BIST 9.233
DOLAR 34,47
EURO 36,56
ALTIN 2.926,98
HABER /  POLİTİKA

Eğer yüreğiniz yetiyorsa

Komisyonda türban gerilimi. Muhalefet partileri sert eleştiriler yöneltti.

Abone ol

TBMM Anayasa Komisyonunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde usul tartışması açıldı.

Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürerken söz alan
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, teklifin, ''Cumhuriyet'in niteliklerini'' düzenleyen ve değiştirilemeyecek maddeler arasında yer alan Anayasanın 2. maddesine aykırı olduğunu ifade ederek, bu yönde hazırladığı önergeyi başkanlığa sundu. Bunun üzerine, usul tartışması açıldı.

MODA STİLİSTİ OLDUK

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, ''Alttan mı üstten mi, çeneden mi bağlanacak?' diye, bizi moda stilisti olma gibi bir noktaya getirdiniz'' dedi.
Türbanla ilgili Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararlarına işaret eden İçli, uluslarararası anlaşmaların iç hukukun üzerinde olduğunu vurguladı.
"YÜREĞİNİZ YETİYORSA"

''Arkadan dolanarak Anayasa suçu işliyorsunuz'' diyen İçli, şöyle konuştu: ''18 yaşından küçüklere yasak, büyüklere ise serbest olacak... Eğer yüreğiniz yetiyorsa, açık yüreklilikle, teklifi, 'Bu dinimizin gereğidir, türban serbesttir, herkes başını örter' diye getirin. Toplumu germeye sebep yok. Eşitlik ve özgürlük meselesinin arkasına sığınmayın. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'ne türban dayattırılıyor. Türkiye'de insanları kamplara ayıracak, birbirlerine nefretle bakmasına neden olacak bir düzenleme yapılmamalıdır. Bu Türkiye'de müthiş bir gerginliğe neden olacak. 'Ya dua ya beddua' diye pankartlar taşınıyor. Bu noktaya gelinmesin.''

''İYİ NİYETLİ ADIM...''

Getirilen düzenlemeyi ''iyi niyetli ve önemli bir adım'' olarak nitelendirerek teşekkür eden BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, düzenleme üzerinde ortaya çıkan tartışmaların sona erdirilmesi için daha net ifadeler kullanılması gerektiğini söyledi. Yazıcıoğlu, laiklik ilkesine atıfta bulunarak, türban yasağının devam etmesi gerektiğini savunanların aslında uzun yıllardır süren tartışmaların devam etmesini istediğini belirtti.

''ANAYASA AYKIRI OLAN TEKLİF, BURADA GÖRÜŞÜLEMEZ''

CHP'li Dibek, AİHM'nin, RP ve FP'nin kapatma kararlarında türbanı gerekçe gösterdiğini, Anayasa Mahkemesinin başka kararları ve AİHM'nin, ''türban düzenlemesinin Cumhuriyetin temel ilkelerine ve kadınların özgürlüğüne aykırı simge'' olarak kabul ettiğini söyledi.  TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın Mısır'da olması nedeniyle başvuruyu, TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in aldığını belirten Dibek, teklifin komisyona havale edilmemesi gerektiğini söyledi. Dibek, ''Bu teklif, burada görüşülemez'' dedi.

''KORKULAR ÜRETMEK DOĞRU DEĞİL''

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ''Atatürk ilkelerine bağlılığa kim karşı çıkabilir? 'Toplum şöyle olacak, böyle olacak' demek yanlış. Anayasaya, hukuka doğru bakmak lazım. Eğer suç işlenirse, bunların müeyyideleri vardır. Farklı korkular üretmek doğru değil. Geçmişte üniversitelerin bazıları türban yasağını uyguladı, bazıları uygulamadı. Ne oldu? Çatışma mı çıktı?''

YER TARTIŞMASI

Öte yandan, komisyon görüşmeleri sürerken CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ile komisyon üyesi AK Parti Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt arasında oturacak yer yüzünden tartışma yaşandı. Arıtman'ın salondan çıktığı sırada toplantıya gelen Kurt, Komisyon masası etrafından yer bulamayınca Arıtman'ın yerine oturdu.

Salona dönen Arıtman, Kurt'tan yerini boşaltmasını istedi. Kurt, Komisyon üyesi olduğunu ve kalkmayacağını söyledi. İki milletvekili arasındaki tartışma, görevlilerin Arıtman'a başka bir yer göstermesiyle sona erdi. Arıtman, Kurt'u saygısızlıkla suçlarken, şikayetini de toplantıya verilen arada, Komisyon Başkanı Kuzu'ya da iletti. Toplantıya, Komisyon üyesi olmayan çok sayıda milletvekilinin gelmesi, salonda yer sorunu yaşanmasına ve bazı milletvekillerinin ayakta kalmasına neden oldu. Basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği görüşmeler sırasında milletvekillerine kuru üzüm ikram edildi.