Edirne'nin kutsal mekanlarına bakın
EDİRNE, konumu itibariyle birçok topluluğa ve dini gruba ev sahipliği yapan bir şehirdir. Birçok dine mensup insanların ibadet edebileceği kutsal mekanları içinde barındıran şehir, bu tarihi ve dini mekanlarıyla dikkat çeker.
EDİRNE, konumu itibariyle birçok topluluğa ve dini gruba ev sahipliği yapan bir şehirdir. Birçok dine mensup insanların ibadet edebileceği kutsal mekanları içinde barındıran şehir, bu tarihi ve dini mekanlarıyla dikkat çeker.
Selimiye Camisi, Mimar Sinan tarafından 1569-1575 yılları arasında inşa edilmiştir. Mimar Sinan, 80 yaşındayken inşa ettiği bu camiyi “Ustalık Eseri” diye adlandırmaktadır. Selimiye Cami ve Külliyesi, 16. yüzyılda Sultan II. Selim adına yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın mimarlık sanatının en görkemli eserlerinden biri olan ve insanın yaratıcı dehasının en güzel örneği olan Selimiye Cami; teknik yapısı, boyutları ve estetik değerleriyle yapıldığı dönemin ve sonraki dönemlerin en eşsiz eserlerinden biri olmuştur. Kesme taştan yapılan cami; sahip olduğu çini, ahşap, sedef süsleme uygulamaları ve özgün kalem işleri ile Osmanlı mimarisinin; mihrap ve minberin mermer işçiliği, çini süslemeleri ile 16. yüzyıl çiniciliğinin en güzel örneklerindendir. Yüksekliği 43.28 metre ve çapı 31.30 metre olan kubbesiyle ilgileri üzerine çeken Selimiye Cami, 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Eski Cami, Edirne’nin ilk ve Osmanlılardan günümüze kadar ulaşabilmiş en eski anıtsal yapısıdır. 1403 yılında Süleyman Çelebi tarafından inşasına başlanan Eski Cami’nin inşası 1414 yılında Çelebi Mehmet tarafından tamamlanmıştır. Selimiye Camisi’nin karşısında bulunan Eski Cami’nin mimarı Konyalı Hacı Alaaddin, mimari planı uygulayan kişi ise Ömer Bin İbrahim’dir. Günümüze kadar ulaşmış ilk orijinal abidevi olarak bilinen cami, 15. yüzyılda yapılmış olan en önemli camilerden biridir.
Üç Şerefeli Cami, 1438-1447 yılları arasında II. Murat tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanlı mimarisinin erken ve klasik dönem sanatını yansıtan en güzel örneklerinden biridir. Osmanlı mimarisinde birçok ilkin toplandığı bir camidir. Üç şerefeye sahip olması ile Selçuklu mimarisindeki çok kubbeli dönemden tek Kubbeli döneme geçişin ilk denemelerindendir. Ayrıca bu cami Osmanlı mimari tarihinin ilk büyük revaklı avlusuna sahiptir.