BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 2.967,30
HABER /  EKONOMİ

Ekonomi bakanı Zeybekçi'ye şok!

Neye elini atsa ithal çıkan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de üretilebilecek ürünlerin ithalini önlemek için tedbir alacaklarını açıkladı.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’de üretilmesi mümkün olan ürünlerin ithalini dengelemek üzere çalışma başlattı. İlk adım ayakkabıda atıldı. Sırada mobilya, ev gereçleri ve kırtasiye ürünleri var

Habertürk'ün haberine göre, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’de üretilebilecek ürünlerin ithalini önlemek için tedbir alacaklarını açıkladı. Mangal almaya gittiğinde hepsinin Çin malı olduğunu gören Bakan Zeybekci, çalışma başlatılması talimatını verdi. İlk çalışma geçen ay ayakkabıda yapıldı.

Ayakkabının ithalat vergisine yüzde 50’ye varan oranda zam yapılırken, şimdi mobilyalar ve avize gibi ürünler üzerinde çalışma yapılıyor.

Bu kapsamda, ev gereçleri ile kırtasiye ürünleri de mercek altında. Zeybekci, Türkiye’ye ithal edilen ürünlere yönelik bir çalışma talimatı verirken, bu çalışmayla, Türkiye’deki KOBİ’ler ve sanayi işletmeleri tarafından üretilebilen ya da ithalatı zorunlu olmayan ürünler listelenecek.

ELİNİ NEYE ATSA İTHAL ÜRÜN ÇIKTI

Ekonomi Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, bu çalışmaya yönelik karar, Bakan Zeybekci’nin yaşadığı mangal olayıyla alındı. Zeybekci, gittiği satış yerinde beğendiği mangalın ithal olduğunu görünce vazgeçerek, bir başkasına yöneldi. Mangalların tümünün ithal olduğunu gören Zeybekci, “Mangal bile dışarıdan geliyor” tepkisini göstererek çalışma talimatı verdi.

MALİYE DE DESTEK VERECEK

Ekonomi Bakanlığı, sanayi için ara malı olarak kullanılan ürünler dışında, daha çok günlük kullanıma yönelik ürünlerin ithalatı için çeşitli kısıtlamalara gidecek. Bu ürünler için gümrük vergisi artışları yapılacak. Çalışmaya; Maliye, Sanayi ve Gümrük bakanlıkları da destek verecek.

ÜRÜN ADI VERMEK FİYAT ARTIŞI YARATABİLİR

Ekonomi Bakanlığı yetkilileri şu aşamada özellikle ürün listesine yönelik açıklama yapmak istemediklerini belirterek “İlgili sektörlere yönelik spekülasyonlar ve sunni fiyat artışları yaşanabilir. O nedenle ürün bazında açıklama en son aşamada yapılacak” değerlendirmesinde bulundu. Aynı yetkililer ucuz Çin malı ürünlerin piyasadan çekilmesiyle fiyat artışı yaşanabileceğine ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı: “Şu anda yerli işletmeler düşük kapasite ile çalışıyorlar. O nedenle yerli üretimde fiyatlar da daha yüksek. Tam kapasite ile çalışmaya başladıklarında bu, fiyatlara da yansıyacak ve indirim olacaktır.”

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ KURALLARINA DİKKAT EDİLECEK

Bakan Zeybekci, önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye’de gereksiz ithalatın azaltılması ve üretimin canlandırılması ile ilgili tedbirler almak için çalıştıklarını belirterek, yılbaşından önce bu tedbirleri açıklamayı planladıklarını söylemişti. Zeybekci, söz konusu ithalat kısıtlamasında, Dünya Ticaret Örgütü ile Gümrük Birliği kurallarına da dikkat edeceklerini kaydetmişti.

İTHALATTA CEP TELEFONUNUN PAYI YÜKSEK

Türkiye’nin enerji ve sanayi ara malı niteliğinde ürünler dışında en fazla ithal ettiği ürünler arasında; elektrikli makineler, ses ve görüntü kaydetme cihazları, otomobiller, traktörler, bisiklet ve motosiklertler yer alıyor. Plastik ürünler ile cerrahi aletler de ithalatta öne çıkarken, fotoğraf makineleri ve cep telefonları da yüksek ithalatı ile biliniyor. Eczacılık ürünleri, alüminyum eşyalar, taklit mücevherler de listede öne çıkıyor.