BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,02
ALTIN 3.009,54
HABER /  GÜNCEL

Eğitimde Intel - devlet işbirliği

Intel CEO’su Barret’ın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda kırsal kesimdeki okullara WiMAX internet erişimi getirecek proje tanıtıldı.

Abone ol

Ankara’da düzenlenen ve Intel Yönetim Kurulu Başkanı Craig Barret, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı toplantıda devlet ve eğitim alanında uygulanacak 5 yeni teknoloji tanıtıldı. Bu teknolojilerin başında kırsal kesimdeki okullara WiMAX internet teknolojisinin ulaştırılması yer alıyor.

Intel Yönetim Kurulu Başkanı Craig Barret 10 sene önce küresel pazarda olmayan yaklaşık 3 milyar kişinin yaşanan değişim sonrası bu pazara entegre oluğunu Çin, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerin artık dünya ekonomisi üzerinde etkili oyuncular konumuna geldiğini söyledi.

Barret Çin’in üretim, Hindistan’ın yazılım, Rusya’nın ise mühendislik alanlarında güçlü ülkeler olarak dikkat çektiklerini belirten Barret, Türkiye’nin de sayısal teknolojileri takip ederek 10 yıldan kısa bir sürede dünya eknomisinde söz sahibi bir ülke olabileceğini savundu. Yetenekli işgücü ve güçlü bir organizasyon yapısıyla hedefe ulaşılabileceğini belirten Barret, bunların ise güçlü bir eğitim sistemiyle elde edilebileceğini savundu.

YOZGAT’A WİMAX

Toplantıda Millli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Telekom, Yozgat’taki pilot WiMAX programının başlandığını duyurdu. WiMAX teknolojisi Yozgat’ın Boğazlayan ilçesinde kırsal bölümündeki 5 okulu kablosuz olarak internete bağlayacak. Ankara Hilton otelinden Yogat’ın Boğazlayan İlçesi Karakoç Köyü ilkokuluna yapılan WiMAX bağlantısında okulun öğretmeni ve öğrencileriyle görüşüldü. Özellikle karasal hatlar üzerinden erişimde sorun yaşanan kırsal bölgelerde WiMAX, geniş kitlelere, hızlı internet erişimi sağlamak için en hızlı ve en ekonomik çözümü sunuyor. Henüz 30 ülkede test aşamasında olan Wimax için Türkiye’de frekans tahsisi konusunda henüz yasal bir düzenleme bulunmuyor. Ancak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım basın toplantısında WiMAX, test aşamasının tamamlanmasının ardından 2006 yılında gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak WiMAX ağ kullanımının yaygınlaştırılacağını açıkladı.

NEDEN WİMAX?

WiMAX teknolojisinin Türkiye’de kullanılması için altyapı çalışmaşlarını gereçekleştirecek Intel, uzun bir süredir bu teknoloji üzerine yatırım yapıyor. Yakın gelecekte Wi-Fi, WiMAX ve 3G (3. nesil) teknolojilerinin birarada çalışacağına inanan şirket bu sayede, yeni uygulamalar ve iş modellerinin mümkün hale geleceğini savunuyor. Intel’in bu teknolojiye yatırım yapma nedenlerinin başında kablosuz iletişime olan inancı yer alıyor. ADSL geniş bant sisteminin kurulumunun ekonomik olmadığı kırsal alanda WiMAX 50 kilometre çapına varan bir kaplama alanında hızlı internet erişimi için ekonomik bir çözüm oluşturuyor. WiMAX şehir içlerinde ise kapsama kapasitesi 6 ile 10 kilometre arasında değişiyor.

İNTERAKTİF EĞİTİM SİTESİ

Barret tarafından tanıtılan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafıdan bugünden itibaren kullanılmaya başlayacak yeni bir proje ise Skool interaktif eğitim sitesi. Öğretmen, öğrenci ve velileri bir araya getirmeyi planlayan ve öğrencilerin interaktif olarak eğitim görecekleri siteye http://skool.meb.gov.tr adresinden ulaşılacak. Geçen senelerde İrlanda için hazırlanan site Intel’in katkılarıyla Türkçeleştirilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına sunulmuş durumda. 8 - 16 yaş arası öğrencilere bilgisayar okur yazarlığı, problem çözümü ve ortaklaşa çalışma becerileri kazandırması hedeflenen programın matematik ve fen bölümleri siteye yüklenmiş durumda.

60 BİN ÖĞRETMEN EĞİTİLECEK

2003 yılında başlatılan ve öğretmenleri bilgisayar okuryazarı yapmayı hedefleyen eğitim projesinde bugüne kadar 30 bin öğretmenin eğitildiğini belirten Barret, 2006 yılı sonuna kadar bu rakamın 60 bine ulşacağını açıkladı. Barret ayrıca Intel’in Türkiye e-dönüşümünü hızlandırması için devlet ve özel sektör ile birlikte ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nde bir Devlet Çözümleri Merkezi’ni hayata geçireceğini duyurdu.

Haber: Can Tüzüner
Kaynak: