BIST 9.890
DOLAR 35,08
EURO 36,63
ALTIN 2.956,56
HABER /  EKONOMİ

Ekmeğe gizli zam mı yapıldı düzenlemede dikkat çeken detay

Ekmekte gramaj tartışmaları sürerken ekmeğin ağırlığını 200 grama çeken düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Ekmek çeşitlerinin en az 200 gram ağırlıktan başlayacağının belirtildiği tebliğde fiyatın ne kadar olacağı konusunda ifade yer almadı.

Abone ol

Ekmeğin 200 grama düşürüleceğinin açıklanmasının ardından ekmek fiyatının ne kadar olacağı tartışma konusu olmuştu. Fırıncılar israf olduğu gerekçesiyle piyasada satılan 250 gram ekmeğin ağırlığını 200 grama çekerek fiyatının da 1,25 TL'den 1 TL'ye çekileceği açıklanmıştı. Ancak bu kamuoyunda ekmeğe gizli zam yapılıyor iddialarını gündeme getirmişti. Ekmeğin ağırlığının 200 grama çekilmesiyle ilgili düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yapılan düzenlemeyle, ekmek çeşitleri, en az 200 gram ağırlıktan başlamak üzere 10'ar gram artırılarak satışa sunulacak. Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça yüzde 2 kadar eksik tolerans değeriyle üretilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, dondurulmuş hamur teknolojisiyle üretilen ekmekler de tebliğ kapsamına alındı.

Dondurulmuş hamur teknolojisiyle veya farklı metotlarla üretilen pişmemiş, yarı pişmiş veya soğutulmuş, son pişirme işlemi henüz yapılmamış ürünlerin özelliklerinin, son pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tebliğ hükümlerine uyması gerekecek.

AMBALAJSIZ ÜRÜNDE NASIL OLACAK?

EKMEK ŞUANDA NE KADAR?Ekmek fiyatları şehirlere göre değişiklik gösterse de en fazla nüfusun yaşadığı İstanbul'da ekmek ortalama 1 lira 25 kuruştan satılıyor. 39 ilçenin bulunduğu İstanbul'da 6 ilçede 2013'ten bu yana ekmeğin fiyatı 1 lira 25 kuruş. İstanbul'un diğer ilçelerinde 1 liraya satılan ekmeğe en son zam 2016 Ocak ayında gelmişti. 1 lira olan 250 gramlık ekmeğin fiyatı 1 lira 25 kuruşa çıkarılmıştı. Şimdi ise 200 gram ekmek 1 liraya satılacak. 

Halen 250 gram ağırlıktan başlamak üzere 50'şer gram artırılarak piyasaya sunulan ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri, 1 Ocak 2018'den itibaren en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 10'ar gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek.

Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça yüzde 2 kadar eksik tolerans değeriyle üretilecek.

AĞIRLIK KONTROLÜ NASIL YAPILACAK?

Ağırlık kontrolü denetimlerinde gerçekleştirilen numune alma ve analiz metodu ise şöyle uygulanacak:

"Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünlerin ön ağırlık kontrolü, denetim yapılan işletmede en az altı adet ekmek üzerinden yapılacak. Tartılan ekmeklerin toplam ağırlığı, tartılan ekmek sayısına bölünerek ortalama ağırlık hesaplanacak ve yapılan ön ağırlık kontrolünün sonuçları Resmi Kontrol Raporu'na yazılacak. Ön ağırlık kontrolünde ortalama ağırlığın uygun olması halinde numune alınmayacak.

Ön ağırlık kontrolünün sonuçlarında uygunsuzluk görülürse gıda işletmesine hemen idari yaptırım uygulanmayacak. Tebliğle belirlenen yeni prosedüre göre, gıda işletmesinden en az altı adet ekmek numune alınarak, fırın çıkış saatinden sonraki 6 saatte laboratuvara ulaştırılacak. Laboratuvar, "0,1" gram hassasiyette dijital kalibreli teraziyle ölçüm yapacak. Tartım sonuçlarına göre ortalama ağırlığın uygun olması halinde tespit edilen değerler, analiz sonucu olarak kabul edilecek. Tartım sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda, her ekmek için ayrı ayrı tartım ve rutubet analizi yapılacak. Rutubet oranı baz alınarak, ekmek ağırlığı yeniden hesaplanacak."

Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, ilgili hükümlere bir ay içinde uyacak.