BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,85
ALTIN 2.968,42
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

'Ek ders ücreti' talebi meclise taşındı

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, ek ders ücreti alamayan Sağlık ve Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde görevli “laboratuvar ve atölye” öğretmenlerinin “ek ders ücreti” taleplerini Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

Milletvekili Sakine Öz, Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’ya yönelttiği soru önergesiyle, bakanlığın sağlık meslek liselerinde görevli öğretmenlerine tanınmayan “eğitim-öğretim tazminatı”yla ilgili mevcut düzenlemesinin değiştirilmesine dönük bir çalışma başlatıp başlatmayacaklarını sordu ve çözüm önerisini sıraladı...

 Sakine Öz’ün soru önergesinde ayrıntılı biçimde işlediği sorun ve kamuoyuyla da paylaştığı çözüm önerisi şöyle:

“Eşit işe eşit ücret” hakkı, çalışanlarımızın en temel taleplerinden birisi... Bu hakkı uygulamaya geçirecek yasal düzenlemelerin yapılması yönündeki çabalarımız sürerken, hükümet özellikle eğitim alanındaki emekçilerimizin özlük haklarına dair adımları ya çok yavaş atıyor ya da yıllardır yerinde sayıyor...

Eğitim alanında Sağlık ve Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde görevli “laboratuvar ve atölye” öğretmenlerimizin “ek ders ücreti” talepleri de bu önemli sorunlar arasında yer tutmaktadır. 

 Sorun, aslında çözülmeyecek nitelikte değildir ve Bakanlığın konuya ilgi göstermesi, sorumluluk üstlenmesiyle rahatlıkla çözülebilecektir.

Bakan Nabi Avcı, 2006’daki Bakanlar Kurulu kararında sayılan “Eğitim Öğretim Tazminatı” cetveline “laboratuvar ve atölye” öğretmenlerimizi ekletecek güncellemeleri yaptırabilir ve Bakanlığın mevcut düzenlemelerini Bakanlar Kurulu kararıyla uyumlu hale getirebilirse, ek ders ücreti sorunu -büyük ölçüde- ortadan kalkacaktır.

Sorunumuz belli; çözüm yolu açıktır: 

“Sağlık alanı” öğretmenlerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından “laboratuvar ve atölye öğretmenleri” kapsamında değerlendirilmeye başlanmış, haftalık kaç saat ders verebilecekleri ve ücret karşılığında en fazla kaç saat ek ders okutabilecekleri hususları da geçtiğimiz yıl karara bağlanmıştır. Aralık 2012’de ise, MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün bir ek düzenlemesiyle, sağlık alanı öğretmenlerinin, 20 saati zorunlu olmak üzere, haftada 24 saate kadar ek ders okutabilecekleri belirtilmiştir.   

Ne var ki, öğretmenlerimiz, 2006 yılında yayımlanan “Eğitim Öğretim Tazminatı” cetvelinde bu branşlarının adı yer almadığı için, “ilave eğitim-öğretim” tazminatından yararlanamamaktadır. 

Birçok öğretmenimizin, sendika ve sivil toplum örgütünün de talepleri doğrultusunda, 2006 tarihli Bakanlar Kurulu kararında gerekli güncellemelerin, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün yazısıyla uyumlu biçimde yapılması halinde, Sağlık/Anadolu Sağlık Meslek Lisesi dersi öğretmenlerinin “ilave eğitim-öğretim” tazminatı mağduriyeti giderilebilecektir. 

Bu doğrultuda; 

Bakan Nabi AVCI’ya yönelttiğim soru önergesinde; Sağlık Meslek Liselerinde görevli öğretmenlerimizin “ilave eğitim-öğretim tazminatı”ndan faydalanabilmek için gerekli şartları taşımalarına karşın, bu hakkın kendilerine neden tanınmadığını sordum. Ayrıca; Bakanlar Kurulu’nun 2006 yılındaki “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararı”nın “III” sayılı cetvel kısmında yer alan “Eğitim Öğretim Tazminatı” bölümünde gerekli güncel düzenlemelerin yapılarak yeni oluşturulan öğretmenlik dallarının (atölye ve laboratuvar öğretmenliği) bu cetvele eklenmesi hususunda bakanlığın bir çalışma yapmasına dair çözüm önerimi getirdim. 

Milli Eğitim Bakanlığı, taleplerini dillendirmeyi sürdüren ve birlikte yürüdüğümüz öğretmenlerimizin “eşit işe eşit ücret” hakkını tanımalı, gerekeni geciktirmeden yapmalıdır.