Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavları ile ilgili 2014 yılı kılavuzunu tamamladı.
Abone olKılavuzda yapılan yeni düzenleme ile birlikte yılda 7 kez yapılan ehliyet sınavı sayısı 9’a çıkarıldı. 2012 yılında 120’den 60’a düşürülen ehliyet sınavı soru sayıları yeniden düzenlendi.
Ehliyet sınavı soru sayısı 60’tan 50’ye düşürülürken, süre de 75 dakikadan 60’a indirildi. Ehliyet sınavında 2013 yılında trafikte 32 soru varken, bu yıl 27'e indirildi. Araç Tekniği dersi (Motor) sınavındaki soru sayısı 12’den 10’a ve ilk yardımdaki 15 soru da 13'e düştü.
Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ‘2014 yılı Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı Kılavuzu’ hazırladı. Sınav uygulamasıyla ilgili işlemler için Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı’na, başvuruyla ilgili işlemler ise bakanlık Bilgi İşlem Grup Başkanlığı’na yapılacak. Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu (MTSK) Modülü ile ilgili işlemleriyle Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Grup Başkanlığı ilgilenecek.
Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları (MTSAS) 81 il merkezinde, başvuru sayısının beklenenden (Sınavda, sınava girecek aday sayısı 500’den fazla olan, en yakın sınav merkezine uzaklığı 100 km den fazla ve aday sayısı 200’den fazla olan) fazla olması durumunda Merkez Sınav Yürütme Komisyonunca uygun görülen ilçe merkezlerinde de yapılacak. Aday, devam ettiği MTSK Müdürlüğü’nün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınava girecek.
2013 yılında yılda 7 kez yapılan motorlu taşıt sürücü adayları sınavı bu yıl 2 arttırılarak 9’a çıkarıldı. Aday, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahip. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler istemesi hâlinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilecek. Teorik derslerin sınavından dört dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilecek.
Teorik sınavda 2014 yılı ile birlikte birçok çok önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle ehliyet sınav soru sayısında ve sınav süresinde yeni düzenlemeler yapıldı. Bütün sertifikalar için uygulanan ehliyet sınavlarında önceki yıl 60 olan soru sayısı bu yılki 50'ye indirildi. Buna paralel olarak da 75 dakika olan sınav süresi 60 dakikaya indirildi. Yeni uygulamaya göre; daha önce trafikte 32 soru varken, soru sayısı 27'e indirildi. Araç Tekniği dersi (Motor) sınavındaki soru sayısı 12’den 10’a ve ilk yardımdaki 15 soru da 13'e düştü.
ENGELLİLER İÇİN SINAV SALONUNDA İŞARET DİLİ BİLEN ÖĞRETMEN BULUNACAK
Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracak. Kayıt şartları şu şekilde sıralandı; “A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.) A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak. ‘Sabıka kaydının olmadığına dair’ dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek. Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.”
İşitme engelli adaylar için, sınav salonunda görevlendirilecek öğretmenler öncelikle işaret dili bilen ve bakanlığa bağlı okul/kurumlarda görevli öğretmen personelden seçilecek. Yoksa il-ilçe de bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel arasından görevlendirme yapılacak. Ortopedik engeli olan adaylar sınav binalarının giriş katlarındaki salonlara yerleştirilecek. Engelli adayın ihtiyacına göre salon düzeni ya da ek oturma düzeni hazırlatılacak.
SINAVA İTİRAZ İÇİN BANKAYA 10 LİRA YATIRILACAK
Adayların derslere göre sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilecek. Yanlış cevaplar dikkate alınmayacak. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden her bir ders için 100 puandan hesaplama yapılacak. Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılacak. Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahip olacak. Sınav sonuçları www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacak.
Ehliyet sınavı sorularına, ehliyet sınavı cevap anahtarına ve ehliyet sınavı sonuçlarına yapılacak olan itirazlar internetten yayımlanmasından itibaren en geç 10 (on) gün içinde dilekçeyle yapılabilecek. İtiraz dilekçeyle Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (06500) Teknikokullar - ANKARA adresine yapılabilecek. Adaylar, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası Başkent/ANKARA şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Ankara Merkez şubesi ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. Küçükesat şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile 10 TL (On TL KDV Dahil) itiraz ücreti yatıracak. Alınan banka dekontu ve sınav adının yazılı olduğu dilekçe ile birlikte yapılacak. Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak.