BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

Ehliyet için dikkat! IQ seviyesi bu puanın altında olan...

2016 yılında ehliyet sınav kuralları değişti. Stajer ehliyet dönemi başladı. 2016 ehliyet sınav takvimi ile birlikte IQ testi seviyesi şartı da geldi.

Abone ol

2016 yılı ehliyet sınavı kılavuzu ve ehliyet sınav tarihleri yayınlandı. 2016 yılında ehliyet alımı değişti. 1 Ocak 2016'dan itibaren artık ehliyet alacak olanlara IQ testi yapılacak. IQ testinde düzeyi 79 ve altı olanlar ehliyet alamayacak.

MEB Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler ile birlikte stajyer sürücülük uygulaması 1 Ocak tarihi itibariyle uygulamaya konuldu. AB standartlarına kavuşturularak 180 ülkede kullanılabilecek olan ehliyetlere yeni sınıflar da eklendi.

EHLİYETLER DEĞİŞTİRİLİYOR

Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki düzenleme ile Emniyet Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgelerini yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirmeye başladı. Stajyer sürücülük ve ehliyet sistemi de uygulamaya konuldu.

EHLİYET İÇİN IQ TESTİ YAPILACAK

 2016 yılında artık IQ testini geçemeyenlere ehliyet verilmeyecek. Ehliyet alabilmek için IQ düzeyi 79 ve altı olmaması gerekiyor. Bunama, düşünceyi bozan sürekli bir hastalık ya da ilaç kullanımının olması, alkol ile uyuşturucu bağımlılığı olanlar da ehliyet alamayacak.

2016 YILI EHLİYET SINAV TARİHLERİ - 2016 MTSAS TAKVİMİ

2016 yılında yapılacak olan ehliyet sınav tarihleri belirlendi. MTSAS takvimi MEB tarafından yayınlandı. Ehliyet sınav takvimine göre 2016 yılında 6 sınav yapılacak.


2016 yılı ehliyet sınavı takvimine göre bu yıl en son sınav 10 Aralık tarihinde yapılacak.

YENİ EHLİYET YASASI VE STAJER EHLİYETİ NEDİR?

Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik 2016 yılında değişen ehliyet sistemiyle ilgili bilgi verdi. Artık stajer ehliyet dönemi başladı. 

Çelik, "Stajyerlik yasası ile birlikte sürücü belgesi formatı değişti. 17 çeşit sürücü belgesi var. Bu belgeler için artık tecrübe isteniyor. Direkt olarak otobüs ya da TIR ehliyeti alamıyorlar. Sürücüler öncelikle B sınıfı ehliyet alarak belirli bir süre tecrübe edindikten sonra kamyon, TIR ya da otobüs ehliyeti alabiliyor. Motosiklet sınıfı da 5 gruba ayrıldı. 125 cc'ye kadar olan motorlar için ayrı bir ehliyet, 125 cc üzeri için ayrı bir ehliyet, 470 cc üzerindeki ayrı bir ehliyet başladı. 0,25 kw üzeri elektrikli bisikletler içinde ‘M’ sınıfı ehliyet dönemine geçildi" ifadelerini kullandı.

TRAFİK ADABI DERSİ
1 Ocak itibari ile yapılan düzenlemeler arasında yer alan 'trafik adabı dersi' içinde bilgi veren Çelik, "En göze çarpan hususlardan bir tanesi sürücü eğitimlerinin teorik eğitimlerinde trafik adabı denen bir ders ilave ediliyor, 4 saatlik bir eğitim. Sürücülerin eğitiminde ihmal edilen davranış, ahlak bozukluğuna yönelik birtakım hususların altı çiziliyor. Adaylar için ön sınav sistemi zorunluluğu getiriliyor. Ön sınavda sürücü adayının hocası ve kurumun müdürü bir ön değerlendirme yapacak. Bu uygulamalar sonucunda sınavda geçebilecek konumda olup olmadığı kontrol ediliyor, sonrasında asıl sınava intikal ettiriliyor" dedi.

2 YILIN SONUNDA ASIL BELGEYE GEÇEBİLECEK
Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, 1 Ocak'ta başlayan stajyer sürücülüğü hatırlatarak, stajyer sürücü belgesinin normal şartlarda başarılı alındıktan sonra emniyette teşhir aşamasından sonra başladığını anlattı. Çelik, 75 ceza puanı almaması halinde 2 yılın sonunda sürücülerin asıl belgeye geçebileceklerini, ehliyet almak için bazı temel trafik kurallarına uyulması gerektiğinin altını çizdi.

EHLİYET ALMA KURSLARI FİYATLARI

Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, sürücü eğitimlerinde haksız rekabetin önüne geçilmesi için taban fiyat uygulamasına geçildiğini söyledi. İllerde oluşturulan 7 kişilik komisyonun, eğitim maliyetlerini, araç giderlerini, sınavlarda görev alan eğitimcilerle uzman öğreticilerin maliyetlerini hesaplayıp o ille ilgili enflasyonu da dikkate alarak bir taban fiyat belirlendiğini söyleyen Çelik, "Kurslar, bu taban fiyatın altında kayıt yapamayacak" dedi.

Bin liranın altında ücret talep eden sürücü kurslarının tespiti halinde o kuruma bir dönem kurs açmama cezası verileceğini belirten Çelik, "Bu sayede direksiyon sınavlarının denetimi de arttı. Direksiyon sınavları 35 dakikaya çıktı. Direksiyon sınavlarında belli bir ortalamanın altında kalanlara soruşturma açılacak. Kursiyerlere yeterli derecede eğitim sağlayamayan kurumlar tespit edildiğinde bir dönem kurs açmama cezası verilecek" şeklinde konuştu.