BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,32
ALTIN 2.840,11

Eğitimin de öğrencinin durumu da vahim

Eğitimin de öğrencinin durumu da vahim

2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmeyi hedefleyen Türk öğrencilerin genel klasmandaki durumları vahim.

Eğitimin de öğrencinin durumu da vahim

OECD, 2 yılda bir ülkelerin kendi eğitim sistemlerini diğer ülkelerle karşılaştırabilmeleri için 15 yaş grubunu içeren bir eğitim araştırması yapıyor. Her ülkenin kendisinin belirlenen kriterlere göre matematik, fen ve okuma yeterliliğinde yaptığı bu araştırmanın sonuncusu 2013 yılının sonunda taslak halde yayınlandı. Ayrıntılı raporlardan önce ortaya çıkan taslak rapor Türkiye'nin durumunu son derece vahim bir şekilde ortaya koyuyor.

Eğitimin de öğrencinin durumu da vahim

2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmeyi hedefleyen Türk öğrencilerin genel klasmandaki durumları vahim. Türk öğrenciler 65 ülke içinde fen bilimlerinde 43'üncü (bir öncekinde de 43.), matematikte 44'üncü (bir öncekinde 43.), okuma yeterliliğinde 42'nci (bir öncekinde de 42.) ve genel klasmanda 45'inci sırada yer alıyor.

Eğitimin de öğrencinin durumu da vahim

Matematik araştırmasında öğrenciler 6 basamakta değerlendiriliyor; 1 en kötü, 2 kötü, 3 orta altı, 4 orta, 5 iyi, 6 çok iyi. Bu kategorilerden 1 ve 2 vasat (az gelişmiş ülke yerine gelişmekte olan ülke demek gibi, nazik diplomasi dili), 3 ve 4 orta, 5 ve 6 ise iyi olarak toplanıyor. Gelişmiş ülkelerin öğrencilerinin büyük kısmı orta veya en iyiler arasında toplanırken Türk öğrencilerin %67 gibi ezici çoğunluğu en kötüler arasında. İyi grubuna giren Türk öğrencilerin oranı sadece % 5,9.

Eğitimin de öğrencinin durumu da vahim

Almanya bu araştırmada en önlerde olmamasına rağmen kendinden memnun, neden? Çünkü en iyilerin oranını çok yükselttiği için onlara güveniyor. Öğrencilerinin büyük kısmının orta seviyede olmasını çok önemsemiyor. Bu tabloda Türkiye'ye yakın bir ekonomik seviyedeki Polonya ile, geleceğin dev çekim merkezleri olarak gösterilen Şangay ve Singapur'un en iyi (6. Kategori) öğrencilerinin oranı görülüyor. Görüldüğü gibi Türk öğrencilerin sadece % 2,9'u matematik, yüzde 0,7'si fen, yüzde 1,7'si okuduğunu anlamada en tepede yer alabiliyor. Her üç grupta da en üst seviyede yeralanların toplam oranı ise % 1'de kalıyor. Oysa polonya bile bu oranı % 6,1'e çıkarmayı başarmış.