ifadesini kullanan Çağlayan, bankacılık sisteminin Türkiye'nin büyümesinin önünde bir engel olmaması gerektiğini, sadece Merkez Bankası'na değil, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na da bu konuda önemli görev düştüğünü bildirdi.
Çağlayan, Bakanlık olarak 2035 ve 2050 stratejisi ile ilgili önemli iki çalışmayı sürdürdüklerini belirterek, belli bir aşamaya geldiğinde kamu oyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
Bakan Çağlayan, ''Yolda başka ÖTV ve KDV artışı var mı?'' sorusuna ilişkin de ''bu konuda çok net bir bilgiye sahip olmadığı'' cevabını verdi.