BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

Einsteinın kehanete çıkıyor mu?

Einstein arıların yok olmasından sonra insanlığı 4 yıl ömrü kaldı demişti. Arılar ABD'den sonra türkiye'de de yok oluyor..

Abone ol

Ardahan Kafkas Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kemal Gültekin, bu yıl kışlatmada çıkan kovanlarda kayıpların beklenenden fazla olduğunu söyledi.

Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde yaklaşık 40 bin kovan arının kışlatmadan çıkarılmaya başlandığı belirterek, kovanları kışlatmada büyük kayıplarla çıktıklarına dikkati çekti.

Ardahan'da yaklaşık 600 kişinin arıcılık yaptığını anlatan Gültekin, kovanlardaki kayıpların arıcıları sıkıntıya sokacağını ifade ederek, şunları söyledi: ''Bu yıl birçok arıcımızda yüzde 60'lara varan kayıp söz konusu. Kayıplar önceki yıllara göre çok fazla. Bu kaybın çeşitli nedenleri var. Bunların araştırılmasını istiyoruz. Kışlatmada 100 kovan arısı olanlar yaza 40 ya da 50 kovanla çıkıyor. Bu kadar fark insanı endişelendiriyor.''

ÖLÜMLERİN NEDENLERİ

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Kandemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıların bitkilerin tozlaşmasına direkt etki ederek tarıma önemli katkı sağladığını, ABD'de de geçen yıldan itibaren CCD nedeniyle ciddi oranda kovan kayıpları yaşandığını söyledi.

Kandemir, Ulusal Bal Topluluğu'nun hastalığı tespit etmek için 100 bin dolarlık fon ayırdığını, başlangıç araştırmalarına göre de bunun 2 virüsten kaynaklandığının söylendiğini kaydetti.

Kandemir, Türkiye'de de zaman zaman belirli hastalıklarla ölümlerin yaşanabildiğini, ancak arı çeşitliliğinin fazlalılığının tehlikeleri azalttığını belirterek, ''CCD'nin, şu anda sadece ABD ve Kanada'da görüldüğü söyleniyor. Avrupa'ya da sıçrayabileceğine yönelik görüş belirtenler de var'' dedi.