BIST 9.995
DOLAR 35,02
EURO 36,79
ALTIN 2.980,14
HABER /  DÜNYA

EKONOMİ BAKANI ÇAĞLAYAN, MART AYI DIŞ TİCARET VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün çıkan dış ticaret verilerinin, kendilerini 2013 hedeflerinden uzaklaştırmayacağını belirterek, "Biz Ek...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün çıkan dış ticaret verilerinin, kendilerini 2013 hedeflerinden uzaklaştırmayacağını belirterek, "Biz Ekonomi Bakanlığı olarak bu durgunluk beklentisini uzun süre önce çalışmalarımıza yansıttık, planlarını buna göre yaptık. İlk 3 aydaki ihracat artışımız yaklaşık yüzde 5. Bu performansı yıl geneline yayarsak, OVP hedeflerini yakalayacağız" dedi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı dış ticaret verilerini yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. İhracatın binde 3 azalarak 13 milyar 175 milyon dolar seviyesine indiğini, ithalatın ise binde 6 gerileme ile 20 milyar 560 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Çağlayan, ihracatın ithalatı karşılama oranının Mart ayında yüzde 64,1 olduğunu bildirdi. Eylül 2011’de bu oranın yüzde 50 düzeyinde olduğuna işaret eden Çağlayan, 2012’de durgun seyreden dünya ticaretinin, 2013’e de kötü başladığını, 2013’te birçok ülkenin ihracat ve ithalatının gerilediğini ifade etti. Avrupa’da talebin zayıf seyrettiğini ancak yılsonuna doğru toparlanma olabileceğini bildiren Çağlayan, paritedeki gerilemenin hala ihracatı negatif yönde etkilediğini vurguladı. İhracatta birkaç ay dalgalı bir seyir görülebileceğini bildiren Çağlayan, buna yönelik tedbirleri aylar önce almaya başladıklarını anlattı. 2012’de 152,5 milyar dolar mal ihracatı yapıldığını kaydeden Çağlayan, 2013 hedeflerinin ise yüzde 4’e yakın bir artışla 158 milyar doları aşmak olduğunu vurguladı.
Dünya ekonomisindeki durgunluğun, mal ticareti üzerinde ciddi baskı yarattığını kaydeden Çağlayan, iki hafta önce Dünya Ticaret Örgütü’nün dünya verilerini açıkladığını hatırlattı. 2012’de mal ticareti sadece binde 1,7 yükselmişken Türkiye’nin ihracatının yüzde 13 artarak rekor kırdığını hatırlatan Çağlayan, 2013’ün ilk aylarında dünya mal talebinde ciddi gerileme olduğunu belirtti. Avrupa’da talebin çok zayıf seyrettiğini ifade eden Çağlayan şunları kaydetti:
"Dün AB’de açıklanan ekonomik güven endeksi Şubat ve Mart aylarında gerileme gösterdi. AB ülkelerinin ithalatında geçen yıla göre gerileme var. Mart ayında paritenin de ihracatımızı negatif etkilediğini gördük. 2013 Mart’ında avro/dolar paritesi 2012 Mart’ının gerisinde kaldı. Mart ayında Meksika, Arjantin, Brezilya, Şili, İsviçre, Norveç, İsrail, Japonya ihracatında gerileme var. Gerileme Norveç’te yüzde 17, İsrail’de yüzde 15, Brezilya’da yüzde 8 civarında. Çin, Güney Kore, Vietnam, Tayvan gibi ülkelerde Mart ayında artış var ama bu artış geçen aylara göre çok yavaşlamış durumda. Mart ayında 229 ülke ve bölgeye ihracat yaptık. Avrupa’daki olumsuz durum neticesinde AB’ye ihracatımız yüzde 2.4 geriledi. Afrika, Amerika ve Asya’ya ihracatımızda artış olmasına rağmen AB’deki gerileme toplam ihracatın az da olsa gerilemesine neden oldu. Bu gelişmeler bize bir kez daha, katkısı son 4 yılda 42 milyar doları aşan, pazar çeşitlendirme çalışmalarımızın ne kadar doğru bir tercih olduğunu gösterdi. Ocak-Mart döneminde ihracatımız yüzde 5 artışla 37,1 milyar dolar, ithalatımız da yüzde 5 artışla 58,8 milyar dolar oldu. Son 12 aylık ihracat 154 milyar 246 milyon dolar, ithalat ise 239 milyar 368 milyon dolar düzeyinde. Bugün çıkan sonuçlar bizi 2013 hedeflerimizden uzaklaştırmayacak. Biz Ekonomi Bakanlığı olarak bu durgunluk beklentisini uzun süre önce çalışmalarımıza yansıttık, planlarını buna göre yaptık. 2012’de 152,5 milyar dolar mal ihracatı yaptık. 2013 Orta Vadeli Program hedefi yüzde 4’e yakın artışla 158 milyar dolar. İlk 3 aydaki ihracat artışımız yaklaşık yüzde 5. Bu performansı yıl geneline yayarsak, OVP hedeflerini yakalayacağız. Dış konjonktürdeki değişimler nedeniyle birkaç ay boyunca ihracatta dalgalı bir seyir görebiliriz. Önümüzdeki aylarda ihracat ve ithalatımızda düşüşler görülebilir. Ancak ileride yeniden artışlar hedefliyoruz."
(İHA)