BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Ebeveynler tehlikelerden habersiz

Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın raporuna göre Anne babalar, çocuklarını internette bekleyen tehlikelerden habersiz

Abone ol

Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE kurulu uzmanlarınca hazırlanan “Öğrencilerde internet kullanım profili ve alışkanlıkları” konulu rapor sonuçlarına göre, Anne babalar, çocuklarını internette bekleyen tehlikelerden habersiz.

Bilinçsiz kullanma ve tüketim kültürü açısından eğitimsizlikten kaynaklanan nedenlerle ülkemizde internet gibi bazı teknolojik gelişmelerden fayda yerine, daha çok zarar gördüğümüze vurgu yapılan raporda, Türkiye’de internetin hem çocuk gelişimi hem de okul başarısı açısından, olumsuz etkilerine daha çok rastlanıldığı belirtildi.

Her mahalle köşesinde açılmaya başlanan internet kafelerin gençliği teknolojiyle tanıştırmak ve eğitmekten çok, kötü alışkanlıklar kazandırdığını ve yozlaştırdığını belirten rapor sonuçlarına göre, bilgisayar ve internet olan evlerde ise, ailelerin internette girilen siteleri önceden gözden geçirmemeleri, zararlı sitelere girişi engelleyen filtre programlarını kullanmamaları nedeniyle çocuklar internetten olumsuz yönde etkileniyor, denildi.

İnternetin ve chat gibi iletişim araçlarının yanlış kullanılmasına bağlı olarak, gençliğin ciddi bir ahlaki ve kültürel erozyona uğradıklarının altını çizen uzmanlar, hazırlanan raporda şunları da kaydetti.

Çağımızın bir gereği olması ve birçok ihtiyacımızı karşılaması yanında, ailelerin bu yeni teknolojiyi tam olarak tanımamaları veya gerekli itinayı göstermemeleri yüzünden çocuklarımız, internetten büyük zararlar görmektedir. Çocuklarımız bu sanal ortamda adeta zehirlenmektedir. İnternete ödevlerini yapmak bahanesiyle oturan öğrenci, ödevin yanında, internette sohbet etmekte veya internette çok fazla vakit geçirerek hem dersini ihmal etmekte, hem de internete bağımlı hale gelmektedir. İnternet kafelere sıkça giden veya evde internette çok zaman geçiren öğrencilerin okul başarısında ve sosyal hayatında olumsuz etkilenmeler meydana gelmektedir. Hatta bazı öğrenciler psikologdan yardım alması gerekecek düzeyde bağımlı hale gelebilmektedir.

Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığının, basının ve tüm sivil toplum örgütlerinin harekete geçmesi ve çocuklarımızı bekleyen bu teknolojik tehlike ile ilgili bilinçlendirici çalışma ve etkinlikler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, ailelere şu önerilerde bulundu,

“Çocuğunuza rehberlik yapabilmeniz ve onu sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmeniz için, interneti ve bilgisayar kullanmayı öğrenin. Bilgisayarda ve internette çocuğunuzla birlikte vakit geçirin ve onunla oyunlar oynayın. Çocuklarınızın ziyaret edebileceği siteler bulun ve birlikte siteleri ziyaret edin. Kısacası ona örnek olmaya çalışın. İnternette başıboş gezinerek, çocuklarınıza kötü örnek olmayın. Çocuklarınıza, internette tanımadığı insanlara kendi veya yakınları hakkında kişisel bilgiler vermemesi gerektiğini tembihleyin. Eğitici ve öğretici sohbet odaları dışında ki odaları ziyaret etmesine izin vermeyin. İnternette çocuğunuzun girdiği siteleri önceden gözden geçirin. Zararlı sitelere girişi engelleyen filtre programlarını kullanın”, diyerek sözlerine son verdi.