BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla Türkiye'nin ekonomi gündemi

Türkiye ve gündeminin önemli ekonomi haberlerini sizler için derledik.

Abone ol

Türkiye genelineki 60 ihracatçı birliği başkanı İstanbul'da bir araya geldi. Toplantıda 2023 ihracat hedefi ve gündemdeki gelişmeler ele alındı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi birlik başkanlarıyla gerçekleştirdikleri toplantıda 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefi için ihracatçı birliklerinin nasıl yapılanması gerektiğini tartıştıklarını bildirdi.TİM Türkiye genelindeki 60 ihracatçı birliği başkanını İstanbul'da bir araya getirdi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda 2023 ihracat hedefi ve gündemdeki gelişmeler ele alındı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi toplantı sonrası yaptığı açıklamada ihracatçı birliklerinin 2023 stratejik eylem planlarını hazırladıktan sonra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan nezaretinde ekonomi bakanlığın bürokratlarına sunumunu yaptıklarını hatırlattı.

Planların incelendikten sonra kendilerine iade edildiğini üzerinde gerekli çalışmaları yaparak revizyonlarını gerçekleştirdiklerini belirten Büyükekşi planı Bakanlığa yeniden sunduklarını ve üzerinde çalışıldığını kaydetti.

60 ihracatçı birlik başkanını İstanbul'da bir araya getirerek bu konudaki son gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade eden Büyükekşi şunları aktardı:

''Bunun yanında 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefimiz için ihracatçı birliklerimizin nasıl yapılanması gerektiğini verimliliklerinin ne şekilde artması performanslarının daha yukarıyla çıkabilmesi ve hedeflerine ulaşılabilmek için neler yapılması gerektiğini başkanlarımızla tartıştık. İhracatçı birliklerimizin problemlerini sıkıntılarını dinledik. Bunun dışında bu toplantıların her üç ayda bir farklı şehirlerde yapılması için karar aldık. İlk toplantımızı haziran ayında Antalya'da gerçekleştireceğiz. Özellikle çıkacak olan Toplu İş İlişkileri Kanunu ile ilgili son gelişmeleri birlik başkanlarımızla paylaştık. Başkanlarımızın görüşlerini aldık. Ayrıca daha önce çıkmış ama uygulanmaya başlanmamış Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu ile ilgili gelişmeleri anlatarak birlikte değerlendirdik.''

İMKB BU HAFTA 7 AYIN ZİRVESİNE ÇIKTI

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE] 

İMKB 100 endeksi hafta boyunca aralıksız yükseliş ile yüzde 5 üzerinde değer kazandı ve 7 ayın zirvesine çıktı. Peki bu yükselişin devamı gelecek mi?
İMKB100 endeksi Ağustos 2011'den bu yana ilk kez 62 bin seviyesini gördü. Haftalık değer kazancı yüzde 5'i aşan endeksin ne kadar daha yukarı çıkacağını uzmanlar Thelira'ya değerlendirdi.

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber Thelira'ya yaptığı değerlendirmede İMKB'deki yükselişin bahar yükselişi olduğunu kaydederek 21 yıllık borsa tarihinin 17 yılında İMKB'nin bahar dönemlerinde yükseldiğini belirtti. 17 yıl boyunca Mart ikinci haftasından itibaren başlayan yükselişin Mayıs'ın ikinci haftasına kadar sürdüğünü bildiren Reçber yükselişin mevsimsel döngüden kaynaklandığını söyledi. Reçber ilk etapta 65.000 seviyesinin görüleceğini ardından 70.500 seviyesine kadar gelineceğini dile getirdi.

Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesinin de önemli olduğunu kaydeden Reçber hedefin tutturulması durumunda faizlerin düşeceğini bu durumdan bankacılık sektörünün olumlu etkilenerek piyasaları yukarı taşıyacağını bildirdi.

İMKB'YE PETROL DESTEĞİ

Orta Doğu'da jeopolitik gerilimle yükselen petrol Türkiye için ciddi bir risk oluştururken içinde bulunduğumuz hafta fiyatların terse dönmesi ve düşüş trendine girmesi Türkiye piyasasına rahat nefes aldırdı. Petrol kaynaklı riski şimdilik ikinci plana atan İMKB'nin yukarı yönlü hareketi desteklenmiş oldu.

Meksa Yatırım Genel Müdürü Yardımcısı Figen Özavcı üç gündür petrol düşerken İMKB'nin yükseldiğini kaydederek Türkiye'nin petroldeki düşüşten yararlanan gelişmekte olan ülkeler arasında bulunduğunu belirtti. Özavcı petroldeki düşüşün sürmesi halinde endeksin 64.000'lere kadar gelebileceğini dile getirdi.

62.500 ÜZERİNDE KAR REALİZASYONLARI GELEBİLİR

Sanko Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Aytun Bilgin değerlendirmesinde yurtdışının pozitif etkisinin İMKB üzerinde görüldüğünü bildirerek ağırlıklı olarak bankacılık endeksinin oluşturduğu İMKB'de yükselişin daha hızlı olduğunu belirtti. Esas alışların bankacılık hisselerine geldiğini ifade eden Bilgin ortalamada endeksi yüzde 1-15 yukarı çektiğini söyledi. ABD endekslerinden 2008'den beri en iyi seviyeler görüldüğünü bildiren Bilgin yurtdışındaki havanın ne kadar daha süreceğinin izleneceğini belirtti. 62.500 seviyelerinin dikkat edilmesi gereken seviye olduğunu dile getiren Bilgin 62.500 üzerinde kar realizasyonlarının gelebileceğini ifade etti. THE LİRA

EV KADINLARINA BİREYSEL EMEKLİLİK MÜJDESİ 

 HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

 

 Hazine, bireysel emekliliğe katılım miktarının artırılması için kolları sıvadı. Bireysel emeklilikte ev kadınları da vergi indirimi alabilecek.

Bireysel emeklilikte doğrudan vergisel teşvik öngörülürken sistemden erken ayrılanların stopaj kesintisi sıkıntısı son bulacak. Bireysel emeklilik yaptıran ev kadınları da vergi teşviği alacak. 

Takvim gazetesinin haberine göre yeni sistemde vergi avantajı çalışan ve çalışmayan herkesi kapsayacak. Mevcut uygulamada bireysel emekliliğe girenler ödedikleri katkı payını gelir vergisinden düşebiliyor. Yeni sisteme göre örneğin katılımcı 5 yıldan önce sistemden çıkmak isterse yatırdığı katkı payını alacak vergi teşviki hesabındaki birikimi alamayacak.

SÜRESİNDE ÇIKARSA

Diyelim ki bu süre 15 yılsa ve süresinde çıkıyorsa vergi teşviki hesabındaki parayı da alabilecek. Uygulanacak vergi teşviki de tasarrufa gidecek. Böylece emekliliği gelen vatandaşın eline geçen para miktarı artmış olacak.

ŞİRKETLER DE ALTINA YATIRACAK

Bireysel emeklilik sistemini teşvik etmeye yönelik hazırlıklar bu alanda hizmet veren şirketleri de umutlandırdı. Şirketler de bu alandaki teşvik paketini bekliyor. Paket kapsamında şirket fonlarına yeni enstrümanların da eklenmesini istiyorlar. Bu arada bireysel emeklilik sistemi faize duyarlı kesimi de sisteme çekmek için bono dövize dayalı ürünlerin yanı sıra gayrimenkul kıymetli madenlere yatırım için harekete geçti.

HAZİRAN'DA İSTANBUL'A TURİST YAĞACAK!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE] 

 

İstanbul’da düzenlenecek Shopping Fest’in ikincisi bu yıl 9-29 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Hedef 1,5 milyon turist.

İSTANBUL’u dünyanın en önemli alışveriş noktalarından biri haline getirmek için düzenlenen Shopping Fest’in (ISF-İstanbul Alışveriş Festivali) ikincisi bu yıl 9-29 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. İlkinde yaşanan tecrübelerden yola çıkan festival yönetimi tüketicinin daha fazla indirim istediğini belirterek indirimlerin yüzde 50’ye yaklaşacağını söyledi. İlk festivalde 40 gün olan süre 21 güne indi.

İstanbul’a 10 milyon turist

Hürriyet'ten Çilem Kaya'nın haberine göre Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay geçen yıl amatör ruhla başlanan festival için bu yıl daha büyük bir coşku olduğunu anlatarak şöyle konuştu: “Dünya turizminin aldığı sonucun iki katıyla geçen yılı kapattık. Dünyada ortalama 4-4.5 büyüme yaşanırken bizim ülkemiz yüzde 9 gibi bir rakama ulaştı. 31 milyon turistle yılı kapattık. İstanbul’a gelen turist sayısı 8 milyonu gördü. İnşallah önümüzdeki dönemde bu 10 milyona çıkacak. Geçen yıl kredi kartıyla yapılan alışveriş yüzde 25 arttı. Yabancı kredi kartıyla yapılan alışveriş yüzde 38 arttı.

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İstanbul’un ardından Ankara ve Antalya’nın da benzer organizasyonlar için çalıştığını hatırlaratak “İstanbul’la yarışmaya çalışıyorlar. İstanbul ise dünyayla yarışıyor” dedi. ISF İcra Kurulu Eş Başkanı Hakan Kodal da bunun bir rekabete dönüşmemesi gerektiğini belirterek “Türkiye’de birbirimize destek olmamız şart. Ankara’da yapılacak olanı tabi ki destekliyoruz. İstanbul şampiyonlar liginde” diye konuştu. Tescilli markalar Derneği (TMd) Başkanı Füsun Çevikel ise Ankara ve Antalya’da aynı tarihte festival düzenleyeceğini İzmir’in de aynı tarihe yetişmeye çalıştığını belirterek “Alışveriş festivali tüm Türkiye’ye yayılma eğiliminde. Belki de böylesi çok daha iyi ve etkili olacak” dedi.

Hedef 21 günde 7 milyar TL

Bu yıl 21 gün sürecek İstanbul Shopping Fest’in 2012 hedefi 7 milyar TL’ye ulaşmak. Geçtiğimiz yıl 40 gün yurt içi ve yurt dışından beş milyon ziyaretçi ağırlayan festival bir önceki yıla göre İstanbul’da toplam alışveriş rakamını yüzde 26 artırarak ciro rakamını 8 milyar TL’ye çıkardı. Geçen yıl yabancı kart harcamalarında 252 milyon TL’lık değişime neden olan festivalde kredi kartı ile 40 TL ve üzerinde gerçekleşen işlem adedi 154 milyonu aştı.

Tatlıtuğ ve Öden tanıtım yüzü oldu

ISF İcra Kurulu Eş Başkanı Mehmet Nane geçen yıl çevre ülkelerde yapılan tanıtımlarda oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ ile çalıştıklarını bu yıl buna ek olarak oyuncu Songül Öden’in de tanıtımlarda yer alacağını söyledi. Festival 100’ün üzerinde alışveriş merkezinin yanı sıra Taksim Nişantaşı Şişli Bakırköy Fatih Bahariye ve Bağdat Caddesi gibi alışveriş caddelerinde olacak.

Haziran daha güzel bir dönem

ISF İcra Kurulu Eş Başkanı Hakan Kodal geçen yıl yapılan festivalin indirim dönemine denk gelmediğini bu yıl buna özen gösterdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Çok daha yüksek indirim olacak. Haziran döneminde İstanbul’a 900 bin turist geliyor. Bu aktarmalar ve yerli turistle 1.5 milyonu aşacak. Tanıtım için 50 milyonun üzerinde bütçe ayırdık.”

Eş Başkanlardan Yılmaz Yılmaz ise “Geçen yıl nerede hata yaptık biliyoruz. Büyük bir parti ve konserle başlayacağız. Yurtdışından gösteri grupları getireceğiz. Bu yıl geçen seneden farklı olarak 500 bin adet kitapçık bastıracağız” dedi.

Tüm para alışverişe gidecek

İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu “İstanbul için en önemli şey birlikte hareket etmek. Zaman İstanbul zamanı. Dünya bunu söylüyor. Paramızı alışverişe harcayacağımızı düşünüyorum. Tatile kalacak mı bilmiyorum. İstanbul’un turizm değerini artırmak için 95 milyon TL’lik hibe destek payının 20 milyon TL’sini turizme ayırdık” diye konuştu.

Yabancı müşterinin yüzde 83’ü memnun

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi bu yıl ISF’nin yalnızca İstanbul’a değil dünyaya damgasını vuracağını belirterek yaptıkları bir araştırmanın sonucunu şöyle aktardı:

Yerli müşterilerin yüzde 67’si yabancı müşterilerin yüzde 83’ü genel olarak Shopping Fest’ten memnun olduğunu belirtiyor.
Yerli müşterilerin yüzde 61’i düzenlendiği tarihin doğru olduğunu yüzde 57’si etkinlikleri beğendiğini yüzde 53’ü yapılan indirimlerin alışveriş yapmaya teşvik ettiğini ifade ediyor.
Yerli müşterilerin yüzde 67’si yabancı müşterilerin
ise yüzde 83’ü ISF tarihleri arasında alışveriş yaptı.
Yabancı müşterilerin yüzde 74’ü ISF kapsamında özel indirimlerden yararlandı.

 

2012 ALTIN VE MÜCEVHER ZİRVESİ BAŞLIYOR

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE] 

 

Altın ve mücevher sektörünün potansiyeli, sorunları, geleceği ve hedefleri, ''Altın ve Mücevher Zirvesi 2012''nde ele alınacak.

Türkiye ekonomisinde katma değer yaratan ve dünya ihracat liginde üst sıralarda rekabet eden altın ve mücevher sektörünün potansiyeli sorunları geleceği ve hedefleri ''Altın ve Mücevher Zirvesi 2012''nde ele alınacak.Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre İstanbul Altın Borsası İstanbul Altın Rafinerisi Denizbank ve Pırlanta Yüksek Konseyinin (HRDAntwerp) iş birliğiyle düzenlenen ''Altın ve Mücevher Zirvesi 2012'' 21 Mart Çarşamba günü Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilecek.

Zirvenin açılış konuşmalarını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in yapması bekleniyor.

Sektörün önde gelen isimleri altın ve mücevher sektörü bankacılık uygulamaları altın madenciliği altın ve mücevher sektörünün geleceği konulu oturumlarda katılımcıları bilgilendirilecek.

Bu yıl daha geniş bir katılımcı kitlesi ile sektöre yön vermesi planlanılan zirvede 2008 yılında hayatını kaybeden Ömer Halaç anısına da bir anı plaketi verilecek.