Piyasalarda yaşanan büyük sarsıntının arıdndan ekonomi bürokrasisi ve yönetimi, 'sakin olun' mesajı veriyor.
Abone olPiyasalarda yaşanan büyük sarsıntının arıdndan ekonomi bürokrasisi ve yönetimi, 'sakin olun' mesajı veriyor.
Dünya borsalarında çöküş ve ardından İMKB'de 57 binli seviyelere iniş, piyasalardaki panik havasını daha da tetikledi. 1.75'leri zorlayan dolar Merkez Bankası'nın dövize satış müdahalesi yapacağı açıklamasının ardından 1.74 TL'nin altına indi.
Fakat Merkez Bankası'nın döviz satış ihalesinde satılacak miktarın 50 milyon dolar olacağını ilan etmesinin ardından dolar TL karşısında yeniden 1.75'in üzerine çıktı. Piyasa beklentisinin altında kalan döviz satış ihalesi miktarının ardından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan açıklamalar geldi.,
Başçı, "TL'nin zayıflaması için neden yok. Döviz satış ihalelerinde artış, döviz karşılıklarında daha fazla azalış gelebilir. Alınan önlemler global risk unsurlarını en aza indirmek için" şeklinde açıklamalarda bulundu.
NTV'ye konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, "Küresel piyasalarda bir sıkıntı var. Ama kriz, panik türden kelimeleri kullanacak kadar henüz güçlü değil. Bu bir gerçek. Global büyüme beklentileri zayıfladı. Bu da risk iştahını azaltıyor. Bu da özellikle hisse senedi piyasalarına olumsuz yansıyor. Fakat piyasalar istiyor. Şirketler, hükümetler borç alabiliyor. Bu önemli. Dünya ekonomisi daralmıyor" dedi.
"İLAVE TEDBİR PAKETİNE GEREK YOK"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ergün, düzenlediği basın toplantısında Merkez Bankası'nın vermiş olduğu kararları da değerlendirdi. Bakan Ergün, Türkiye ekonomisi için ilave tedbir paketlerinin olması gerekmediğini söylerken konuşmalarına şöyle devam etti:
"Tüketimin bir miktar frenlenmesini tüketici kredilerinin bir miktar daha kontrollü bir şekilde kullanılmasına dönük tedbirler de alınmıştı. Bunları yatırımlar üzerinde olumsuz bir etki meydana getirsin, yatırımlar frenlensin, Türkiye'de fazla yatırım yapılıyor, artık fazla yatırım yapılmasın gibi bir düşünceyle hareket edilmedi. Bugün de ekonominin durgunluğa sevkedilmesine dönük gelişmeler karşısında Merkez Bankası'nın tabii olarak bazı tedbirler alması Türkiye ekonomisinde yatırımların devam etmesi, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam etmesi alınan tedbirlerle sağlanmış olacaktır. Değişik yorumlar olabilir ama o yorumların hangisinin doğru olduğuna dair bugün itibariyle o yorumları yapanların da bir şey söylemesi mümkün değil. Bu politikalar uygulandıkça politikaların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri görüldükçe bu yorumların değeri konusunda bir şey söyleyebiliriz."
"MERKEZ BANKASI'NIN KARARLARININ OLUMLU ETİKLERİ OLACAK"
Bakan Ergün Merkez Bankası kararlarının olumlu etki edeceğini belirtirken şunları da söyledi: "Dolayısıyla Merkez Bankası faiz indirimiyle ilgili kararı da döviz satışıyla ilgili kararında Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkileri olacağını düşünüyorum. Avrupa'daki değişimleri yakından takip ediyoruz, dünyada bu gelişmeler karşısında tedbir alan başka ülkelerin de olduğunu görüyoruz. Bizim de bu gelişmeler karşısında bazı adımları atmış olmamız ekonomimizin geleceği hakkında daha iyi olacağını düşünüyoruz."
DURGUNLUĞA İZİN YOK
"Ekonominin durgunluğa sevk edilmesine izin vermeyeceğiz" diyen Bakan Ergün "Tedbir paketlerini gerektirecek bir noktada olmadığımızı düşünüyorum. Merkez Bankası'nın almış olduğu karar gereken mesajları kendi içerisinde taşıyor" diyerek sözlerini noktaladı.
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA HERŞEY NORMALE DÖNER
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan düzenlediği bir basın toplantısıyla Merkez Bankası'nın faiz ve döviz kararlarını değerlendirdi.
Kararları yerinde ve doğru bulduğunu söyleyen Çağlayan şöyle konuştu "Kararlar doğru ve yerinde, zamanlama da çok önemli. Şu an da Avrupa'da olan, geçmişte görülmeyen bir rehavet ve alınmış olan kararlarda geç kalınması mevcut ateşi söndürmeye yetmiyor.
Ben çok fazla bir karamsar bir yapı içinde değilim. 2009'da tüm ülkeler böyle küresel bir krize hazır değillerdi, tüm ülkeler hazırlıksız yakalandı. 2009 küresel krizi herkese ders oldu.
Biz hükümet olarak mevcut duruma son derece hazırlıklıyız. Ben diğer ülkerlin de 2009'da olduğu kada hazırlıkısız olmadığı kanısındayım. Mevcut durum 2009'dan daha kolay bir şekilde atlatılacaktır.
Merkez Bankası'nın bugün ve dün aldığı karar yerindedir. Önümüzdeki haftadan itibaren normal, gelmesi gereken denge de gelecektir
Toplumumuzda beklentiler borsa ve dövizle ölçülür oysa ölçüt reel ekonomidir. Dolardaki artış ilk defa görülmüyor, son 10 yılda iniş çıkışlar olmuştur. Bu konuda bir panik söz konusu değil ama tabi şirketler ve vatandaş kendisini buna göre düzenlemelidir."