BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Eğitimde yine tökezledik

OECD araştırdı. 2007 eğitim raporunda, Türkiye yine son sıralarda...

Abone ol OECD 2007 yılı eğitim raporunda, üye ülkeler arasında üniversite ve lise mezunları sayısına göre Türkiye son sıralarda bulunuyor.

İşte diğer çarpıcı rakamlar....

Merkezi Paris'te olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD)2007 yılı eğitim raporunda, üye ülkeler arasında üniversite ve lise mezunları sayısına göre Türkiye son sıralarda bulunurken, Gayri Safi Milli Hasıla'dan eğitime en az kaynak ayıran ülkelerin başında yer alıyor.

Nüfusa göre üniversite mezunlarının en yüksek olduğu ülke yüzde 60'la Avustralya. Bu ülkeyi İzlanda, Yeni Zelanda, Finlandiya ve Danimarka izliyor.

Türkiye, yüzde 10'un biraz üzerinde bir oranla bu sıralamada OECD ülkeleri arasında son sırada bulunuyor. Türkiye'yi yüzde 18 ile OECD çalışmalarına ortak üye statüsüyle katılan Slovenya izliyor.

OECD ülkelerinde üniversite mezunlarının oranı yüzde 36.

Raporda, üniversite eğitiminin uzun olduğu Almanya ve Avusturya gibi ülkelerin de son sıralarda yer aldığı görülüyor. Bu iki ülkede de üniversite mezunlarının oranı yüzde 20.

Türkiye, lise mezunları sıralamasında da yüzde 30'la sondan 3'üncü sırada bulunuyor. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti ise son iki sırayı paylaşıyor.

OECD ülkelerinde lise mezunlarının oranı yüzde 70.

Bu sıralamada da Avustralya, Norveç ve Macaristan ilk sıralarda yer alıyor.

Eğitime, Gayri Safi Milli Hasıla'dan en fazla pay ayıran ülkeler arasında da Türkiye, Yunanistan'ın ardından sondan ikinci sırada bulunuyor. Türkiye'de GSMN'nın yüzde 4'ü, Yunanistan'daysa yüzde 3,5'i eğitim harcamalarına gidiyor.

Bu sıralamada, İsrail ve İzlanda yüzde 8'le eğitime en fazla para harcayan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

OECD ülkeleri eğitime, GSMH'dan ortalama yüzde 6.2 oranında kaynak ayırıyor.