BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,72
ALTIN 2.958,22
HABER /  GÜNCEL

Ebola New York'ta: 4 kişi karantinaya alındı

Gine'de virüse yakalananları tedavi eden ABD'li doktor Craig Spencer, New York'a döndükten sonra ateşlenip hastaneye kaldırıldı. Ebola teşhisi konan doktorun yanı sıra nişanlısı ve iki arkadaşı karantinada. New York yetkilileri "Paniğe gerek yok" diyor.

Abone ol

Kısa süre önce Gine'de ebola virüsüne yakalananları tedavi eden ABD'li doktor Craig Spencer'ın virüse yakalandığı açıklandı.

Spencer, ABD'de ebola teşhisi konan dördüncü kişi oldu ve virüs New York'ta ilk kez ortaya çıktı.

14 Ekim'de Fransız yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar ile Gine'ye giden Spencer'ın üç gün bölgede çalıştıktan sonra Avrupa üzerinden aktarmalı bir uçuşla New York'a geldiği belirtildi.

Bu hafta içinde ateşlenen Spencer, sağlık kuruluşlarına başvurmasının ardından Bellevue hastanesinde karantina altına alındı.

Şimdi yetkililer Spencer'ın ABD'ye döndükten sonra kimlerle temas kurmuş olabileceğini araştırıyor.

ABD'li doktor Craig Spencer Gine'de ebola hastalarını tedavi etmişti.

Spencer'ın, hastalık belirtileri başlamadan önce metroya bindiği ve koşuya çıktığı ifade ediliyor.

New York Valisi Andrew Cuomo, şu ana kadar Spencer ile temasa geçen dört kişiyi tespit ettiklerini söyledi.

Spencer'ın nişanlısı ve iki arkadaşı da karantinaya alınmış durumda.

'Paniğe gerek yok'

Şehirde ortaya çıkan ilk ebola vakasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen New York Belediye Başkanı Bill de Blasi "New York halkının paniğe kapılmasına gerek yok. Ebolaya yakalanmak son derece zor. Hasta kişinin vücut sıvılarına maruz kalmadığınız sürece hastalığa yakalanamazsınız" dedi.

Batı Afrika'da ise ebola virüsü yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 800'ü aşmış durumda.

Son olarak Mali hükümeti ülkedeki ilk ebola vakasının tespit edildiğini açıkladı.

Ebola aşısı için zamana karşı yarış

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlık görevlilerinin iki olası aşı üzerinde çalıştığını belirtse de henüz insanlar üzerinde testlerin başlamadığı belirtiliyor.

Test aşamalarının başlamasının ardından aşının 6 ila 12 ay içerisinde hazır olabileceği de WHO tarafından verilen bilgiler arasında.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso'nun "Zamana karşı yarışıyoruz" dediği Avrupa Birliği'nde ise aşı geliştirme çalışmalarına şu ana kadar 24,4 milyon euroluk fon aktarılmış durumda.

ABD'deki diğer ebola vakaları

ABD'de ebola vakaları bu ayın başında başladı.

Ülkesi Liberya'dan Dallas şehrinde seyahat eden bir kişiye ebola teşhisi konuldu. Bu kişi 8 Ekim'de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Daha sonra Liberyalı hastaya bakan iki hemşireye daha ebola teşhisi kondu. İki hemşirenin tedavisi karantina altında devam diyor.