BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46

Efsane isim Ahmet Kaya

Efsane isim Ahmet Kaya

Kafama sıkar giderim demişti ahmet kaya, kafasına sıkmamıştı ama onu vatan hainliği ile bölücülük ile suçlayanlar onun kalbine sıkmıştı. "artık seninle duramam" demiş ve gerçekten de bir akşam çekip gitmişti.her konuşması olay yaratan ahmet kaya 10 yıl önce bugün 16 kasım 2000 tarihinde, geçirdiği...

Efsane isim Ahmet Kaya

Kafama sıkar giderim demişti Ahmet Kaya, kafasına sıkmamıştı ama onu vatan hainliği ile bölücülük ile suçlayanlar Onun kalbine sıkmıştı. "Artık seninle duramam" demiş ve gerçekten de bir akşam çekip gitmişti.

Her konuşması olay yaratan Ahmet Kaya 10 yıl önce bugün 16 Kasım 2000 tarihinde, geçirdiği kalp krizi ile hayata gözlerini yumdu. Protest ve Özgün müziğin unutulmaz isimlerinden olan Kaya bu ülkeye gelmiş, gelebilecek ender sanatçılardan biriydi. Ahmet Kaya, 12 Şubat 1999 tarihinde katıldığı magazin gazetecileri ödül gecesinde yaptığı "Kürtçe albüm çıkaracağım" açıklamasıyla vatan hainliğiyle suçlanmış, linç edilmek istenmişti.

Efsane isim Ahmet Kaya

Onu ölüme götüren süreç işte burada başlamıştı aslında... O bu ülkeyi terk etmek zorunda bırakılarak, yaşadığı sürgün hayatında sadece vatanını değil milyonlarca hayranını da geride bırakmıştı. Peki, Ahmet Kaya kimdir, hangi okulu bitirmiş, nerede askerlik yapmıştır, asıl mesleği nedir, hapse kaç yaşında neden girmiştir, hocası hangi sanatçıdır, mezarı hangi oyuncunun yanındadır? Ahmet Kaya’nın başarılarla dolu 43 yıllık yaşamını sabah.com.tr olarak sizin için araştırdık?

Efsane isim Ahmet Kaya

Ahmet Kaya 1957 yılında Malatyalı Kürt bir baba ile Erzurumlu bir Türk annenin beşinci çocuğu olarak doğdu. Babası Sümerbank mensucat fabrikasında çalışan bir işçiydi. İlkokulu Malatya'da okudu ve kendi hayatını anlattığı bir belgeselde müzikle altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile tanıştığını söyler. Okuldan geri kalan zamanlarında plak ve kaset satan bir dükkânda çalışmaya başladı. Ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle 1972'de İstanbul Kocamustafapaşa'ya göç ettiler ve okulu bıraktı. İşportacılık ve çıraklık gibi çeşitli vasıfsız işlerde çalıştı. Bu dönemde küçük bir yerleşim yerinden büyük bir şehre taşınmanın ve alışmanın sıkıntılarını yaşadı.

Efsane isim Ahmet Kaya

Bu sıkıntılarını Aynalar isimli belgeselde şöyle dile getirdi:
Onlarla konuşmuyordum çünkü onlarla konuşamıyordum. Giyimleri başkaydı, konuşmaları başkaydı. Onlar gibi konuşmaya çalışıyordum. Mesela terziye gidip, onlar gibi pantolon diktirmeye filan başlamıştım. Terzinin yaptırdığı pantolonların üzerime uymadığını görüyordum. Onlara yakışıyordu bana yakışmıyordu. Bir kız vardı bizim okulda; herkesin bir aşkı vardır, çocukluk aşkı. Bir gün gittim dedim ki: 'Biraz seninle konuşak beş dakika, kaçıyorsun hep...' Bana dedi ki: 'Rica ederim.' Öyle bir ağrıma gitti ki: 'Ben de sana rica ederim,' dedim.. Ben o zaman anlamını bilmiyordum, yani onu bir küfür zannettim."