Hastane servis panosuna yazı astı, ortalık karıştı. Görevli ebenin yazısı dikkat çekiciydi. Uyarı cezası verildi.
Abone olZonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görevli bir ebeye, hastane servis panosuna astığı yazı nedeniyle uyarı cezası verildi.
Alınan bilgiye göre, hastanede görevli Türk Sağlık-Sen Şube Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Kara, 2 Nisanda iş yerindeki hastane servis panosuna, üzerinde ''Haklıdan değil güçlüden yana olanlar kaypak ve dönek olurlar. Güç dengesi değiştiğinde döner döner fırıldak olurlar'' ifadelerinin yer aldığı bir yazı astı.
Bunun üzerine, 28 Mayısta Kara'dan, Devlet Memurları Kanunu'nun ''savunma hakkını'' düzenleyen 130. maddesi gereğince 7 gün içinde savunması istendi.
Kara, savunmasında, hastane servis panolarının, serviste görev yapan personele, idarece ve birim sorumluları tarafından duyurulması istenen konularla ilgili kullanıldığını ifade etti. Kara, bunun yanında zaman zaman birimlerde görev yapan personelin moral ve motivasyonlarının arttırılması, etkileşim ve iletişimin sağlanması amacıyla farklı konular içeren dokümanların da panolara asıldığını belirtti.
Söz konusu panolara zaman zaman özel veya tüzel kişilere ait değişik konuları içeren ilan, afiş, resim veya broşür gibi dokümanın, ticari amaç taşıyan kartvizitlerin asıldığını savunan Kara, bunlarla ilgili herhangi bir soruşturmanın yapıldığına tanık olmadığını kaydetti.
SEVİMLİ VE ANLAMLI
Kara, Anayasa'nın 26. maddesindeki ''Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir'' hüküm çerçevesinde yazıyı servis panolarına ''mesai arkadaşlarının sevimli ve anlamlı bulacağını düşündüğü için'' astığını ifade etti.
Yasaklanmamış ve birçok yayında halen kullanılan sözün servis panolarına asılmasının kurum amirinin iznine tabi olduğuna dair bir kanuni düzenleme bulunmadığını savunan Kara, ''Anılan yazıyı birim panolarına asmadan önce idareden izin almak gibi bir gereksinim duymadım. Şayet söz konusu yazının, kurum amirinin iznine tabi olacak bir nitelik taşıdığını düşünseydim mutlaka gerekli izni alırdım'' dedi.
Yazının, ''gerek iş ortamında daha etkin sağlık hizmeti sunulmasına, gerekse sosyal yaşantıda daha ilkeli ve onurlu bir hayat sürülmesine etki edeceğini düşündüğünü'' belirten Kara, yasalara aykırı farklı bir amacının olmadığını ve disiplin cezasını gerektirecek herhangi bir fiil işlemediğini kaydetti.
''GÖREV VE DAVRANIŞTA DİKKAT''
Savunma yazısının baştabiplik makamına verilmesinin ardından Kara, Devlet Memurları Kanunu'nun 125. Maddesi A bendinin (a) fıkrasına göre, ''verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık gösterdiği veya düzensiz davrandığı'' gerekçesiyle ''uyarma cezası'' ile cezalandırıldı. Uyarma cezası, memura, ''görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesi'' şeklinde tanımlanıyor.
''CEZAYI ANLAYAMIYORUZ''
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kara'nın, demokratik bir hakkını kullanarak, genel kabul gören bir sözü başkalarıyla paylaştığını savundu.
İnsanlara panoya yazdıkları bir sözden dolayı ceza verilmesini anlayamadıklarını ifade eden Kahveci, ''Türkiye'de herkes demokrasi ve özgürlükten dem vuruyor ama bir hastanede bile bu hak kısıtlanıyor. Suç unsuru bulunmayan, hakaret içermeyen bir ifadenin personelle paylaşılmak istenmesine böyle bir karşılık verilmesi kabul edilemez'' dedi.