Edirne Valisi, Meriç Nehri'nin yatağına dolan kumlar için "Bu kumu görünce yiyeceğim geliyor, şuna bakın arkadaşlar. Gerçekten mükemmel bir kum." dedi.
Abone ol Edirne'de Yunanistan ile sınırı oluşturan ve her yıl taşkınlarla gündeme gelen Meriç Nehri'nin yatağına dolan kumlar, yapılan projeli temizliğin ardından kamyonlarla tren vagonlarına yüklendi. Kumlar İstanbul'da inşaat piyasasında satılacak.
"BU KUMU GÖRÜNCE YİYESİM GELİYOR"
Edirne Valisi Dursun Şahin, ilk kamyonun yola çıkışını kırmızı kurdele keserek başlatırken, kumun çok değerli olduğunu "Ben bu kumu görünce yiyeceğim geliyor, şuna bakın arkadaşlar. Gerçekten mükemmel bir kum. Bu kum antika bir kum. Antika değeri var bunun" sözleriyle anlattı. Programa Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da telefonla ile bağlandı.
100 MİLYON METREKÜP REZERV VAR
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise Meriç Nehri'nin Edirne sınırındaki 12 kilometrelik bölümde yaklaşık 100 milyon ton metreküp civarında kum rezervi olduğunu açıkladı.
Kumun şap ve sıva yapımında kullanılacağını ve yüksek kalitede olduğunu ifade eden Vali Şahin, "Neredeyse 20 aydır burada görev yapıyorum, neredeyse 19 ayı bu konuya ayrılmıştır. En çok uğraşı sarf ettiğim konu Meriç kumunun İstanbul'a nakliyesi ve sınır kapısında alınan dezenfekte ücreti. Edirne bundan sonra ismini taşkınlarıyla değil, Selimiye Camii, Hasan Sezai hazretleriyle duyurmaya devam edecek. DSİ'nin çalışmalarıyla taşkın tarih olarak Meriç ovası temizlenecek. Her yıl Bulgaristan ve Yunanistan'dan 1 milyon 600 bin metreküp kum ve aliminyun toprak geliyor. 1930'larda 35 kum adası varken, şuanda 64 adet kum adası var. Gelen toprak ve kumlarla oluşmuş. Tüm adaların temizlenmesi içinde 15-20 yıl gerekli. İki ülke arasındaki ilişkilerin sonucu bir gün çözümü olacaktır. Bu sağlanmadıkça taşkınlar devam eder. Biz sadece Edirne bölümünü temizliyoruz, çözümlüyoruz. Bizim milli topraklarımızdan akan 12.5 kilometrelik alanda Meriç nehrindeki kumları alıyoruz. By-pass kanalı üzerindeki köprülerde yapılmaya başlandı. Kanal Edirne projesinde çevresi de 2017 yılında rekreasyon sahası olacak. Şu anda çıkarılan kumlar, kamyonlarla gara, oradan da trenlerle İstanbul'a gidecek. Günde 3 bin ton daha sonra 5 bin ton kum İstanbul'a gidecek. Ispartakule'ye naklini sağlamış olacağız. Günde 10 bin ton almayı isteyen bir müteahhit firma ile sözleşme yapıldı. Bu kumun incelemesinde şaşkınlık yaratan sonuçlar ortaya çıktı. Sap atmada ve sıvada üzerine diyecek yok" diye konuştu.
"BEN BU KUMU YERİM"
Konuşmaların ardından Vali Şahin, kepçenin kamyona yüklemek üzere aldığı kumları eliyle tutarak, "Ben bu kumu görünce yiyeceğim geliyor, şuna bakın arkadaşlar. Gerçekten mükemmel bir kum. Bu kum antika bir kum. Antika değeri var bunun" deyince gülüşmelere neden oldu.
Edirne MüftüsüEmrullah Üzüm'ün dualarının ardından Vali Şahin ve beraberindekiler kırmızı kurdele keserek kumun ilk nakliyesini başlattı. Trenle İstanbul'a götürülerek satılacak olan kumdan gelecek paranın üçte biri olan yaklaşık 2 milyon liranın Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne aktarılacağı ve hizmetlerde kullanılacağı belirtildi.