Isparta’da, kalın bağırsak tıkanıklığı nedeniyle üç günlükken ameliyata alınan Ecrin Elif, ince bağırsağının da çalışmadığının belirlenmesi ...
Abone olIsparta’da, kalın bağırsak tıkanıklığı nedeniyle üç günlükken ameliyata alınan Ecrin Elif, ince bağırsağının da çalışmadığının belirlenmesi üzerine 4 operasyon daha geçirdi. Ecrin Elif hayata tutunmayı başardı.
Hoşgör ailesinin ikinci çocukları Ecrin Elif bebek Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde dünyaya geldi. Ancak, Ecrin bebeğe sinirlerin çalışmamasına bağlı kalın bağırsak tıkanıklığı teşhisi konularak üç günlükken ameliyat edildi. Daha sonra ince bağırsaklarında sorun oluşan Ecrin Elif bebeğin yaşama tutunması için hastane seferber oldu. 10 ay boyunca hastanede kalan Ecrin Elif bebek 4 ameliyat daha geçirdikten sonra sağlığına kavuştu
"HAYATİ RİSKİ VARDI"
Ameliyatı yapan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çelik, şöyle konuştu: “Hastamızda doğumdan sonra rahatsızlık ortaya çıktı. Bağırsak sorunu vardı. Çok nadir görülen kalın bağırsağında sinirsel gelişim anomaliliğine bağlı çalışma sıkıntısı vardı.Bebeği yeni doğan döneminde ameliyat ettik. Kalın bağırsağı karın dışına ağızlaştırılarak hayatına idame etmesi sağlandı. Ancak hastamızın başka sıkıntıları vardı. Daha sonra ince bağırsaklarında sorunlar gelişti. Bu sorunlara bağlı olarak ince bağırsağının çoğunu kaybetmek zorunda kaldı. İnce bağırsağı 40 santim altına düşmüştü. Bu durumda olan bir bebeğin yaşaması çok zor. Çünkü beslenme sıkıntısı yaşıyor. Bağırsak kısalığı nedeniyle verilen besin ve yiyecekler emilemiyor ve dışa çıkıyordu. Buna bağlı olarak kilo kaybı, enfeksiyon gelişmesi nedeniyle de kaybediliyor. Bu hastamızla biz çok uzun süre uğraştık.”
"AYLARCA TEDAVİ GÖRDÜ"
Ailesi başta olmak üzere tüm hastane çalışanlarının Ecrin Elif için büyük gayret sarfettiklerini kaydeden Dr. Çelik, şunları söyledi:
“Aylarca damardan beslemek zorunda kaldık. Ağızdan beslenir hale gelmesi ayları buldu. Verilen besin vücudun gelişimi için yeterli gelmiyordu. Defalarca hayatını sıkıntıya sokacak enfeksiyonlar geçirdi. Ama ekip hep inanmıştı. Bu uğraşlar sonrasında hastamız ağızdan beslenebilir hale geldi. Serum desteğini kesme denememiz de başarıya ulaştı. Bunun uyumu yine aylar aldı. Bizim için çok sevindirici bir gelişmeydi. Bu arada 3-4 kez operasyon geçirdi."
Çelik, yeni doğan bir bebek için bunların çok ciddi sıkıntılar olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuğumuz yaklaşık 10 aylık evreye geldiğinde kilo alımı belli bir seviyeye gelmişti. Eve gönderebilecek hale gelmiş oldu. Ailesi de onunla birlikte aylarca hastanede yaşadı. Özellikle anne çok ciddi çabalar sarfetti. Hiçbir zaman pes etmedi. Bizimle birlikte mücadeleye devam etti. Nihayet hastamızı eve gönderebilir hale geldik. Evdeki izlenimde de sıkıntı yaşamadık. Ağızdan alabildiği besinler ve o kısacık bağırsaklarıyla hayata tutundu. 10 gün önce hastamızın son ameliyatı vardı. Çalışmayan kalın bağırsakların yerine çalışabilir bağırsakları modifiye ettiğimiz bir ameliyattı. Yaklaşık 5 saat süren bir ameliyat geçirdi hastamız. Ameliyattan sonra yakın izlemeye aldık. Çok şükür her şey yolunda gitti. İnanmak çok önemliydi. Ameliyat başarıyla sonuçlandı. Daha sonrasında da çok büyük sıkıntılar yaşamadık. Şu an hastamız ağızdan beslenebiliyor. Tuvaletini kendisi yapabilir durumda. Şu durumda mevcut bağırsaklar ona yetiyor. Şu an olması gereken bağırsakların yüzde 30’uyla hayata tutundu. Hayatını normal idame ettirebilecek düzeye gelmiş durumda:”
"BEŞ BİN DOĞUMDA BİR GÖRÜLÜYOR"
Bu hastalığın 5 bin doğumda bir görüldüğünü normal bir insanda olması gereken ince bağırsak uzunluğunun 4-5 metre civarındayken, Ecrin Elif bebekte 40 santimetre civarında ince bağırsak olduğunu kaydeden Dr. Çelik, şunları söyledi: “Bağırsakta adaptasyon süreci devam ediyor. Çocuk büyüdükçe bağırsaklar kendisini geliştiriyor. Yiyeceklerin emilmesini sağlayan hücrelerin sayısı artıyor. Önemli olan bu dönemde çocuğun hayata idamesini sağlayabilmek. Bu da sağlandıktan sonra hayatını normale yakın sürdürür. Ancak bağırsak enfeksiyonu biraz daha fazla olabilir, sağlıklı insanı sıkıntıya sokmayacak enfeksiyonlar, bebeğimizi sıkıntıya sokabilir. Ama artık çocuğumuzun normal hayatına devam ettirmesine engel olmayacak. Son yaptığımız ameliyatta karın dışına çıkan bağırsaklar karın içine alındı ve çalışmayan bağırsağa çalışan kısım monte edildi.”
"ELİMİ TUTUNCA ‘YAŞAYACAK’ DEDİM"
Minik kızıyla aylarca hastanede kalan anne Nergis Hoşgör, “Doktorlarımıza teşekkür ediyorum. Çok yardımcı oldular. Elif’in yaşayacağını biliyordum. Bir an için ümidimi kaybettim. Ama yoğun bakıma girerken elimi tutum. İşte o zaman yaşayacağını anladım” dedi.
“KIZIMIZIN KAHRAMANLARI DOKTORLARIMIZ OLDU”
Baba Ramiz Hoşgör ise, “Kız çocuklarının kahramanları aslında babadır. Ama bizim kızımızın kahramanı doktorlarımız oldu” diye konuştu.
(İHA)