Gaziantep’teki eğitim ve öğretimin ülke ortalamasının üzerine çıkması için çaba gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şehrin üzerindeki “Az Okuyan, Araştırmayan Kent” algısını yıkmak amacıyla kütüphaneler yaptı, parklarda kitap kafeleri hizmete açtı.
Abone olGAZİANTEP'te eğitime katkı sunmak için kollarını sıvayan Başkan Şahin, 4 yıl içerisinde 3 kütüphane, 3 kitap kafe kurdu.
Şahin, 60 bine yakın üniversite öğrencisi, 18 yaş altında 750 bin öğrenciyi kucaklayan projelerle Gazianteplilerin, sanayi, kültür ve gastronomi şehri kimliğine genç şehir kimliğini de ekledi. Başkan Şahin, yeni kurulan her parkın içerisine bir kitap kafe açtı, kentin münferit yerlerine kütüphaneler yaptı. Gençlerin kitaplara ulaşımını kolaylaştırdı, eğitime verdiği destekle alkış topladı. Başkan, belediyeciliği sadece yol, su, kaldırım ve çevre peyzajı olarak görmedi, sosyal belediyecilik anlayışını öne çıkarttı. Başkan Fatma Şahin, eğitim, sağlık ve istihdam kadar kentte açık oluşan alanlara dokunan belediyecilik anlayışıyla farkındalık oluşturdu.AVM’Yİ DEĞİL KİTAP KAFELER TERCİH EDİLDİ
Gençlere yönelik koruyucu, önleyici, kültürel ve sosyal projelerle geniş alanlar açan Şahin, Alışveriş Merkezi (AVM) yıkıp onun yerine 160 kapasiteli çift katlı otopark üzerine kitap kafe yaptı. Kamuoyunda, “başkan burayı beğenmedi, daha büyük alışveriş merkezi mi yapacak? soruları ve bakışıyla karşılaşan Şahin, “Gençler kitap okusun yaşayan bir meydan olsun, meydanda kültür, sanat ve sosyal hayat canlansın” diyen bir belediyecilik anlayışını öne çıkarttı, tüm ön yargıları yıktı. Bu kapsamda 100’üncü Yıl Parkı içerisine Türkiye'nin ilk uygulamalı Çocuk Kütüphanesi niteliğini taşıyan Gaziantep Çocuk Kütüphanesi’ni hizmete açan Büyükşehir, bunun yanı sıra yaptığı parklara, kitap kafeler kurdu.2017-2018 eğitim-öğretim döneminde okullara verdiği kitap, tadilat ve bakım çalışmalarının yanı sıra yaptığı kültür merkezleriyle öğrencilere destek olan Büyükşehir, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) içerisinde öğrenciler için “Kültür Merkezi” açtı.Büyükşehir Belediyesi “Gaziantep Sanat Merkezi Kütüphanesi” hizmet vermeye başladı.Büyükşehir yaptığı kütüphanelerin yanı sıra, Çınarlı Meydanı, Kavaklık Parkı ve Düztepe Çamlık Parkı içerisine yaptığı kitap kafeleri, eğitim camiasının hizmetine sundu.GAZİANTEP ÇOCUK KÜTÜPHANESİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU
Türkiye'nin ilk uygulamalı Çocuk Kütüphanesi olma özelliğini taşıyan 100’üncü Yıl Kültür Parkı içerisindeki "Gaziantep Çocuk Kütüphanesi" şehirde yaşayan çocuklara yeni ufuklar açtı. Kütüphanede çocukların kültürel ve sanatsal becerilerini geliştirmek için mozaik, müzik, resim, drama gibi çeşitli atölyeler yer aldı. Hikâye zamanı uygulamaları, yaratıcı masal çalışmaları ve yazarlık atölyeleri gibi çocukların hayal güçlerini genişletmek ve zihinsel olarak gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla birçok etkinliklerin gerçekleştirildi. Çocukların yaptıkları eserleri sergileyecekleri sergi alanları, uygulama bölümleri atölyelerin yanı sıra, dinlenme ve okuma alanları da bulundu. Tüm çocukların faydalanacağı bir alan oluşturulan kütüphane, haftanın her günü saat 08.30-17.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Çocuklar kitapları ödünç alıp, okuyarak tekrar kütüphaneye getiriyor ve yeni kitaplarını alabiliyor. Kütüphaneye üye olacak çocuklara birer üye kimlik kartı veriliyor. Kütüphanede kurulan sistem sayesinde hangi çocuğun kaç kitap okuduğu, hangi sıklıklarda kitap ödünç aldığı ölçülerek takip ediliyor, okumaya teşvik için etkinlikler düzenleniyor.