BIST 9.652
DOLAR 34,69
EURO 36,75
ALTIN 2.961,83
HABER /  GÜNCEL

Edirne perişan oldu

Meriç nehri normale dönüyor. Bu arada Kapıkula Sınır Kapısı TIR'ların ulaşımına açıldı.

Abone ol

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ve sağanak yağışlar dolayısıyla taşkınların yaşandığı Edirne'de nehirlerin seviyeleri düşmeye başladı. Meriç Nehri'nin Kirişhane Ölçüm İstasyonu'nda dün saat 16.00'da 1240 metreküp/saniye olan debisi, bugün sabah 09.00'da yapılan ölçümde 1215 metreküp/saniyeye düştü.

AA muhabirinin, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'nden edindiği bilgiye göre, Tunca Nehri'nin debisi 156 metreküp/saniyeden 154 metreküp/saniyeye düşerken, Arda Nehri'nin debisi ise 321 metreküp/saniyeden 339'a yükseldi. Meriç Nehri'nin Bulgaristan'ın Svilingrat Ölçüm İstasyonu'ndaki debisinin ise 885 metreküp/saniye olduğu bildirildi.

Edirne Valiliği Kriz Merkezi bünyesinde faaliyetini sürdüren Kızılay ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı aracılığıyla, her gün 300 kişi için hazırlanan sıcak yemek, bugünden itibaren Karaağaç Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nda yapılarak, dağıtılmaya başlanıyor. Vakıf ve Kızılay, her sabah 300 kişi için hazırlanan sabah kahvaltısını içeren kumanyayı, askeri birliklere ait zırhlı araçlar yardımıyla, taşkından ulaşıma kapanan Karağaç Mahallesi'ne
ulaştırıyor. Vakıf ve Kızılay'ın 8 adet katalitik soba ve 200 adet battaniye, temizlik malzemesi ve çocuk bezinden oluşan malzeme yardımını bölgeye ulaştırdığı belirtildi.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İpsala ilçesinde Sarıcaali köyü ovasında dün yırtılan 120 metrelik seddenin büyük sıkıntı doğurduğunu belirterek, ''Bölgeye bugün giderek incelemelerde bulunacağız. 32 bin 500 hektarlık alanın sular altında kalması üzüntü vericidir'' dedi.

Karağaç Mahallesi'nde sular altında olan Lozan Caddesi'ndeki yolun son derece bozuk olduğunu ve çukurlar oluştuğunu bildiren Miroğlu, bugünden itibaren askeri araçların yanında traktörlerle de ulaşımın sağlanmaya başladığını kaydetti. Sular çekildiğinde çukurların doldurularak, ulaşımın biraz daha rahat yapılmasının sağlanacağını ifade eden Miroğlu, Karaağaç Mahallesi'nden taşkından etkilenen vatandaşlar ile Pazarkule gümrüğündeki personelin acil ihtiyaçlarının karşılanmasına devam edildiğini söyledi.

Miroğlu, taşkın dolayısıyla ulaşıma kapanan Kapıkule gümrüğünün TIR'ların ulaşımına açıldığını bildirerek, ''Azar azar alınmaya başlandı. Ama TIR'ların yoğunluk yaşamaması için Hamzabeyli gümrüğüne gitmelerini istiyoruz'' dedi.

KAPIKULE SINIR KAPISI TIR'LARIN ULAŞIMINA AÇILDI-

Kapıkule Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü yetkilileri ise sınır kapısında, Bulgaristan tarafındaki nehir taşkınlarının etkisinin azalmasıyla TIR'ların kontrollü olarak geçişine açıldığı bildirdi.

Bulgaristan tarafındaki nehir taşkınları nedeniyle yolun bir bölümünün sular altında kaldığını ifade eden yetkililer, bu nedenle bir TIR'ın yola yan  yattığından ulaşım kontrollü olarak sağlandığını söyledi.

Yolda hala su birikintisinin bulunduğundan küçük araçların geçişine izin verilmediğini anlatan yetkililer, suların tamamen çekilmesiyle sınır kapısının trafiğe açılacağını bildirdi.

Hamzabeyli Sınır Kapısı yetkilileri ise, Kapıkule Sınır Kapısı'nın bir süre kapalı olması nedeniyle buradan yönlendirilen TIR'ların 12 kilometre kuyruk oluşturduğunu belirtti.

TIR'ların ihracat yüklerini, gidecekleri ülkedeki firmalara Pazartesi günü teslim etmeye çalışması nedeniyle Türk tarafında her hafta sonu TIR kuyruğu oluştuğunu ifade eden yetkililer, personelin en hızlı şekilde çalışmasıyla kuyruğun kısa sürede sona ereceğini bildirdi.

Bu arada, Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'nda da ulaşım taşkın nedeniyle yapılamıyor.

KARAAĞAÇ MAHALLESİ'NDE KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, Edirne Valiliği tarafından mahallede kriz merkezi oluşturulduğunu belirterek, böylece gelen vatandaşların sorunlarıyla tek tek ilgilendiklerini belirtti.

Taşkından zarar gören vatandaşların mağduriyetini bildiren dilekçeleri il kriz merkezine teslim etmeye başladığını ifade eden Korkan, şimdiye kadar 75 mağdur vatandaşın dilekçesini teslim ettiğini söyledi.

Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan Lozan Caddesi'nde halen 40 santim suyun bulunduğunu anlatan Korkan, ulaşımın traktörlerle yapılabildiğini bildirdi. Bosna köyde oturan mağdur vatandaşların da suların çekilmesiyle hayvanlarını traktöre yükleyerek köylerine dönmeye başladığını belirten Korkan, ''Bir süre elektrik verilemeyen mahallemize elektrik verildi. Mahallemizdeki İstasyon Caddesi'ne Kızılay tarafından bir çadır kurulacak ve mağdur vatandaşlarımıza buradan yemek yardımı da yapacağız. Çok büyük bir afet geçirdik. Artık bu tür taşkınların olmasını istemiyoruz'' dedi.

KARAYOLLARI'NDAN KÖPRÜLERDE İNCELEME

Edirne Valiliği İl Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamada, nehir taşkınları nedeniyle Meriç, Tunca ve Sarayiçi mevkiindeki tarihi köprülerin kullanımının risk taşıyıp taşımadığını inceleyen Karayolları Genel Müdürlüğü ve Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü ekipleri, görünürde bir risk saptanmadığını bildirdi.

Köprülerin su altında bulunmasından dolayı nihai incelemenin yapılamadığı ifade edilen açıklamada, su seviyesinin düşmesinden sonra yeniden tetkik edilerek, köprüler hakkında daha detaylı inceleme yapılacağı belirtildi.