BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,10
ALTIN 2.881,50
HABER /  GÜNCEL

Egede yine kaçak faciası

3 gün önce battığı tespit edilen teknede bulunan 15 kaçaktan 8'i, aynı gece Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

Abone ol

Aydın'ın Didim İlçesi'nden Yunanistan'ın Bulamaç (Farmakossi) Adası'na geçmek isterken 3 gün önce battığı tespit edilen teknede bulunan 15 kaçaktan 8'i, aynı gece Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Didim açıklarında, denizde açlık ve soğukla mücadele eden Somalili kaçakların bellerindeki 15 TL'lik şambrel (otomobil iç lastiği) dikkati çekti. 2 kaçağın ise şambrele dolanmış haldeki cesetleri karaya vurdu, 5 kaçağın halen kayıp olduğu bildirildi.

Geçen cuma günü, Aydın'ın Didim İlçesi sahilinden Yunanistan'ın Bulamaç Adası'na geçmek isterken batan tekneden suya düşen 15 kaçaktan 8'i aynı gece kurtarıldı. Didim ile Yalıkavak arasındaki bölgede arama yapan, Turgutreis Limanı'nda konuşlu, Deniz Yüzbaşı Alpaslan Baysal yönetimindeki 302 No'lu Sahil Güvenlik botunun denizde bulduğu Somalili kaçakların bellerine taktıkları şambrellerle hayata tutunmaya çalıştığı görüldü. Açlık ve susuzluktan halsiz kalan, soğuktan donmak üzere olduğu belirtilen kaçaklar, Sahil Güvenlik botuyla Didim Devlet Hastanesi'ne getirilerek tedaviye alındı. Aydın Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edilen kaçakların işlemlerinin tamamlanmasının ardından sınır dışı edileceği bildirildi.

Somalili kaçaklardan 32 yaşındaki Necwall Havwel verdiği ifadede, “Bizi İstanbul'dan Didim'e minibüsle getirdiler. Gece karanlıkta bindirdikleri eski balıkçı teknesi ile 500 metre açıldıktan sonra bir bot yanımıza gelerek kaptanı aldı ve karaya döndü. ‘Gideceğiniz adaya 20 dakikada varırsınız’ demişlerdi. Dümeni tutuyorduk ancak bir süre sonra fırtına çıkıp tekne su almaya başlayınca panik yaşadık. Sonunda tekne battı. 15 kişiydik. Gece hava soğuk ve dalgalıydı, birbirimize tutunarak hayatta kalmaya çalışıyorduk. Donmak üzereyken Türk askerlerinin geldiğini gördük, bizi teker teker denizden topladılar. Sıcak çay ve yiyecek verdiler, eğer yarım saat daha geçseydi hepimiz ölmüş olacaktık” dedi.

2 CESET KARAYA VURDU

Dün sabah saatlerinde Didim Kazıklı Köyü açıklarında devriye gezen Sahil Güvenlik botunun şambrele bağlı halde bulduğu erkek cesedinin de batan teknede kaybolan kaçaklardan birine ait olduğu belirlendi. Bugün de Bodrum'un Yalıkavak Beldesi Gökçebel Sahili'nde yine belinde şambrel olan, yarı çıplak, 25 yaşlarında, 1.70 boylarında, 70 kilo ağırlığında bir erkek cesedi bulundu. Sahil kenarındaki arsasında ineklerini otlatan 73 yaşındaki Orhan Acar'ın gördüğü, karaya vuran ceset, yapılan incelemenin ardından Bodrum Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, batan teknede bulunan kaçaklardan 5'inin halen arandığı bildirildi. Sahil Güvenlik botlarının denizden, jandarma ekiplerinin ise Gündoğan, Yalıkavak ve Gümüşlük'te karadan arama tarama çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.