BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,79
ALTIN 2.968,37
HABER /  GÜNCEL

Ege Denizi'ndeki depremler sonrası şok iddia: Yanardağ harekete geçti

Demirören Haber Ajansı
Demirören Haber Ajansı

MUĞLA'da üst üste yaşanan depremler sonrası tedirginlik yaşayan vatandaşlar arasında ilginç bir iddia ortaya atıldı. Bölgede çok eskilere dayanan yanardağın harekete geçtiği ve depremlerin bu yüzden meydana geldiği ileri sürüldü. Deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise geçtiğimiz günlerde bölgedeki aktif volkanlar ile depremlerin ilişkisini değerlendirmişti.

Abone ol

Ege Denizi’nde, Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında geçen hafta salı günü meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından bölge sallanmaya devam ediyor. Bugün saat 08.09’da 4.4 büyüklüğündeki depremin olduğu bölgede vatandaşlar adeta diken üstünde.

"Bize korku veriyor ama..."
Datça'nın Eski Datça Mahallesi'nde oturan Ayşe Bozdağ (65) depremler nedeniyle endişe duyduklarını ifade ederek, "Depremlerin bazılarını hissediyorum. Bu durum bize korku veriyor. Ama buna rağmen Datça, yaşamaya değer" dedi.

"Yanardağın harekete geçtiği söylentisi var"
Nadir Kutsal (71) ise, "Datça'da son bir haftadır irili ufaklı birçok deprem meydana geldi. Depremler bizi tedirgin etse de Datça'nın güzel havası, sessiz ve sakin ortamı bizi rahatlatıyor. Ancak son günlerde bazı söylentiler ortaya çıktı. Söylentilere göre, Knidos Antik Kenti açıklarında çok eski tarihlere dayanan bir yanardağın harekete geçtiği konuşuluyor. Tabii bu yaygın bir söylenti olabilir. Bu söylentiler halk arasında yayılıyor. Ancak biz rahatız. Televizyonlarda geçen alt yazılardan fazla etkilenmiyoruz. Zaten çoğunu da hissetmiyoruz" diye konuştu.

Deprem uzmanı ne demişti?

Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sözbilir, depremlerle ilgili değerlendirmede bulunarak şöyle demişti: Bu bölgede hem volkanik etkinlik anlamında aktif volkanlar söz konusu hem de ciddi anlamda diri faylar mevcut. Bölgedeki depremler 10 gündür sürüyor. Deprem, 'Nisyros' adlı volkanın güneyinde sürüyor. 5 ve 4 büyüklüğünde çok sayıda deprem oldu. Deprem fırtınası şeklinde gerçekleşiyor, diyebiliriz. Bunların volkanik adanın etrafında yoğunlaşması, volkanik kökene ait olabileceğini gösteriyor Adada bir kaldera var. Bu kalderanın içinde de gaz çıkışları devam ediyor. Dolayısıyla diri bir volkan sınıfında değerlendiriliyor. Burası bu volkanizmaya bağlı depremsellik niteliği taşıyorsa bölgedeki depremler sürerse deniz altında heyelanlar devreye girebilir. Belki de Datça'da güney kesimlerinde tsunami tehlikesine yol açabilir.