BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Ebeveynler dikkat bunu sakın yapmayın

Psikolog Nagihan Akarsu, anne-babaların çocuklarını ‘korkutmaması’ gerektiğini belirterek, “4-5 yaşlarında iken korkutulan çocuk gelecekte k...

Abone ol

Psikolog Nagihan Akarsu, anne-babaların çocuklarını ‘korkutmaması’ gerektiğini belirterek, “4-5 yaşlarında iken korkutulan çocuk gelecekte kendini ifade edemeyen bir kişilik kazanacaktır” dedi.
Medical Park Ordu Hastanesi tarafından Ordu Karşıyaka Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu öğrencilerinin velilerine yönelik düzenlenen ‘Çocuklarda Korku Nedenleri ve Ailelere Öneriler " konulu seminerde konuşan Psikolog Nagihan Akarsu, velilere çocukların en çok nelerden ve neden korkabilecekleri, ailelere çocuklarının korkularını yenmeleri için neleri yapmaları, neleri yapmamaları gerektiği konusunda bilgiler verdi.
Çocukların asla korkutulmaması ve korkunun asla bir disiplin aracı olarak kullanılmaması gerektiğini belirten Akarsu, şöyle konuştu: “4-5 yaş çocuklarındaki korkuların en önemli sebebi ailelerdir. Aile içi çatışmalar, anne babanın aşırı korumacı olması, kendi korkularını farkında olmadan çocuklara aktarması ya da bazı inançlara bağlaması gibi etkenler çocukların korku geliştirmesine yol açar. Çocukların davranışlarını değiştirmek adına korkutmak anne babaların en kolay tercihidir. Ancak bu durum çocukların kendine güvenini zedelemekte ve kaygılı bir kişilik geliştirmelerine yol açacaktır. İlerleyen zamanlarda pasif, kendini ifade edemeyen bireyler ortaya çıkacak, her durumun önce olumsuz yanını görecek ve mutsuzlaşacaklardır. Bu şekilde çevreye karşı şüpheli, devamlı tetikte ve takıntılı olma ihtimallerini de artırmış oluruz. Ailelerin çocuklarında korku geliştirmemeleri ya da var olan korkuyu azaltmaları için önce kendi özelliklerini fark edip değiştirmeleri gerekir. Çocuklarımızla aramızdaki iletişimi güçlü tutmalı, onları dinlemeli, sorular sormalı, duygularını ifade etmelerini kolaylaştırmalıyız. Korktuğu şeylerin resmini çizmesini isteyebilir, onları sadece korktuğu zamanlarda değil normal zamanlarda da cesaretlendirmeli ve baş etme biçimlerinden bahsetmeliyiz.”
(İHA)