BIST 9.743
DOLAR 35,17
EURO 36,60
ALTIN 2.944,22
HABER /  GÜNCEL

Economist: Büyük reformcu geri mi döndü?

İngiltere'de yayımlanan Economist dergisi, Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketiyle ilgili olarak ''Büyük reformcu geri mi döndü?'' diye soruyor ve ''Kime sorduğunuza bağlı'' diye devam ediyor.

Abone ol

İngiltere'de yayımlanan Economist dergisi, Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketiyle ilgili olarak ''Büyük reformcu geri mi döndü?'' diye soruyor.

Dergideki yazı, ''Kime sorduğunuza bağlı'' diye devam ediyor.

Mor Gabriel Manastırı'nın arazisiyle birlikte iade edileceği Süryani toplumuna soracak olursanız, çoğunun yanıtının ''evet'' olacağını belirten Economist, buna karşılık Kürt azınlığın Başbakan Erdoğan'ın ''reformculuğuna daha şüpheyle bakmasının muhtemel olduğunu" vurguluyor.

Dergi, her ne kadar okullardaki ant içme törenleri kaldırılmış ve isimleri Türkleştirilmiş binlerce köye tekrar eski adlarının verilmesinin önü açılmış olsa da, BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak'ın tepkisini öne çıkarıyor:

''Bu paket beklentilerimizden hiçbirine yanıt vermedi.''

Memnun olmayan çok ama...

Economist, Türkiye'nin halen dünyanın en çok sayıda gazeteciyi hapis tutan ülke ünvanına sahip olduğunu, Heybeliada'daki Rum Orotodoks Kilisesi ruhban okulunun kapalı durduğunu ve Alevilerin de muhtemelen paketten en büyük memnuniyetsizliği duyan grup olduklarını yazıyor.

Dergi, ''Alevilerin cemevlerinin resmi statü kazanması talebi bir kez daha görmezden gelinirken, Başbakan Erdoğan'ın Sünni yandaşı dış politikası, bu ayrımcılık hissini daha da keskinleştiriyor.'' diye ekliyor.

Fakat Economist, bütün bu eleştirilere karşın Erdoğan'ın açıkladığı reformların ''doğru yönde atılmış kayda değer bir adım'' olduğu inancında. Dergiye göre, bu reformlar, ''Haziran ayında Erdoğan hükümetinin kitlesel protestolara verdiği zalimce tepki ardından ülkeyi saran kasvet havasını'' dağıttı.

Economist, terörle mücadele yasalarında bir değişiklik olmamasından şikayet eden Kürtlerin haklı olduğunu, zira binlece Kürt aktivistin bu yasalar nedeniyle hapis yattığını yazıyor.

Ancak yaklaşan yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, Erdoğan'ın milliyetçi taraftarlarını dışlamamaya da özen gösterdiğini yazan dergi, BDP'li yetkililerin dahi, özel sohbetlerinde PKK lideri Abdullah Öcalan ile girdiği barış görüşmelerini kamuya açıklayan ilk Türk lideri olan Erdoğan'ın ancak bu hızda ilerleyebileceğini kabul ettiklerini belirtiyor.

Barış görüşmeleri raydan çıkabilir

Economist, Abdullah Öcalan'ın, sahadaki komutayı elinde tutan liderlere, Mart ayında ilan edilen ateşkesi sürdürmeleri yönünde talimat vermesini bekliyor ve sürdürüyor:

''PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin el-Kaide bağlantılı cihatçı militanlar dahil, isyancı gruplarla giriştiği savaş göz önünde buludurulursa, PKK örgütünün Türkiye'yle yeniden çatışmaya girmeyi göze alması, zor görünüyor.''

Bununla birlikte Economist, Öcalan'la barış görüşlerini raydan çıkarması en olası unsurun, Türkiye'nin PYD ile savaşan gruplara vermeyi sürdürdüğü destek olduğunu yazıyor.

Derginin Erdoğan hükümetine uyarısı ise, şöyle:

''Türkiye'nin Suriyeli Kürtlere karşı, başka gruplar üzerinden verdiği savaşın amacı ayrılıkçılık eğilimlerini törpülemekse, bu amacın tam tersi etki yaratmasının çok daha olası olduğunu, tarih göstermiştir.''