BIST 9.424
DOLAR 34,42
EURO 36,44
ALTIN 2.840,10
HABER /  POLİTİKA

Edebiyatçılar açılımdan umutlu

Başbakan Erdoğan'la bir araya gelen edebiyatçılar, demokratik açılımdan umutlu olduklarını söyledi...

Abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik açılım sürecine ilişkin müzik, sinema ve radyo dünyasından sonra dördüncü toplantısını edebiyatçı yazarlarla yapıyor. Toplantıya katılan edebiyatçılar, demokratik açılımdan umutlu olduklarını söyledi. Yazar Alev Alatlı, Başbakan'ın davetini olumsuz cevaplayan yazarların tutumunu, "Doğru bulmuyorum. O kadar karmaşa içinde vakit ayırdıysa belli ki Başbakan'ın bir diyeceği var." sözleriyle eleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde edebiyatçı yazarlarla bir araya geldi. Daha önce müzik, sinema ve radyo dünyasıyla Demokratik Açılım konusunda görüş alışverişinde buluna Erdoğan'un bu seferki konukları edebiyatçı yazarlar oldu. Başbakan Erdoğan'ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Alev Alatlı, Gani Müjde, Elif Şafak, Mehmet Metiner, Kürşat Başar, Etyen Mahçupyan, Doğan Hızlan, Ahmet Turan Alkan, Refik Erduran, Mario Levi, Leyla İpekçi, İskender Pala'nın da aralarında bulunduğu 50'nin üzerinde yazar katıldı.

Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, toplantı sonrası oluşabilecek spekülasyonları engellemek için açıklama yaptığını söyledi. Bu gün yapılan davetin daha çok edebiyatçı yazarlara yapıldığını aktaran Çelik, konuyla ilgili kitap yayınlayan 8-9 yazarın da davet edildiğini ifade etti.

Toplantıya katılmayan bazı önemli isimlerin bildirdikleri gerekçeleri hakkında bilgi verdi. Yaşar Kemal'in süreci başından beri desteklediğini belirten Çelik, kendisiyle yaptığı görüşmede Kemal'in bu konudaki fikrini daha önce detaylar olarak İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a Başbakan Erdoğan'a iletilmek üzere ifade ettiğini söylediğini dile getirdi.

Orhan Pamuk'un yurt dışında olduğu için toplantıya katılamadığını ancak Başbakan Erdoğan'a sevgi ve sempatileriyle beraber süreci desteklediği mesajını gönderdiğini belirten Çelik, Murathan Mungan'ın ise kişisel sorunlarıyla ilgilenmek zorunda olduğu için gelemediğini söyledi.

Toplantıya başka bir programı olduğu için katılamayan Adalet Ağaoğlu'nun da Başbakan Erdoğan'a iletilmek üzere 1 sayfalık yazı gönderdiğini söyledi.

Almanya'da yaşayan Yağmur Atsız'ın İzlanda'da patlayan yanardağdan dolayı uçuşların iptal edilmesi sebebiyle gelemediğini belirtti. Çelik Ahmet Altan'ın da mizacı gereği bu tür kalabalık toplantılara katılmaktan hoşlanmadığını ancak demokratik açılım konuna desteğinin bilindiğini söylediğini belirtti.

Daveti yaparken kesinlikle sağcı, solcu, milliyetçi, İslamcı, Müslim, gayrimüslim, kadın, erkek gibi bir ayrım yapmadıklarını belirten Çelik, Türkiye'nin birikiminden bir örneklemi taşımaya çalıştıklarını kaydetti.

Basın mensuplarının "Görüşmelerinizde 'Demokratik Açılım'ı protesto ediyorum' diyerek katılmayacağını belirten yazar oldu mu?" Şeklindeki sorusu üzerine Çelik, bunun olmadığını sadece bir yazarın siyasilerle birlikte toplantıya katılmayı istemediğini belirterek daveti kabul etmediğini belirtti.

ALEV ALATLI: BÖYLE BİR ÇAĞRIYI CEVAPSIZ BIRAKMAK YAKIŞIKSIZ

Toplantıya girmeden önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan Alev Alatlı, toplantının çok önemli bir girişim olduğunu düşündüğünü söyledi. Yapılan çağrının medeni bir çağrı olduğuna dikkat çeken Alatlı, "Doğrusu böyle bir çağrıyı cevapsız bırakmanın yakışıksız olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının "Bazı yazarların işleri olduğunu belirterek mazeret bildirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Alatlı, "Hoş bulmuyorum. Çünkü kendi adıma hangi hükümet olursa olsun, Deniz Baykal dahil bir Başbakan'ın söyleyecek bir lafı var besbelli. O zaman ayırabiliyorsa bu kadar karmaşa içersinde ben kimin daha fazla işi olurmuş bunu anlamakta zorluk çekiyorum. İnsanlar ellerini taşın altına koymalılar. Bunun altı taş da değil nihayet bir çay bardağı." şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının sorularına "Eşim ve çocuklarımla Bodrum'da tatil yapıyordum. Evde kahvaltılık yoktu ben de kahvaltıya geldim" şeklinde esprili cevap veren Gani Müjde, Demokratik Açılım sürecinin olumlu sonuçlanmasını umduğunu dile getirdi.

Hiçbir insanın burnunun kanamayacağı, herkesin kendini birinci sınıf vatandaş olarak kabul edeceği bir ülkeyi gençliğinden beri hayal ettiğini belirten Müjde, "Umarım bunlar bir nebze faydası olur. Olamazsa bile bir ülkenin yazarlarıyla Başbakanın konuşması önemli bir gelişmedir." ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının, "Süreçten umutlu musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Müjde, "Zaman gösterecek, bunu ben genel olarak bu ülkeden umutluyum. Bu ülkenin süreci tamamlayabileceğini düşünüyorum. Tamamlayamazsa çok kötü olur. Zaten bir çok umudumuzu da kaybederiz." şeklinde konuştu.

Görüşmenin Demokratik Açılım'ın kararlılıkla sürdürüldüğünü gösterdiğini söyleyen Mehmet Metiner de, "Sayın başbakanın içerde çok anlamlı demeçler vereceğine inanıyorum. Bu bir kararlılık göstergesi. Bundan sonra sayın başbakanın yapacağı şey bu açılımı ete kemiğe büründürerek biraz daha somutlaştırarak yol yürümesidir." şeklinde konuştu.