Ekonomide 2011 böyle geçti
2011 yılına ortadoğu ve kuzey afrika'daki bazı ülkelerde yaşanan siyasi olaylar, avrupa ülkelerinin borç sorunu ile japonya'daki deprem ve tsunami felaketi damgasını vururken, tüm bu gelişmelerden türkiye ekonomisi dolaylı da olsa etkilendi. türk ekonomisi çin'den sonra en hızlı büyüyen ülkesi...
2011 yılına Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki bazı ülkelerde yaşanan siyasi olaylar, Avrupa ülkelerinin borç sorunu ile Japonya'daki deprem ve tsunami felaketi damgasını vururken, tüm bu gelişmelerden Türkiye ekonomisi dolaylı da olsa etkilendi. Türk ekonomisi Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülkesi olurken, rekor düzeylere ulaşan cari açık sorununa çözüm arayışı devam etti.
2011'de gelişmiş ülkelerin borç sorunlarına karşılık gelişmekte olan ekonomiler küresel ekonomide ağırlıklarını iyice hissettirmeye başladı. Özellikle Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan grubun küresel ekonomi payları önemli ölçüde yükseldi.
İşte ekonomide 2011'in en önemli olayları...
Estonya AB üyesi oldu
1 Ocak:
Baltık ülkesi Estonya, Avro Bölgesine giren 17'inci Avrupa Birliği üyesi oldu.
2 Ocak:
Rusya ve Çin arasındaki ilk petrol boru hattından Çin'e petrol akmaya başladı.
- 2010'da TÜFE yüzde 6.40, ÜFE yüzde 8.87 arttı
Petrol fiyatı rekor kırdı
3 Ocak:
Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 92.15 dolarla 27 ayın en yüksek seviyesine çıktı.
-Hisse senetlerinin 2010 yılındaki ortalama net kazancı yüzde 17.43 oldu. 24 ayar külçe altının net kazancı yüzde 24.87 olurken, Euro yüzde 9.63, ABD doları ise yüzde 2.69 oranında kaybettirdi. Yatırım fonlarına katılma belgelerinin yıllık ortalama net kaybı yüzde 0.02 oldu.
Sanayi Stratejisi Belgesi açıklandı
5 Ocak:
-Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2011-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesini açıkladı.
7 Ocak:
-Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Kamuoyunda tartışma yaratan yönetmeliğe göre, tütün mamulleri, dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölmede, 18 yaşından küçüklerin doğrudan ulaşamaması için tedbir alınmak suretiyle satılabilecek.
20 Ocak:
-Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, sıcak para girişini azaltmaya yönelik adımları çerçevesinde politika faizini yüzde 6.25'e indirdi.
-Çin ekonomisinin geçen yıl yüzde 10.3 büyüdüğü açıklandı.