BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Ege'de 6.2 şiddetinde deprem

Marmara ve Ege bölgesi depremle büyük korku yaşadı. Sarsıntı Bozcaada açıkları olarak duyuruldu.

Abone ol

İNTERNETHABER - Marmara ve Ege bölgesinde deprem meydana geldi. Çanakkale ve Bursa başta olmak üzere deprem Yunanistan'da dahi hissedildi.

Depremin merkez üssü Kandilli tarafından Bozcaada'nın 50 kilometre açıkları olarak belirlendi. Saat 16.16'da meydana gelen depremin büyüklüğü ise 6.2 olarak kaydedildi.


YAŞADIĞIMIZ EN BÜYÜK DEPREMDİ

Deprem en çok Bozcaada'da korku yarattı. Belediye Başkanı Mustafa Mutay, ''Ada için şimdiye kadar olan depremlerin en büyüklerinden birini yaşadık'' dedi. (DEVAMINI OKU)

DEPREMDEN SONRAKİ İLK GÖRÜNTÜLER

Deprem halkı panik içinde sokaklara döktü. Kendini dışarı atanların ilk yaptığı da telefona sarılmak oldu. Çanakkale'de deprem sonrasında kaydedilen görüntüler için TIKLAYIN

Deprem 15 saniye sürdü. Depremin bir tetikleyici olmadığı beklenen bir sarsıntı olduğu söyleniyor. Yorumlar bölgedeki stresin boşaldığı yönünde oldu.

Deniz tabanının 8,4 kilometre altında meydana gelen sarsıntı, İstanbul'un da aralarında bulunduğu Ege ve Marmara bölgelerindeki bazı illerde de hissedildi.

52 ARTÇI OLDU

Depremin olduğu saat 16.16 ile 23.16 arasında, büyüklükleri 2,3 ile 3,8 arasında değişen toplam 55 sarsıntı kaydedildi.

TELEFONLAR KİLİTLENDİ

Depremin en yoğun olarak hissedildiği yerlerden biri Çanakkale oldu. Halk panik içinde sokaklara döküldü.

Herkes yakınlarıyla ilgili bilgi almak için telefonlara sarılınca GSM şirketleri çalışmaz hale geldi. Çanakkale Valiliği "Her hangi bir can kaybı yok. Sakin bir şekilde atlattık" denildi.

İSTANBUL'U GÖTÜRECEK OLAN DA BU

Şiddetli sarsıntı büyük korku yaratırken deprem uzmanlarının görüşü bunun ana bir deprem olduğu yönünde oldu. Ancak açıklamalar çok da ferahlatıcı değil. İşte uzman görüşleri:

Prof. Dr. Celal Şengör bu sarsıntının beklendiğini söyledi. Şengör, "Ege için küçük bir deprem ama daha büyük deprem de olabilirdi. Buralarda deprem bekleniyordu. Buralarda deprem 7'ye çıkabilir. Artçı mı öncü mü söylemek mümkün değil. Buralarda deprem olmaya devam edecektir. Bursa civarında büyük bir deprem beklemiyoruz. Ama bozcaada hattında bekleniyordu ve nihayetinde oldu. Çevresindeki daha küçük fayları tetikleyebilir. Bütün bunlar 1999 depreminin harekete geçirdiği sistemdir. Sonunda İstanbul'u götürecek olan da bu..." dedi.

BÖLGEDE OLAĞANÜSTÜ DEĞİŞİM VAR

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan sarsıntıyla ilgili şunları söyledi:

"O bölge gergindi olması gereken depremi yarattı. Kuzey Anadolu kırığının üzerinde yer alıyor bu bölge. Kınalıada ile Saroz arası kırılmadık bölge olarak biliyor. Bu sarsıntı 5 kilometrelik kırık yaratmış olmalı. Bu bölgede olağanüstü bir değişim var.

BAŞKA DEPREMLER OLABİLİR

Benim için hiç şaşırtıcı olmaz. Ege deprem gerdanlığı üzerinde başka depremler beklenebilir. Bundan daha büyük bir deprem umarım olmaz."

FAY HATTINDAKİ STRES BOŞALIYOR

Bir diğer deprem uzmanı Şener Üşümezsoy ise depremle ilgili olarak şunları söyledi;

"Bunlar stres yamalarında olan boşalmalar. Gelibolu civarında daha çok hissedilmiştir. Körfezin kuzeyinde Edirne'ye doğru olan kesimlerde etkili olur. Bu 1912'de kırılan fayın stres yamalarının boşalması. Başka fay hattını tetiklemez. Bu kendi içinde hesabını bitirmemiş bir fay bu... Büyük bir deprem boşalımından sonra taksitlendirilmiş stres boşalmaları olarak görüyoruz."

ADIYAMAN'DA DA 2 DEPREM OLMUŞTU

Bu sabah Adıyaman'da da 2 sarsıntı meydana gelmişti. Ercan o sarsıntılarla ilgili olarak şu ürküten yorumu yaptı:

"Anadolu gergin. 2013 yılının bir deprem yılı olacağını ve depremlerin doruksal düzeye yükseleceğini belirtmiştim."