BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,79
ALTIN 2.965,52
HABER /  POLİTİKA

Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan kritik Yemen uyarısı

Cumhurbaşkanlığı seçimi çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan Irak ve Yemen'deki krizlere ilişkin sıcak açıklamalar...

Abone ol

10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonrası ortalardan kaybolan Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Roma'da ortaya çıktı.

İhsanoğlu, Ducci Vakfı'nın 'dinler arasında köprü kuran kişilere' verdiği Barış Ödülü'ne layık görüldü. İhsanoğlu ödül töreni sonrası Hürriyet gazetesi yazarı Verda Özer'e Ortadoğu, Irak ve Yemen'deki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şİİ-SÜNNİ ÇATIŞMASI DURDURULABİLİR Mİ?

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun açıklmalarının detayları şöyle:

2006'da Irak'taki mezhep çatışmasını durdurdum. Ülkenin tüm Şii ve Sünni dini liderlerini İİT şemsiyesi altında topladım. Ve kan dökmeyi yasaklayan, 10 maddelik, bağlayın bir metni kabul ettiler.Ancak daha sonra gelen siyasi liderlerin, mezhepleri kullanarak bunu bozduğunu söylüyor.

ORTADOĞU KANSER, ASPİRİN TEDAVİ ETMEZ

"Ortadoğu'da kanser var. Kanser aspirinle tedavi edilmez" diyen İhsanoğlu, Ortadoğu için şu reçeteyi verdi:

"Westphalia Antlaşması gibi bir anlaşma yapmak lazım (Avrupa'da Otuz Yıl Savaşları'nı bitiren anlaşma). Ve aynı anda büyük bir ekonomik kalkınma planı başlatmak gerek."

BU, YEMENİ ELE GEÇİRME HAREKÂTI

İhsanoğlu, Yemen Savaş'yla ilgili "Bu karar, Arap Ligi tarihinde ilk defa alınıyor. Bunu kabul etmeleri dikkat çekici" dedi. Ve Yemen operasyonunu "nüfuz çatışması, Yemen'i ele geçirme harekâtı" olarak niteledi.

BU OYUNA GİRMEMEK LAZIM

İhsanoğlu, Yemen'de Zeydiler ve Şafiler, yani Şiiler ve Sünniler arasındaki farkın ise çok az olduğunu, bugüne kadar birbirlerinin camilerinde namaz kıldıklannı anlattı.

"Aralarındaki farkın altını çize çize derinleştirdiler. Bu oyuna girmemek lazım" diye de uyardı.

Ve önemli bir uyanda bulunuyor:

"Bu mezhepçilik ateşine gaz dökmememiz lâzım. Bize de sıçratırsak, çok kötü olur. Çok dikkatli olmamız lazım."

TÜRKİYE ROL OYNAYABİLİR Mİ?

"Bugünün Türkiyesi laik, demokratik, kalkınma ve sanayileşme yolunda önemli adımlar atmış bir ülke olarak, ilham kaynağı olmaya devam etmeli. Bunlar bölgede arzu edilen değerler."