Gülçin İsbert sendikada yapılan araştırma sonucunu değerlendirerek kadınların sendikalarda eksik temsilini ve anket sonuçlarını değerlendirdi.
Abone olEğitim Sen'in ''Sendikada Kadın Temsili'' konulu araştırması, sendikalarda kadınların eksik temsilinin esas nedeninin ''sendikal zihniyet ve toplumda, ailede mevcut olan cinsiyetçi anlayıştan'' kaynaklandığını ortaya koydu.
Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Gülçin İsbert, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yaptıkları araştırmaya ilişkin bilgi verdi.
İsbert, kadınların sendikal karar organlarında ve yönetim kademelerinde eksik temsil edilmelerinin nedenlerinin nasıl algılandığı ve üyelerin hangi uygulamaları çözüm olarak gördüklerini açığa çıkarmak için araştırma yaptıklarını anlattı.
Araştırma için uygulanan ankette kadın ve erkek üye olmak üzere toplam 380 kişinin cevabının değerlendirildiğini belirten İsbert, Eğitim Sen'in kadın üye sayısının diğer sendikalara göre yüksek olduğunu bildirdi.
İsbert, ancak sendikanın karar ve yönetim organlarında yer alan kadınların oranının, üyelik oranının yarısından daha az olduğunu kaydetti.
Anket sonuçlarına ilişkin bilgi veren İsbert, araştırmaya katılan üyelerin yüzde 81.3'ünün maaşlarını yetersiz bulduğunu, kadınların erkeklere nazaran ücretlerden daha çok memnuniyetsizlik göstermesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.
Ankete katılanların yüzde 79.4'ünün aldığı maaşla kendilerini geliştirmenin mümkün olmadığını belirttiğini anlatan İsbert, ''Katılımcıların yüzde 62.1'i gibi dikkat çekici bir oranı, ek iş yapmayı düşünmektedir. Erkeklerin yüzde 68'i, kadınların ise yüzde 57'si ek iş yapmayı düşünüyor'' dedi.
''Şubenizde çocuk odası var mı?'' sorusuna ankete katılanların yüzde 10.1'inin ''var'' yanıtı verdiğini aktaran İsbert, katılımcılar tarafından sendikalarda çocuk odasının bulunmamasının nedeninin ''önemsenmemek, bilinçsizlik ve mekan yetersizliği'' olarak vurgulanığını söyledi.
İsbert, araştırmanın, sendikalarda kadınların eksik temsilinin nedenini ''sendikal zihniyet ve toplumda, ailelerde mevcut olan cinsiyetçi'' anlayıştan kaynaklandığını ortaya çıkardığını bildirdi.
Gülçin İsbert, ankete katılanların çoğunluğunun, ''sendikaya üye kadınların karar ve yönetim organlarında eşit oranda temsil edilmelerini sağlamak için pozitif ayrımcılığın uygulanması'' görüşünü savunduğunu sözlerine ekledi.