BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Ekonomideki gelgitlerin nedeni Gezi değil ABD

Brüksel’deki AB ekonomi ve maliye bakanları toplantısına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ekonomide yaşanan gelgitlerin Gezi Parkı ola...

Abone ol

Brüksel’deki AB ekonomi ve maliye bakanları toplantısına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ekonomide yaşanan gelgitlerin Gezi Parkı olaylarından çok ABD Merkez Bankası kaynaklı" olduğunu ifade etti.
Toplantı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek, AB Parasal Politikalar ve Bütçe Komiseri Olli Rehn ile Gezi Parkı olayları ve ekonomiye ilişkin son gelişmeleri konuştuklarını söyledi.
Bakan Şimşek, bu son gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkilerinin merak edildiğini belirterek şöyle konuştu: "Ben de kendisine Türk piyasalarındaki gelgitlerin arkasındaki temel faktörün Amerikan Merkez Bankası’nın para politikalarındaki normalleşme sürecini öngörülenden erken başlatma riskiyle ilişkili olduğunu söyledim."
Şimşek, elbette Gezi olaylarının bir miktar etkisi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle Türkiye algısı üzerinde olumsuz bir etkide bulundu. Bu olayların dışarıya abartılı bir şekilde sunulması ve bir miktar da dezenformasyon içermesi dışarıdaki yatırımcıları bir miktar tedirgin etti. Ancak, biz hızlı bir şekilde yatırımcılarla diyaloga geçtik ve bu olayların Türkiye’nin bazı büyük şehirlerinde çok çok sınırlı alanlarda kaldığını ve reel ekonomiye bunun etkisinin çok sınırlı olacağını ifade ettik. Burada esas belirleyici Amerikan Merkez Bankası’nın politika değişikliğine ilişikn beklentilerin devreye girmesidir. Zaten Türkiye ekonomisinin performansına baktığınız zaman bugün Brezilya’dan Güney Afrika’ya diğer pek çok piyasanın bizden daha kötü etkilendiğini görüyorsunuz. Bu da olayın büyük ölçüde Amerikan Merkez Bankası politikalarıyla ilişkili olduğunu ama tabi ki bu Gezi olayları bu boyutta dışarıya dezenformasyon ile sunulmasaydı Türkiye muhtemelen çok daha büyük bir dayanıklılık gösterecek ve Türkiye’ye ilişkin algıda da herhangi bir olumsuz gelişme olmayacaktı."
Ekonomi ve maliye bakanları toplantısında, Türkiye’nin son yıllarda kaydettiği makro ekonomik performansı paylaştığını ve iyi bir toplantı olduğunu aktaran Şimşek, Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinin Türkiye’deki ekonomik, siyasi ve sosyal dönüşümün en önemli dinamolarından biri olduğunu kaydetti.
Bakan Şimşek, "Biz, AB ile son yıllarda arayı hızlı şekilde kapattık ve kapatıyoruz" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Örneğin bundan 10 yıl önce Türkiye’deki kişi başına milli gelir Avrupa’nın yüzde 36’sı iken bugün bu oran yüzde 56’ya çıkmıştır. Yani 10 yılda 20 puanlık bir farkı azaltmışız. Önemli olan tabi ki bizim tüm kurumsal altyapı ve mevzuatımızla, daha da önemlisi reel ekonomik performansımızla Avrupa ile arayı hızlı bir şekilde kapatmaya devam etmemizdir. AB sürecine önem veriyoruz. Bu, ülkemiz açısından son derece önemli bir değişim dönüşüm sürecidir. O nedenle Türkiye’nin faydasına olan reformlara hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Hem ekonomimizi hem de demokrasimizi geliştirerek ülkemizdeki huzuru artırmak amacıyla bu çalışmalara devam edeceğiz."
Şimşek’e, "Türkiye Merkez Bankası’nın dolara büyük bir müdahalede bulunmasına rağmen kurun sadece 2 kuruş gerilemiş olması ile ilgili düşünceleri" soruldu. Şimşek de, kendisinin bu konuda yorum yapmasının doğru olmadığını belirterek Merkez Bankası’nın bağımsızlığına vurgu yaptı.
Son yılların zorlu global koşulları altında başarılı bir politika çerçevesinde başarılı bir performans ortaya konulduğunu ifade eden Şimşek, sadece bir günlük müdahaleyi değerlendirmenin doğru olmayacağını yineleyerek şöyle konuştu: "Türkiye’de, dalgalı bir kur söz konusudur. Hiçbir şekilde biz kuru garanti etme noktasında değiliz. Burada eğer efektif ve spekülatif bir çaba söz konusuysa tabi ki ayrı. Ama çok temel bir takım sebeplerden dolayı para çıkışı söz konusu ise tabi ki fiyatların da ona göre şekillenmesine de bizim izin vermemiz gerektiği de ortada."
Bir gazetecinin ehliyet değişim fiyatları konusunda sosyal medyadan gelen tepkilerin ardından 101 TL’den 15 TL’ye indirilmesi ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Şimşek, Meclis’teki tasarıya söz konusu maddenin başka bir ilgili bakanlık tarafından konulduğunu ve orada normal ehliyet fiyatlarında herhangi bir indirime gidilmediğini sadece zorunlu yenileme fiyatlarında vatandaşa kolaylık sağlandığını belirtti. Şimşek, sosyal medyayı kastederek şunları söyledi: "Şu veya bu şekildeki faktörler devreye girmedi.O taslakta rutin ehliyet fiyatı ne ise 2014 yılı için o yazılmış. Fakat bu rutin değil. Bu var olan bir ehliyetin değiştirilmesi. Burada zorunluluk söz konusu olduğu için biz vatandaşımıza bir kolaylık olsun diye maaliyet esasını dikkate aldık."