Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Yeşilköy WOW Otel'de düzenlenen eğitim kanalı ZTV'nin açılışını yaptı.
Abone olMilli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''Uzaktan eğitim, günümüz bireylerinin eğitim ihtiyacını karşılamada alternatif çözümler sunabilecek bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır'' dedi.
Yeşilköy WOW Otel'de düzenlenen eğitim kanalı ZTV'nin tanıtım toplantısında konuşan Çubukçu, öğrenci ve eğitmenin fiziksel olarak aynı mekanı paylaşmak zorunda olmadığı ''uzaktan eğitimin'', öğrenci, öğretmen ve eğitim araçlarının iletişim teknolojileri aracılığıyla bir araya getirildiği eğitim faaliyeti olduğunu belirtti.
Çubukçu, şöyle konuştu:
''Uzaktan eğitim, günümüz bireylerinin eğitim ihtiyacını karşılamada alternatif çözümler sunabilecek bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistem, eğitimde fırsat eşitliği sağlaması, özürlülere ve çeşitli sebeplerle eğitim yapamamış veya yarıda bırakmış olanlara şans tanıması, yaşam seyrini bozmadan ekonomik zaman kullanımı yaratması, öğrencilerin tek başına eğitimi gerçekleştirmesine yardımcı olması gibi nedenlerle bugün daha çok dünyanın en zengin ve sanayileşmiş ülkelerinde kullanılmaktadır.
Türkiye de ilk uygulamaları 1960'lara uzanan bir uzaktan eğitim deneyimine sahiptir. Süreç içerisinde bilişim teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak gelişen ve daha etkili bir hale gelen uzaktan eğitim, bugün internet üzerinden de verilebilmektedir. İnternet ve multi medya teknolojisinin eğitim programında yer almasıyla birlikte uzaktan eğitim modern bir boyut kazanmıştır. Şimdiye kadar benzeri görülmemiş bir seviyede sunulması, öğrenci ve öğretmenler arasında karşılıklı olarak derse katılım imkanı sağlaması ve bu alanda ortaya çıkan teknolojik gelişmeler, uzaktan eğitim programlarını daha cazip hale getirmiştir.''
''YAKLAŞIK 690 BİN ÖĞRENCİ FAYDALANIYOR''
Bu gelişmeler ışığında Milli Eğitim Bakanlığının 1990'lı yılların başında açık lise, daha sonra da açık ilköğretim ile değişik nedenlerle öğrenimine ara vermiş ve öğretim sürecinin dışına çıkmış bireylere tekrar okuma hakkı verdiğini anımsatan Çubukçu, bugün itibariyle uzaktan eğitimden açık lisede yaklaşık 379 bin, açık ilköğretimde yaklaşık 145 bin, mesleki açık öğretim lisesinde yaklaşık 165 bin öğrenci olmak üzere, toplamda yaklaşık 690 bin öğrencinin faydalandığını bildirdi.
Çubukçu, bunun dışında her düzeydeki 13 milyon öğrenci ile 700 binin üzerindeki öğretmenin de kendilerini geliştirmesine yönelik eğitici programların yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''1992 yılında TRT 2 üzerinden başlayan uzaktan eğitim yayınlarına daha sonra TRT 4 üzerinden paket programlar şeklinde devam edilmiştir. Uzaktan eğitim imkanından yararlanan öğrencilerimizin dışında 'Yaşam boyu öğrenme' felsefesi kapsamında bakanlığımız genel izleyici kitlesine yönelik eğitici ve öğretici programlar da yapmaktadır. Yapılan bu programlara son zamanlarda özel kanallardan da talep geliyor.
Öte yandan, 2009'da TRT 4'ün çocuk kanalına çevrilmesiyle bakanlığımızın TRT 4 üzerinden yapılan uzaktan eğitim yayınları kesilmiştir. Bir alternatif olarak bakanlığımızın web sitesi üzerinden radyo ve televizyon yayınları başlatılmıştır. Sadece interneti olanların ulaşabildiği bu hizmeti geliştirme çalışmaları sürerken, özellikle sonbahar aylarında yaşadığımız H1N1 grip salgını ile tüm öğrencilerimize televizyon üzerinden ulaşmak bir kez daha gündeme gelmiştir.''
Nimet Çubukçu, böyle bir süreç yaşanırken Mediasa Yayıncılık'a ait olan ZTV tarafından, açık öğretim kurumlarına ait dersler ile ürettikleri diğer görsel materyallerin televizyon ortamında hiçbir ücret alınmadan yayınlanması teklifiyle karşılaştıklarını belirterek, yapılan görüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda da işbirliğinin temellerinin bir protokolle atıldığını söyledi.
Uydu üzerinden yayın yapan ZTV'de mevcut yayınlar yanında bakanlık tarafından üretilen ders programları ile tanıtım ve belgesel programların yayınlanacağını belirten Çubukçu, bu kapsamda teknik kalitesi ve içeriği yüksek, öğretim teknikleri yenilenmiş 574 programın seçilerek ZTV'ye aktarım işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.
Çubukçu, bakanlık tarafından bundan sonra üretilecek programların birer kopyasının da ZTV'ye gönderileceğini sözlerine ekledi.
DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN
Mediasa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan da, 24 saat yayın yapan ZTV'de gelir durumu, sosyal statüsü ne olursa olsun her öğrencinin aynı seviye ve kalitede eğitim alabildiğini söyledi.
Çetindoğan, sosyal sorumluluk projesi olarak yola çıktıkları ZTV'de yol haritalarını çizerken, herhangi bir sistem ya da kuruma alternatif olma veya ticari getiri amacı gütmediklerini belirterek, sadece faydalı olmayı amaçladıklarını kaydetti.
Eğitimde fırsat eşitliği misyonu doğrultusunda ZTV olarak gençlerin ihtiyacı olan dersleri ve programları hazırladıklarını ifade eden Çetindoğan, ''Bundan sonra ne kadar çok öğrenciye hatta öğretmene ulaşabilirsek, yapılan hizmetten o kadar çok kişi faydalanmış olacaktır'' dedi.