Dünyanın en ölümcül salgını olarak bilinen Ebola virüsüne, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde de rastlandı. Ebola virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 1.427'ye çıktı.
Abone olDemokratik Kongo Cumhuriyeti, Ebola salgının ülkenin kuzeyine sıçradığını duyurdu.
BBC'ye konuşan Sağlık Bakanı Felix Numbi, Equateur bölgesinde iki kişi üzerinde yapılan testlerde Ebola virüsüne rastlandığını söyledi.
Bölgede, ishal, kusma ve ateş belirtileri gösteren 13 kişinin öldüğü açıklanmış fakat ölümlerin Orta Afrika'da görülen başka bir salgından kaynaklandığı ifade edilmişti.
Bakan Numbi, salgının yayılmasını engellemek için bölgenin karantinaya alındığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salgının yayılma hızı ve kapsamı için "daha önce eşi benzeri görülmemiş bir durum" yorumunu yapıyor.
Ebola virüsünden ölenlerin sayısı 1.427'ye çıkarken, Mart ayından bu yana Orta Afrika'da virüsten etkilenenlerin sayısının da yaklaşık 2.615 olduğu belirtiliyor.
Henüz tedavisi olmayan Ebola virüsüne karşı test aşamasında olan ZMapp adlı bir ilaç kullanılıyor. Bu ilaç sayesinde enfeksiyon kapan hastalardan bazılarının sağlığına kavuştuğu görüldü. Fakat ilaç stokları hızla tükeniyor.
Diğer yandan Sierra Leone'de Ebola virüsüne yakalanan bir İngiliz sağlık görevlisi tedavi için Pazar günü İngiltere'ye getirildi.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Numbi, geçen ay 13 kişinin ölmesinin ardından Boende'de yaklaşık 100 km yarıçaplı karantina bölgesi oluşturdu.
Bakan, Ebola Nehri yakınlarında 1976 yılında da bu virüse rastlandığını kaydetti.
Sınırlar kapatıldı
Sierra Leone'de, Cumartesi günü, Ebola hastalarının kendilerini gizlemesini suç sayan yeni bir yasa meclis onayından geçti.
Yasanın Sierra Leone Cumhurbaşkanı'nın onayından da geçmesi durumunda, hastalığını saklayanlar iki yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Fildişi Sahili Ebola virüsünün ülkeye sıçramasını engellemek için sınır geçişlerini kapatmıştı. Ülke ayrıca, Sierra Leone, Liberya ve Gine'den kalkan uçaklara ülke topraklarına iniş yasağı getirdi.
Gabon, Senegal, Kamerun ve Güney Afrika da benzer önlemler aldı.
Dünya Sağlık Örgütü ise, seyahat yasağının işe yaramadığını belirtip Ebola virüsü taşıyanların tedavisi için daha çok doktor, daha çok yetkili görevlendirilmesi ve daha çok seyyar laboratuvar kurulması gerektiğini söylüyor.
Geçen hafta Liberya'da virüse yakalanan iki Amerikalı doktor, ZMapp ilacı verildikten sonra sağlıklarına kavuşmuştu. Yine aynı ilacı alan üç Liberyalı sağlık görevlisinin de durumunun iyiye gittiği belirtildi.
İnsanlar arasında kan yoluyla bulaşan Ebola, dünyanın en ölümcül salgını olarak biliniyor. Salgında ölüm oranı yüzde 90'lara kadar çıkıyor.
Ebola henüz tedavisi ya da aşısı olmayan, grip benzeri belirtiler gösteren, ancak dış kanamaya ve iç kanamaya sebep olarak ölüme neden olabilen salgın bir hastalık.