BIST 9.891
DOLAR 35,34
EURO 36,48
ALTIN 3.018,52
HABER /  GÜNCEL

Eczacılılık Bayramı'nda eczacı isyanı!

Zorlu bir yılı geride bırakan eczacılar, 14 Mayıs Eczacılık Bayramı çerçevesinde sorunlarını ve tameplerini dile getiriyor!

Abone ol

Eczacılar, zorlu bir yılı geride bıraktılar. Bugün Eczacılık Bayramı. Binlerce eczacı meydanlara inerek sorunlarını dile getiriyor.

TEİS'ten yapılan yazılı açıklamada, 14 Mayıs Eczacılık Bayramı dolayısıyla seçime hazırlanan siyasi partilere eczacıların taleplerini içeren birer rapor gönderildiği belirtildi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde eczane sahibi eczacıların, ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz sürmesi için gereken fedakarlıkları yaparak yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen halka en iyi hizmeti sunmaya çalıştıkları belirtilerek, eczacıların öncelikli sorunları ve talepleri sıralandı.

TEİS Genel Başkanı Saydan, siyasi partilerin seçim beyannamelerini incelediklerini, iktidar, muhalefet ve diğer siyasi partilerin beyannamelerinde eczacıların, fedakarlık ve beklentilerinin karşılığının yeterince yer almadığını gözlemlediklerini ifade etti.

Eczacıların sorunlarının ve bu sorunların çözümü için gerekli taleplerinin gözardı edilmemesi için siyasi partileri göreve çağıran Saydan, bundan sonraki 14 Mayısların eczacılar için gerçek birer bayrama dönüşmesi temennisinde bulundu.

Saydan, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın yarattığı sorunlardan dolayı 6 yıldır eczane sahibi eczacıların ruh ve beden sağlıklarını kaybettiklerini, her gün eczanelerini birer ikişer kapatarak, borç batağına girdiklerini, hatta bazı eczacıların içinde bulunduğu bunalımdan çıkamayarak canına kast ettiğini savundu.

TALEPLERİ

Eczacılığın hak ettiği itibara yeniden kavuşturulması için sorunlarına geçici değil, kalıcı önlemler alınmasını isteyen Saydan, taleplerini şöyle sıraladı:

''İsteklerimiz seçim arenalarında oy yarışı uğruna vaat olarak değil, kurulacak yeni hükümet tarafından icraat olarak karşımıza gelmelidir. Aksi halde bundan sonraki 14 Mayıslar eczacılar için bayram değil, eczacılık mesleğini anma günü olacaktır. Ülkenin en ücra noktalarına kadar uzanan 'eczane ağının' devam etmesi, bu ülkenin imkanlarıyla bu ülkenin okullarında tahsil görerek yetişmiş eczacıların yaşaması ve devam etmesi için bütün gelişmiş ülkelerde olan 'eczacı meslek hakkı' verilmesini talep ediyoruz.

Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında eczane dağılımında ciddi bir uçurum bulunduğu, bunun önlenmesi için de birçok Avrupa ülkesindeki gibi nüfusa ve mesafeye göre eczane sınırlaması uygulamasının Türkiye'de de artık hayata geçirilmesi gerekmektedir. Reçetelere ilaçların ticari marka isimlerinin yazılmasını istemiyoruz. Çünkü ilacın etkisi ticari isminden değil, etken maddesinden gelmektedir. Ülkemizde reçeteler doktorlar tarafından hem etik olması, hem de ticari reklam yapılmaması amacıyla etken madde olarak reçete edilmelidir.

İlaç firmaları tarafından, SGK'ya yapılan ve biz eczacıları taşıyıcı olmaya mecbur eden bu kamu kurum ıskontolarının, ülkedeki en önemli sağlık ayağı ve verdiği hizmet yadsınamaz olan eczane eczacılarımızın üzerinden kaldırılması gerekmektedir. Eczanelerin ekonomik yapılarını ve varlıklarını koruyarak ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz devamının sağlanması ve yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla; ilaç firmalarının uygulamalarını yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleştirmesi ve eczacıların zararını giderecek gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Eczacılık Fakültesi kontenjanlarının ülkenin eczacı ihtiyacı doğuncaya kadar minimum seviyeye çekilmesi ve mezun olacaklara istihdam yaratılması gerekmektedir.''

Nurten Saydan, muayene ücretlerinin düşürülmesini ve tahsildarlığının yeni dönemde eczacıların üzerinden alınmasını engelleyecek düzenlemeler yapılmasını, Eczane Provizyon sisteminin 7 gün 24 saat düzenli çalışmasını ve özellikle bebek mamalarının market reyonlarında satışının engellenerek, yeniden sadece eczanelerde ve eczacı gözetiminde satılmasını istediklerini ifade etti.

Ayrıca özellikle tablet formu verilmiş gıda takviyesi adı altındaki ürünler, bitkisel ilaçlar ve medikal ürünlerin sadece eczanelerde satışının sağlanmasının halk sağlığı için son derece önemli olduğunu dile getiren Saydan, internetten ilaç satışını, reklamını ve ilacın markette satılmasını engelleyecek cezai yaptırımı yüksek düzenlemelere gidilmesi gerektiğini de savundu.